İstanbul'un çiçeği burnunda valisi Hüseyin Avni Mutlu ilk söyleşiyi SABAH'la yaptı ve MOLA konuğum oldu. Bakın kimdir yeni valimiz aziz İstanbullular. n
Tam olarak ne kadar oldu İstanbul'da göreve başlayalı? - 1 Haziran itibariyle fiilen başladık.
Vali olarak bir insanın geleceği en iyi yer değil mi? -Tüm illerin valiliği makam olarak birbirine eştir ama İstanbul'un belli özellikleri vardır. Mesela ilk valiliğinizde İstanbul'a gelemezsiniz. Bir de İstanbul valiliğinin son valilik olması geleneği vardır.
Siz bu müjdeyi ilk nasıl aldınız? -Tabii kararname sonucunu televizyondan öğrendim.
Aman valiiim mutlaka uzun kulaktan gelmiştir tüyosu! - (kahkaha atıyor) Canım, tabii kararnameden 15 gün önce internette bir şeyler çıktı, adımız geçiyor. Tamam diyordum Diyarbakır'da işimiz bitti de kısmet nereye acaba?
Bir de bakıyorsunuz ki İstanbul... - Meslekte hiç tahmin edemeyeceğiniz bir yere artık gelmiş olmanın heyecanını yaşıyorsunuz. Açıkçası benim mesleğe başlarken asla tahmin edemeyeceğim bir yerdi. İçimden dedim ki; "Yıllardır samimi bir şeyler yapmanın karşılığını aldım. Sonra Bakanlar Kurulu'na, Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'na çok büyük saygı duyuyorsunuz. Çünkü bir hamleniz yok, bir ricanız yok. Ben kaymakamlığım da dahil, meslek ömrüm boyunca böyle bir şey yapmadım, "Ben buradayım, şu göreve hazırım" demedim hiçbir zaman. Personel genel müdürlüğü en az uğradığım yerdir.
Zor bir kentten, Diyarbakır'dan, daha da zor bir kente İstanbul'a geldiniz. Endişe, vesvese, ürperti kaplar insanı aman!.. -Aslında her gittiğimiz ilde, o ille ilgili "kontrol edebilirim, şunu şunu yaparım hemen" dersiniz. Siirt'te ve Diyarbakır'da özgüvenim tamdı. Yalnız İstanbul öyle bir yer ki, sizi ister istemez daha dikkatli, daha yoğun olmaya zorluyor. Adeta bir devlet gibi.
EŞİ DE ÖĞRETMEN
İlkokul nerede okudunuz? -Burada. İstanbul Fatih'te, Ali Kuşçu İlkokulu'nda. Sonra Bostancı'ya geçtik babamızın görevi dolayısıyla. 5 kardeştik. Babam işçiydi, madenden iyi anlayan bir ustabaşıydı. İki çocuğum var. Biri işletmeyi bitirdi, diğeri Ankara Hukuk'ta.
Eşiniz öğretmendi yanılmıyorsam? - 26 yıl sonra Siirt'te tarih öğretmenliğinden emekli oldu.
Nasıl tanışmıştınız? - Aman Savaş Bey bunlar magazin sorular. İstanbullular diyecek ki, "Bu vali geldi, daha şehir için, hemşerileri için neler yapacağını anlatmadan özel hayatını sergiliyor."
(gülerek) İstanbulluların valisini her yönüyle tanıma hakkı var valim. Yavaş yavaş başladık işte... - Ama magazinle başladık.
Aksine sosyolojik sorular. Bir maden ustasının küçük oğlu, mütevazı bir tarih öğretmeninin, bir Anadolu kızının izdivaç yaptığı bir ilçe kaymakamı, Türkiye'nin en büyük kentine vali oluyor. Milyonlarca gence rol modelsiniz valim, magazin mi bu Allah aşkına?
FIRSATLAR REJİMİ
- Aslında buna benzer bir şeyi geçenlerde Hukuk Fakültesi mezuniyet töreninde söyledim. İçinde yaşadığımız sistem, cumhuriyet rejimi, işçi çocuğu, köylü çocuğu, zengin çocuğu ayırt etmeden çabalayanın, çalışanın, hak edenin her göreve gelebileceğini müjdeliyor bize. Cumhurbaşkanı da olabilirsiniz, her makama açık bir fırsatlar rejimi. Gençlik bizim geleceğimiz. Atatürk'ün gençlerle ilgili "Geleceğimizin aydınlığı, ışığı ve gönül bahçemizin mis kokulu gülleri" diye sözlerini hep anımsarım. Onların en iyi eğitimi almaları yanı sıra sadece bilgili değil, hayata da hazır, özgüvenli, iletişimi sağlam, ülke ve dünya gerçeklerini bilen, ahlaklı, mazbut, örfe, geleneğe saygılı gençler yetiştirmek idealimiz olmalı. Ayrıca tüm gençlerin iyi birer İstanbullu olmasını sağlamalıyız.