17 ve 25 Aralık darbe planları sonrasında yaptığı yayımlarla paralel yapıyı deşifre eden Turkuvaz Medya Grubu, hedef tahtasına konuldu. Başta Fethullah Gülen olmak üzere, paralel yapılanmanın yandaşları, adeta bir dava bombardımanıyla Turkuvaz Medya Grubu'nun yayımlarını susturmaya çalışıyor. 17 Aralık sürecinden bu yana Turkuvaz Medya Grubu aleyhine paralel yapı tarafından açılan 144 tazminat davasında istenen tazminat tutarı 6 milyon 215 bin TL oldu. Paralel yapı, Aralık 2013'ten bu yana Turkuvaz Medya Grubu aleyhine, tazminat, ceza ve tekzip davaları dahil toplam bin 44 dava açtı. 560 tane tekzip başvurusu yapılırken, bunlardan 80'i Fethullah Gülen'in başvurusu oldu.
AVUKATLAR, YAZARLAR HEDEFTE
Köşe yazarları ve muhabirler hakkında 135'i Fethullah Gülen tarafından olmak üzere toplam 340 şikayet yapıldı. 56'sı Gülen tarafından olmak üzere toplam 144 tazminat davası açıldı. Tazminat davalarında talep edilen tazminat tutarı 6 milyon 215 bin liraya ulaştı. Turkuvaz Medya Grubu'nun sadece köşe yazarları ve muhabirleri değil, avukatları dahi paralel yapılanmanın hedefinde oldu. Paralel Yapı, Turkuvaz Medya Grubu avukatlarını meslek için cezalandırma talepleriyle baroya şikayet etti. Turkuvaz Medya Grubu'na yönelik bu dava bombardımanı, yargının içine sızmış ve "devlet içinde devlet" olarak adlandırılan bir yapının kendisine bağlı yargıçlar eliyle, gazetecilik görevinin yapılmasında bir engel olarak değerlendirildi. Paralel yapılanmanın, hukuku bir enstrüman olarak kullanarak haberciliğe engel olmasının, Türkiye'de medya özgürlüğü üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğu belirtildi.
'Bunu da yapamazsa medya ne iş yapacak?'
Mehmet Ali Önel: Bunlar milli olmayan yerli olmayan unsurlara karşı hem siyaseten hem dinen çok hoşgörülüler ama yerliyse ve kendilerinden değilse korkunç şekilde düşmanlık besliyorlar. Biz bu yapının verdiği zararı anlatmaya çılıştık. Bu medyanın ana işlevidir. Bunu da yapamayacaksa, o zaman ne iş yapacak?
'Mücadelemiz sürecek'
Rasim Ozan Kütahyalı: Paralel örgüt, yargıyı bir operasyon aracı olarak kullanıyor. 35 yıldır kadrolaştıkları yargı eliyle biz demokrat gazetecileri susturmaya çalışıyorlar. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar, biz SABAH yazarları olarak Türkiye'nin paralel vesayetten kurtulması için mücadeleye devam edeceğiz.
'Biz doğruları yazıyoruz'
Sevilay Yükselir: Adliye adliye gezmekten bıktım. Yazıları geçtim, televizyondaki programıma onu da geçtim Twitter'da yazdıklarıma bile davalar açıldı. Birçoğu reddedildi. Amaçları hukuki yolları bahane edip bizi susturup yıldırmak. Biz doğru olmayan bir şeyi yazmıyoruz, bir gerçek var ben de bunu kendi kalemime göre yorumluyorum, yorumlamaya devam edeceğim.
'Organize bir gücün işi'
Nagehan Alçı: Bu kadar yoğun bir faaliyet yüzde yüz SABAH gazetesini susturma girişimidir. Bu kadar yüksek talep edilen rakamların arkasında bir defa organize bir güç olduğu açıktır. Ayrıca bunu 17 ve 25 Aralık sonrası SABAH'ın hassas noktalara dokunmasının verdiği rahatsızlığın bir tezahürü olarak görüyorum. Buna basın mensupları olarak tepki göstermeliyiz.