Ramazan Bayramı'nı fırsat bilen İstanbullular, üç günlük tatil için sahillere akarken, Ortadoğulu turist de bayram için İstanbul'a akın etti. İstanbul otellerini dolduran Ortadoğulu turistler, İstanbullu turizmciye bayram ettirdi. Durgun geçen ramazan ayının ardından bayramda hareketliliğin başladığını belirten otelciler, "Ramazanda ortalama 60 doluluklardaydık. Bu oran şimdi 70'lere çıktı. Doluluğun yüzde 80'ini Ortadoğulu turistler sağlıyor. Yerli turist bayramı sahiller ya da yurtdışında kutlarken Ortadoğulu turist de bayram için İstanbul'a geliyor" dedi. Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, ramazanda en yoğun talebin Ortadoğu ve Arap ülkelerinden geldiğini belirterek, "Bayram döneminde de bölgeden gelen turist sayısında artış yaşanıyor. Doluluklar geçen yıla göre yüksek seyrediyor. Ortadoğu'dan en fazla turist Suudi Arabistan'dan geliyor. Bunu Kuveyt, Cezayir, Ürdün ve Lübnan takip ediyor" ifadelerini kullandı.
ALIŞVERİŞE GELİYORLAR
Ortadoğu'dan gelen turist sayısının son iki yıldır ciddi bir ivme kazandığını belirten Bayındır, şunları anlattı: "2017'de Ortadoğu'dan gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 44 artarak 3.6 milyona çıktı. Bu yılın ilk üç ayında bölgeden gelen turist sayısı yüzde 45 arttı. 2010'da İstanbul'da toplam ziyaretçiler içinde yüzde 10 olan Arap turistlerin payı da 2017'de yüzde 24.3'e yükseldi. Lüks konaklama tesislerinin fazlalığı ve alışveriş imkânı nedeniyle İstanbul, Arap turistlerin ilk tercihi oluyor." Elite World Hotels CEO'su Ünsal Şınık da, bayramda İstanbul'a gelenlerin yüzde 80'ini Ortadoğulu turistin oluşturduğunu söyledi. Körfez ve Ortadoğu bölgesinde temmuzdan itibaren okul tatilinin başlayacağını aktaran Şınık, "Temmuz, ağustos ve eylül dönemi İstanbul'da doluluklar yüzde 90'ları aşacak. Bu üç aylık dönemde kişi sayısı ve fiyatlarda 2015 rakamlarını yakalayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
DAHA FAZLA HARCIYORLAR
Mövenpıck Hotel İstanbul Golden Horn Genel Müdürü Ahmet Arslan, bayramda doluluklarının yüzde 70'lere yaklaştığını söyledi. Arslan, "Doluluğun yüzde 50'sini Ortadoğulu turist sağlıyor. İstanbullular bayramda sahillere akın ederken Araplar da bayramı kutlamak için İstanbul'a geliyor" dedi. Gelen turistin ortalama 9-10 gün konakladığı bilgisini veren Arslan, ortalamanın yüzde 30 üzerinde harcama yaptıklarını kaydetti.
PERAKENDECILERIN Çinli turist gruplara hazırlık yapması gerektiğinin altını çizen Şeyhun, "Nasıl ki Arap turistler geliyor diye Arapça bilen eleman istihdam etmeye başladılarsa yavaş yavaş Çinli turist için de benzer hazırlıkları yapmaya başlamalılar" diye konuştu.