Tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi saldırılarına maruz kaldığı 2016'da yüzde 2.9 (revizyon sonrası 3.2), bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 (revizyon sonrası 5.2) büyüyen Türkiye, yılın ikinci üç aylık döneminde ise, olumsuz algı operasyonları için pusuda bekleyenleri yine hayal kırıklığına uğrattı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 ile Avrupa Birliği (AB) ortalamasının iki katından fazla büyürken, G-20 ülkeleri arasında en iyi üçüncü, dünya genelinde ise en iyi beşinci performansı sergiledi. Büyümenin lokomotifliğini ihracat ve yatırımlar üstlendi.
Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü
KGF'DEN 1-1.5 PUAN KATKI
Hükümetin, ekonomiyi canlandırmak için sağladığı teşvik ve tedbirlerin yanı sıra, Kredi Garanti Fonu (KGF) mekanizması büyümenin ateşleyicisi oldu. Kredi Garanti Fonu'nun 2017'de büyümeye tek başına 1-1.5 puan destek sağlayacağı öngörülüyor.
DARBENİN ETKİSİ TAMAMEN BİTTİ
TÜİK'in açıkladığı rakamlar, Türkiye ekonomisinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin etkilerini çabuk atlatarak yüzde 5'lik büyüme bandına oturduğunu da net biçimde ortaya koydu. 2016 yılının ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 4.8 ve 4.9 büyüme performansı gösteren Türkiye ekonomisi, darbe girişiminin etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 0.8 daralmıştı. Yılın son çeyreğinde yüzde 4.2 büyüme kaydeden ekonomi, 2016'yı yüzde 3.2 büyüme oranıyla kapatmıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.2 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte de yüzde 5.1 büyüme gösterdi. Böylece yüzde 5 gibi çoğu Avrupa ülkesine göre yüksek bir büyüme bandına oturan ekonomi, darbe girişimi öncesindeki büyüme rakamlarını da geride bıraktı.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, bu yılın birinci ve ikinci çeyreklerinde toparlanmanın daha da hızlandığını belirterek, "Veri sonrasında 2017 büyüme tahminimizi yüzde 4.7'den 5.4'e yükseltiyoruz" dedi. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's ise 2017 için büyüme beklentisini yüzde 2.6'dan 3.7'ye yükseltti. Morgan Stanley yüzde 3.3'ten 4.3'e, J.P. Morgan 4.6'dan 5.3'e, Nomura 4.2'den 5.5'e yükseltti. Goldman Sachs da Türkiye'nin büyümesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7 civarında gerçekleşebileceğini açıkladı.
YATIRIMLAR HIZLANDI
İkinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre tarım sektörü yüzde 4.7, sanayi sektörü yüzde 6.3, inşaat sektörü yüzde 6.8 arttı. Nihai tüketim harcamaları, ikinci çeyrekte yüzde 3.2 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 9.5 artış gösterdi. Özel ve kamu yatırımlarının büyümeye katkısı 2.86 puan, ihracatın katkısı 2.25 puan, vatandaşın tüketiminin katkısı ise 1.93 puan oldu. Sabit sermaye oluşumundaki artış, yatırım iştahının ve büyümenin devam edeceğinin net sinyali olurken, analistler üçüncü çeyrek büyümesinin, baz etkisinin etkisiyle yüzde 7'yi aşabileceğini belirtiyor. Bu durum, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte Çin'i de geride bırakarak büyümede lider olmasını sağlayacak.
Mehmet Şimşek
Başbakan Yardımcısı
Reformlar devam edecek
Önümüzdeki dönemde bu performansı daha da artırmak ve ekonomimizin yapısal dönüşümünü hızlandırmak için kapsamlı reform gündemimizi kararlılıkla hayata geçireceğiz. Sağlanan güçlü büyüme olumlu ancak tek başına yeterli değildir. Bu büyümenin kapsayıcı olması temel önceliğimizdir.
Nihat Zeybekci
Ekonomi Bakanı
3. çeyrekte % 7 geçilir
Öncü verilere göre üçüncü çeyrek büyümesi ikinci çeyrekten daha güçlü gelerek yüzde 7 seviyesinde olacak. Yüzde 7'nin üzerinde bir büyümeyi görerek Çin'i dahi geride bırakabiliriz. Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin 1.68 puanı net ihracat kaleminden geldi.
Naci Ağbal
Maliye Bakanı
OVP hedefi aşılacak
İkinci çeyrekte bayram nedeniyle oluşan iş günü kaybına rağmen ekonomimiz yüksek büyüme oranını devam ettirdi. 3. çeyrekte turizmdeki toparlanma, ihracattaki olumlu seyirle baz etkisi ekonomik büyümeyi ivmelendirecek. 2017'de OVP hedefimizin üzerinde büyüyeceğiz.
Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı
Sıçramanın işaret fişeği
2017 yılının ilk iki çeyreğinde yüzde 5'in üzerinde büyüme sağlanması, Türkiye ekonomisindeki sıçramanın işaret fişeği olarak nitelendirilebilir. Türkiye olarak, bu yılın üçüncü çeyreğinde, baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi yakalayacağız.
Lütfi Elvan
Kalkınma Bakanı
Şaşırtmaya devam edeceğiz
İç ve dış koşulların iyileşmesi, Türkiye'nin gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasına daha çok imkân verecek. Üçüncü çeyrekte de ilk iki çeyrekteki büyümeyi aşacak bir oranla uluslararası kuruluşları şaşırtacağız. 11. Kalkınma Planımız, nihai yol haritamız olacak.
İŞ DÜNYASI MEMNUN
* Abdurrahman Kaan/MÜSİAD Başkanı: Toplam yatırımlarda gerçekleşen yüzde 9.5'lik artış, reel sektörün Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğünü gösteriyor.
* İbrahim Çağlar/İTO Başkanı: İş dünyası olarak hedefimiz, bu büyümeyi daha çok üretim ve daha çok ihracatla yukarı taşımak.
* Erdal Bahçıvan/İSO Başkanı: İkinci çeyrek rakamları büyümenin motorunun sanayi olduğunu ortaya koydu.
* Mehmet Büyükekşi/TİM Başkanı: Net dış ticaret, ikinci çeyrekte de büyümeye 1.7 puan katkı sağladı.
* Gürsel Baran/ATO Başkanı: Büyüme verisi moral verici. Reel sektöre verilen destek ekonomiyi büyüttü.
* Ömer Cihad Vardan/DEİK Başkanı: Türkiye'nin dengeli büyümeye devam etmesi, ekonomisinin sağlamlığını gösteriyor.
LOKOMOTİF İNŞAAT
* Fuat Tosyalı/Tosyalı Holding: Hükümetin devam ettiği reformlar canlanmayı destekleyecek. Biz de yatırımlarda hız kesmeyeceğiz.
* Eyüp Akbal/Fuzul Grup: İnşaat sektörü yüzde 6.8 artış ile en büyük katkıyı sağlarken, garimenkul sektörü lokomotifliği üstlendi.
* Hakkı Yıldız/Yıldızlar Holding: Yatırım iştahının yükselmesi iş dünyasına moral verdi.
* Cüneyt Ali Turgut/Mega Metal: Yatırımlardaki artış dikkat çekiyor.
* Mehmet Demir/Sinbo: Yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.