17 Ağustos 1999 tarihindeki 7.4 büyüklüğündeki depremde Yalova'nın Çınarcık İlçesi'nde inşa ettiği konutların yıkılması sonucu 195 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan müteahhit Veli Göçer cezasını tamamlayarak Silivri Açık Cezaevi'nden tahliye oldu.
Veli Göçer, depremin 12'nci yıldönümüne kısa süre kala tahliye olurken, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yalova Temsilcisi Yalçın Oral, "Diğerleri dışarıdaydı, Veli Göçer de çıktı. Hayırlı olsun" dedi.
Yalova'nın Çınarcık İlçesi'ndeki Çamlık Sitesi'nde 7, Kocadere Beldesi'nde ise yaptığı 4 bloğun 17 Ağustos 1999 depreminde yıkılması sonrası 195 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Veli Göçer, 6 Eylül 1999 günü saklandığı İstanbul'da yakalandı.
Bir süre tutuklu kalan Veli Göçer ve ortağı İsmet Kösebalaban, Konya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan toplam 18 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırılmış ve karar Yargıtay tarafından onanmıştı.
Cezasının onanması üzerine 21 Ekim 2004 tarihinde cezaevine giren Göçer, sırasıyla Bursa, Konya, Elbistan ve son olarak Silivri Açık Cezaevi'nde kaldı. Ortağı İsmet Kösebalaban ise çeşitli hastalıkları nedeniyle cezaevinde yaşamını yitirdi.
Tahliye oldu
Cezasının infazısı son olarak İstanbul Silivri Açık Cezaevi'de çeken Veli Göçer bu sabah saat 09.30'da tahliye oldu. Yakınları tarafından cezaevi çıkışında karşılanan Veli Göçer özel bir otomobile binerek cezaevinden ayrıldı.
Sorumlular dışarıdaydı
Mütehahhit Veli Göçer'in tahliye olması ile ilgili görüşlerini açıklayan Türk Mhendis ve Mimar Odaları Birliği Yalova İl Temsilcisi Yalçın Oral, "Söyleyecek söz bulamıyorum. 12 yıl oldu. Binlerce insan öldü. Yüzlerce bina yıkıldı. Sorumluların hepsi dışarıdaydı. İçeride olan Veli Göçer olmuştu. O da dışarı çıktı. Hayırlı olsun" diye konuştu.
Resmi rakamlara göre yaklaşık 18 bin kişinin öldüğü 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 depremleri sonrasında yapım hatalarından çöken binaların müteahhitleri ve teknik sorumlularına 2 bin 100 dava açıldı. Bu davalardan 1800'ü, Rahşan Affı olarak bilinen Cezaların Ertelenmesi ve Şartla Salıverme Yasası ile cezasız sonuçlandı. Geriye kalan 300 davanın 110'un bir çoğunda ise sanıklara verilen cezalar ertelendi. Bunun dışında kalanlar davalar ise 16 Şubat 2007 tarihinde 7.5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğu için düştü.