ABD'li bir silah firmasına devletin gizli bilgilerini satarken suçüstü yakalanan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) silah fabrikası müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin askeri casusluk suçundan tutuklanmasının yankıları sürüyor. Gözlerin çevrildiği Savunma Sanayi Müsteşarı (SSM) Prof. Dr. İsmail Demir, konuyla ilgili SABAH'a önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin füze denemeleri yapan, silah geliştiren, denizaltı üreten bir ülke seviyesine ulaştığını, bu nedenle de casusluk girişimlerinin artmasının olağan olduğunu belirten Demir, "Casusluğa karşı tedbirleri en üst seviyeye çıkaracağız" dedi. Demir'in özetle şunları söyledi:
VATAN HAİNLİĞİ SUÇUDUR
ZİNCİRİN EN ZAYIF HALKASI İNSAN: Tanrıverdi, satmaya çalıştığı silah projelerinin içinde bulunan ve bu bilgilere erişim hakkı olan bir kişi. Tanrıverdi'nin bunu para için yaptığını düşünüyorum. Savunma sanayi güvenlik tedbirlerinin yoğun olduğu bir yer. Ama zayıf halka her yerde olabilir. Bu bir zincir ve zincirin en zayıf halkası da insan. Türkiye'de silahlı kuvvetlerin kendi bünyesindeki operasyonel olaylarda bir gizlilik ve güvenlilik hassasiyeti var. Ancak ne kadar tedbir alsanız da zayıf halka olan insan faktörü önemli. Bu yüzden burada bilişim sisteminin güvenliği hususu devreye giriyor. Bu aşamada, MKEK'de hangi tedbirlerin alındığı, bu kişinin bunları nasıl aşıp flash belleğe yüklediği gibi konular şu an inceleniyor. Bu bilgiler alınsa bile sadece kendi bilgisayarınızda açılan bir sistem olması lazım. Bizim sektörde olmaması gereken şeyler bunlar.
VERİLERİ BAŞKASINA VEREMEZ: Herhangi bir şirkette çalışan birisi bile en küçük bilgiyi başka bir yere vermesi durumunda bu suç teşkil eder. Müsteşarlık olarak geliştirmede bulunan iki firmaya seri üretim hakkını verdik. MKEK de ücret karşılığı kendilerine proje geliştirip üreten bir kurum. Bu söz konusu silah projesinin hakları Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nındır, MKEK'in değil. Bu harcıâlem bir şey olsa, bu verileri kimse bir başkasına veremez. Verirse vatan hainliği suçu işlemiş olur.
YENİ TEDBİR GEREKİYOR
SANAYİ GELİŞTİKÇE VERİLER ARTIYOR: Türkiye'de savunma sanayisinde birtakım özgün dizaynlarımız ortaya çıktıkça bu tedbirlerin alınması gerektiği aşikâr. Seviyemiz arttıkça elbette kıskançlık ve casusluk faaliyetleri de artacak. İhracata başladığımızda bu tür şeyler daha da çok olacaktır. Bundan sonra ürünlerin kopyalanmasıyla ilgili sıkıntılarla da uğraşmaya başlayacağız. Her alanda ve çeşitli seviyelerde yeni tedbirlerin alınması gerek.
MİLLİ DENİZALTI VE UÇAK YOLDA
KORUMA KALKANI GEREK: Milli denizaltı projesine başlayacağız. Milli savaş uçağımızı 2023'te semalarımızda uçurmayı planlıyoruz. Silahlı eğitim uçağımız ise 2020'de bitmiş olacak. Milli, tamamen kendi yapımımız olan helikopterimiz ise üç sene sonra tamamlanıyor. Atak helikopterlerimizin kabiliyetlerini de geliştirerek sürdürüyoruz. Bunlar ortaya çıktıkça uluslararası kıskançlık ve casusluk faaliyetleri artacak. Bu yüzden koruma kalkanımızı daha da geliştirmemiz gerekiyor.
ÇİP TASARIMINI ÇALIŞIYORUZ
SİBER GÜVENLİK: Bilişim sisteminin güvenliği için belli bir yatırım ve emek gerek. Siber güvenlik gibi konular ülkenin genelinin de farkındalık sağlanması gereken konular. Devletin de bu farkındalığı artıracak zorlayıcı tedbirleri aldırması gerekir. Siber güvenlik savunma sanayi kadar önemli. Bu konuda çalışmaları hızlandırdık ve birden fazla şirketimizi siber güvenlik konusuna yönlendirdik. Bu konuda hızlı adımlar atacağız. Ayrıca çip tasarımı ve gömülü yazılımlar konusunda çalışıyoruz.
KİŞİYE ÖZEL DERECELENDİRME
MASUM BİR UYARI: Güvenlik tedbirleri konusunda zaten sıkı çalışıyoruz. Birkaç yıl sonra tankımız, füze ve hava savunma sistemlerimiz, helikopter ve uçaklarımız devreye girecek. Kamuoyunun sadece bu silaha olan ilgisine bakın. Düşünün yani füze sistemiyle ilgili böyle bir olay yaşansa ne olur? Bu tüfek olayını masum bir uyarı olarak görmek lazım. Geldiğimiz nokta bilgi yanında, bunu geliştiren kişilerin de korunması ve gizlenmesidir. Bundan sonra bizim kişilerle ilgili yaptığı işin niteliğine göre değişen seviyede bir güvenlik derecelendirmesi yapmamız lazım. Kimin, hangi seviyede bilgiye erişeceğinin yanında kişinin sahip olduğu güvenlik derecesine göre bir yaşam tarzına da sahip olması gerek. Devlette bu kişilerle ilgili özel bir prosedür ve güvenlik zinciri sistemi uygulamalı.
DÖRT FÜZE DENEMESİ YAPILDI
KOŞMAMIZ LAZIM: Savunma sanayi konusunda her geçen büyük ilerleme kaydediyoruz. Geçtiğimiz hafta 4 füze denemesi gerçekleştirdik. Hepsi de başarılı oldu.
Alçak, orta ve uzun menzilli savunma sistemlerimizi geliştiriyoruz. Radar, yazılım ve komuta kontrol sistemi entegrasyonları, katmanlı savunma sistemlerimiz, uçaksavar kokpit projemiz devam ediyor. İçerik olarak da en küçük birime kadar milliliği tutturmak zorundayız. Her şeyi kendimiz üretmeliz. Bu yüzden de bize yürümek yetmiyor, koşmamız lazım.