Mersin'de inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Santral projesinde Ruslar, 2016'yı bekliyor. Rus devlet şirketi Rosatom'un inşa edeceği Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin Genel Müdürü Fuad Akhundov, tamamı Rosatom tarafından yapılacak olan projede gelecek yıl hisse satışı düşündüklerini söyledi. SABAH'a konuşan Akhundov, "Yüzde 100'ü Rusya'ya ait Akkuyu'da ana hissedar Rosatom olacak. Ama 2016'da planımız yüzde 49'u satmak. Türk şirketlerinin de olacağı uluslararası yatırımcıların davet edileceği bir çalışma planlıyoruz" diye konuştu. 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu Nükleer Santrali yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak. Akhundov, "Türk şirketlerine 6-8 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacak" dedi. Fuad Akhundov, Rusya'nın şimdiye kadar 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını söyledi.
NOVOVORONEJ'DEN GÜVENLİ
Projenin ekipman maliyetinin 1.7 milyar dolar olacağını söyleyen Akhundov, "Akkuyu Nükleer Santrali son nesil teknolojiyle çalışacak. Bu santral, Rusya'nın şu ana kadar yaptığı en son proje olan Novovoronej Nükleer Santrali'nden daha güvenli olacak" diye konuştu. Akhundov, Akkuyu'da özellikle güvenlik konusunda çok hassas davranıldığını dile getirdi. Akhundov, "Novovoronej, 7 büyüklüğünde depreme göre yapıldı. 20 tonluk bir uçağın çarpması o santralde tehlike oluşturabilir. Ancak Akkuyu'da Fukushima'da yaşananları göz önüne alarak daha tedbirli çalışacağız. Akkuyu Nükleer Santrali, 9 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı bir proje olacak" dedi.
400 TONLUK UÇAK ÇARPSA BİR ŞEY OLMAYACAK
Risk
analiz çalışması yapan Rus şirket Rosatom'un terör saldırılarını da göz önüne aldığını dile getiren Akhundov, "Akkuyu, 400 ton ağırlığında bir uçağın çarpma ihtimalini bile kaldıracak güçte. Bu da bir yolcu uçağının ağırlığından daha fazla" diye konuştu.
KÖRFEZ BİLE YEŞİL IŞIK YAKIYOR
2020-2023 yıllarında tamamlanması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali her biri bin 200 megavat olmak üzere 4 ayrı üniteden oluşacak. Türkiye'nin bölge ülkelerine de model olduğunu dile getiren Akhundov, şöyle konuştu: "Rosatom, bölgede birçok projede yer almak için çalışıyor. Enerji zengini Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler dahi artık nükleer santral konusunda çalışma başlatıyor. Ermenistan ve Bulgaristan'da Rosatom var. Ürdün ve Mısır'da da çalışma yapılacak."