Sanayiciler için özellikle Marmara ve Ege bölgesinde yaşanan arazi sorununa yönelik radikal bir çözüm hamlesi geliyor. Üretim Reformu Paketi'ne eklenmesi hedeflenen düzenleme ile yer altında fabrika kurmak mümkün hale gelecek. Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) bu sayede ilk etapta toprak üstündeki depolar yer altına alınabilecek. Fabrikaların üretim alanları da yer altına inşaa edilecek. Hatta projeye göre mevcut fabrikalar da bulunduğu arsanın altı için proje geliştirip üretim alanını genişletecek.
ÇALIŞMAMIZI YAPTIK
Bazı şehirlerdeki sanayi parsellerinin metrekare fiyatlarının 500 eurodan başladığını söyleyen Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (TOSB) Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Sanayiciler olarak, arazi fiyatlarının bu noktaya geldiği bir ortamda üretim için yerin dibine girmeye hazırız. Yer altında inşaat yapmanın yüksek ek maliyetleri olmasına rağmen böyle bir düzenlemeyi istiyoruz" dedi. Konuyu uzun süredir bakanlıklarla tartıştıklarını ve belli bir oranda kabul gördüğünü ifade eden Burhanoğlu, "Sıfır kodunun altında emsale dahil edilmeyecek yapılaşmaya izin verildiği takdirde, üretime yardımcı üniteleri ve depolama faaliyetlerini yerin altına indirip üretim alanlarımızı 2 katına çıkarabiliriz.
Bu uygulama bugünlerde çok ihtiyacımız olan ciddi kapasite artışlarını getirir, ihracata ve istihdama çok büyük artılar sağlar. Böyle bir emsal değer hakkı geldiğinde sadece Marmara'da yüzlerce fabrika için yeni alanlar açılmış olacak" dedi. Çözümün çevre sağlığı ve iş güvenliği açısından da çok uygun olduğunu ifade eden Burhanoğlu "Bugünkü teknolojiler yeraltı fabrikalarına izin veriyor. Biz maliyetli de olsa bunu kolaylıkla hayata geçiririz. Bu dönüşüm Türkiye ekonomisi için yeni bir açılım anlamına geliyor" diye konuştu.
OSB ARAZİLERİ YALILARI SOLLADI
Popüler ve büyük OSB'lerde bin dolara kadar çıkan metrekare fiyatları İstanbul'un gözde semtleri ile yarışır hale geldi. Bazı sanayi parsellerinin fiyatı ise İstanbul'un lüks yalılarının üzerine çıkıyor. Arsa fiyatlarında; Dudullu, Gebze, Dilovası, Hadımköy, TOSB, İkitelli ve Çerkezköy gibi bölgeler en pahalı ligde yer alıyor.
TEKNİK OLARAK MÜMKÜN
Projenin sanayinin geleceğine hazırlık içerdiğini söyleyen Burhanoğlu, "Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan yeni dönemde 'karanlık fabrikalar' olarak tabir edilen, insan kas gücünün minumum kullanıldığı dönem başlayacak. Fabrikaların yerin üstünde veya altında olmasının bir önemi olmayacak" dedi.