İstanbul Özel Aydın Üniversitesi'nde, "ordinaryüs profesör" unvanıyla sanat tarihi dersi veren Ayça Engin Akmeşe 'sahte hoca' çıktı. Müthiş sahtekârlık hikâyesi YÖK'ün "Kayıtlarımızda böyle bir isim yok" yazısıyla anlaşıldı. Hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla iddianame hazırlanan Akmeşe ise kendini, "Bana paranoya teşhisi konmuştu. Ne yaptığımı hatırlamıyorum" diye savundu.
FAN KULÜP KURULDU
39 yaşındaki Ayça Engin Akmeşe, 2008'in eylül ayındaki profesörlük ilanı üzerine hem İstanbul Üniversitesi'ne, hem de İstanbul Aydın Üniversitesi'ne iş başvurusu yaptı. 39 yaşındaki Akmeşe, her iki rektörlüğe verdiği belgelerde "dünya sanat tarihi alanında, Viyana Üniversitesi onayı ile Mimar Sinan Üniversitesi koordinatörlüğünde, ordinaryüs profesör doktor akademik unvanına sahip olduğunu" bildirdi. Özel Aydın Üniversitesi bu belgelerle Akmeşe'yi üniversiteye kabul etti.
ÖNLİSANS MEZUNU
Akmeşe, 1 yıla yakın süre Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde ordinaryüs profesör doktor sıfatıyla sanat tarihi dersi verdi. Hatta öğrenciler tarafından çok sevilen Akmeşe için facebook'ta hayran kulüpleri bile oluşturuldu. Görevine 22 Eylül 2008'den 31 Mayıs 2009'a kadar devam eden Akmeşe'ye, verdiği part time dersler karşılığında 17 bin lira ödendi. Ayça Engin Akmeşe, aynı dönemde, Ataköy'deki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yine ordinaryüs sıfatıyla resim sergisi de açtı. Akmeşe'nin diğer iş başvurusu ise İstanbul Üniversitesi rektörlüğünce incelemeye alındı. Akmeşe, bu kadroya atanmak için yaptığı başvuruya, Yüksek Öğrenim Kurumu'nun (YÖK) 1 Nisan 1997'den itibaren doçentliğe yükseldiğine dair yazısını da eklemişti. Belgeden şüphelenen rektörlük, teyit için belgeyi YÖK'e gönderdi. Ancak YÖK, "Kayıtlarımızda böyle bir isim yoktur" deyince işin aslı açığa çıktı. Ordinaryüs sıfatıyla ders veren Akmeşe'nin, sadece 2 yıllık ön lisans eğitimi olduğu belirlendi.
'TEDAVİ GÖRÜYORUM'
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan Akmeşe, paranoya tedavisi gördüğünü, bu nedenle bir yıldır ne yaptığını bilmediğini belirterek, "Bir yıldır psikolojik tedavi görüyorum. Kullandığım ilaçlar nedeniyle belki farkında olmadan eylemler yapmış olabilirim. Doktorlar bana paranoya teşhisi koydu. Şu an zor bir süreçten geçiyorum. Kendimi kontrol etmeye çalışıyorum. Ben resim ve moda resmi olmak üzere Marmara Üniversitesi'nde iki ayrı ön lisans eğitimi aldım. Pişmanım. Ancak bir şey hatırlamadığım için müsnet suçlamaları da kabul etmiyorum" dedi.
'HATIRLAMIYORUM'
İstanbul Üniversitesi'ne yaptığı başvuruyu da hatırlamadığını söyleyen Ayça Akmeşe, "Aydın Üniversitesi'nin kuruluşunda sergi ve dizayn için bir miktar yardımda bulunduğumu hatırlıyorum. Ama bir akademik unvan altında bu üniversitede çalıştığımı hatırlamıyorum" diye konuştu. Ayça Engin Akmeşe, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Hakkındaki "Sahte resmi belge tanzim edip kullanmak ve kamu kurumuna karşı nitelikli dolandırıcılık" suçlamasını içeren iddianame kabul edilirse, Akmeşe İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak ve 20 yıla kadar hapis cezası alması da gündeme gelebilecek.