Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Güzel İZMİR’e selam olsun

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, memleketim İzmir'ime konuk oluyoruz. Yakın zamanda çok büyük bir felaket atlatan İzmirlilere geçmiş olsun ve başsağlığı diliyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza ise Allah'tan rahmet diliyorum. İnşallah ülkemizin hiçbir yerinde bir daha böyle acı ve kayıplar yaşanmaz diyerek İzmir'in en meşhur üç lezzetinin tarifini sizlerle paylaşıyorum. Mutlu sofralarda tekrar buluşabilmek dileği ile...

İZMİR KÖFTESİ

MALZEMELER
500 gr. az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1/2 demet maydanoz
1.5 su bardağı bayat ekmek içi
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kekik
Tuz
4 adet domates
4 adet patates
3 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı karışık salça
3 yemek kaşığı sıvı yağ
KIZARTMAK İÇİN;
Sıvı yağı

YAPILIŞI: Köfte malzemelerini yoğuruyoruz. Şekil verip biraz dinlenmesi için tabağa sıralıyoruz. Patatesleri soyup elma dilimi şeklinde kesiyoruz Sıvı yağı kızdırıp önce patatesleri, arkasından da köfteleri biraz kızartıyoruz. Daha sonra tepsiye bir patates, bir köfte şeklinde sıralıyoruz. Sos tenceremize sıvı yağı alıyoruz, salça da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Rendelediğimiz domatesi de ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Kekik, sarımsak ve tuzunu da ekledikten sonra ocaktan alıyoruz. Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine döküyoruz. Üzerine domatesi sıralıyoruz, biberleri de aralarına yerleştiriyoruz. Fırına atmadan önce tepsinin kenarından 1 çay bardağı sıcak su koyup pişiriyoruz.

KABAK SIYIRMA

MALZEMELER
6 orta boy sakız kabağı
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı pirinç
Dereotu
1 adet kesme şeker
Tuz
Yarım limon suyu
Zeytinyağı
1 su bardağı su
YAPILIŞI: Kabakları yıkayıp tepelerini kesin. Sebze soyucu ile çekirdeklerine gelene kadar sıyırın. Zeytinyağında yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı kavurun. Üzerine kabakları, daha önce yıkayıp ılık suda beklettiğiniz pirinçleri, kesme şekeri, tuzu, yarım limonun suyunu ve 1 su bardağına yakın sıcak suyu koyup ocağı en kısık duruma getirip pişmeye bırakıyoruz.

ŞAMBALİ TATLISI

MALZEMELER
3 su bardağı irmik
1.5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
ŞERBETİ İÇİN:
4.5 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Geniş bir kapta yoğurt ve irmiği karıştırıyoruz. Üzerine kalan diğer malzemeleri ekliyoruz. Cam bir tepsiyi yağlıyoruz ve üzerine harcı boşaltıyoruz. Kaşık yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çiziyoruz. Üzerine fıstık diziyoruz ve önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında pişiriyoruz. Şerbeti için, şeker ve suyu bir tencereye koyuyoruz, 12-15 dakika kadar kaynatıyoruz. Tepsiyi fırından çıkarınca sıcak hamurun üzerine sıcak şerbeti döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA