ZİRVEDE KALKINMA STRATEJİLERİ VURGULANDI
İki gün süren zirvenin sonunda yayımlanan bildiride ticaret ve rekabetin, kalkınmanın sağlanması, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve istihdam yaratılması için en önemli faktörler arasında yer aldığı vurgulandı. Bildirgede gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerine daha fazla katılmasına olanak tanıyan politikaların önemi vurgulandı.
Dünyadaki insanlara kaliteli iş imkanı sunmak ve daha iyi yaşam standartları sağlamak için küresel büyümeyi artırmanın G20'nin en büyük önceliği olduğuna işaret edilen bildiride şöyle denildi:
"Bazı ekonomilerde daha güçlü bir büyüme bekliyoruz. Finans piyasalarındaki risklerle ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan riskler devam etmektedir. Büyümeyi güçlendirmek, ekonomik direnci arttırmak ve küresel kurumları güçlendirmek için işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz."
2018'E KADAR YÜZDE 2'LİK ARTIŞ
İstihdam ve dengeli büyümeye dikkat çekilen bildiride şu ifadelere yer verildi:
"Bu yıl G20'nin gayri safi milli hasılasını 2018'e kadar fazladan yüzde 2 arttırmak gibi iddialı bir hedef belirledik. IMF ve OECD analizlerine göre taahhütlerimizi yerine getirmemiz durumunda bu oran yüzde 2,1'e ulaşacak. Bu da küresel ekonomiye 2 trilyon dolar ekleyerek milyonlarca yeni iş oluşturacak. Büyümeyi arttırmak ve kaliteli iş imkanı sunmak için attığımız adımlar, Brisbane Eylem Planı ve kapsamlı büyüme stratejilerimizde belirlendi."
Girişimlerin desteklenmesi için dört yıllığına "Küresel Altyapı Merkezi"nin kurulmasına karar verildiği belirtilen bildiride "Bu merkez, bilgi paylaşım platformunun geliştirilmesi ve hükümetler, özel sektör, kalkınma bankaları ile uluslararası organizasyonlar arasında bilgi ağı oluşturulmasına katkı sağlayacak" denildi.
Bildiride G20 ülkelerinde erkek ve kadınların iş gücüne katılım oranları arasındaki uçurumu kapatmak için 2025'e kadar 100 milyondan fazla kadının çalışma hayatına katılması için çaba harcanması konusunda mutabık kalındığı açıklandı.
G20 çalışma grubu raporlarına da değinilen sonuç bildirisinde, ekonomi, finans, enerji verimliliği, kalkınma stratejileri, uzun dönem kalkınma planlarının desteklendiği ifade edildi.
TÜRKİYE DÖNEM BAŞKANLIĞINA DEVAM EDECEK
Dönem başkanlığı sırasındaki çabaları için Avustralya'ya teşekkür edilen bildiride, çalışmaların 2015'te Türkiye'nin dönem başkanlığında devam edeceği ve sağlanan ilerlemenin 15-16 Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenecek zirvede değerlendirileceği belirtildi.
Bildiride G20 zirvesinde Brisbane Eylem Planı, Küresel Altyapı Merkezi'nin Kurulması Kararı, Finansal Kapsama Eylem Planı, Gıda Güvenlik ve Beslenme Çerçevesi, Kalkınma Çalışma Grubu Hesap Çerçevesi, 2015-2016 Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı, Enerji İşbirliğinde G20 İlkeleri, G20 Enerji Verimliliği Eylem Planı'nın da onaylandığı kaydedildi.