Tarihi dip yapan petrol fiyatlarına karşın Bölgesel Kürt Yönetimi petrol ihracatını artırmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin geçen hafta gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde Bağdat-Erbil arasında varılan petrol anlaşması gündeme geldi. Gelecek yıldan itibaren Türkiye'ye Kerkük-Yumurtalık (Ceyhan) petrol boru hattından petrol sevkiyatının 3 katına çıkarılması hedefleniyor. Gelecek yıl 520 milyar metreküp doğalgaz ihracı için lisanslama çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Ceyhan'a günde 800 bin varil ham petrol akacak.
BAĞDAT-ERBİL HATTI HIZLANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Irak'ın kuzeyi güneyi fark etmez. Irak doğal kaynaklarının ülkemiz üzerinden uluslar arası piyasalara ulaştırılması bağlamında kolaylaştırıcı rol üstleniyoruz" dedi. Irak eski Başbakanı Nuri El Maliki'nin görevden ayrılmasının ardından Ankara-Bağdat-Erbil arasındaki trafik hızlandı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Barzani'nin ziyaretinin ardından bu hafta da Irak Başbakan Haydar İbadi bakanlarıyla beraber 25 Aralık'ta Ankara'ya geliyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirecek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı gerçekleştirilecek. Ekonomik ilişkilerin en önemli ayağını da petrol ihracatı oluşturuyor. Bağdat'la bütçe sorunlarını çözen Erbil, petrol ihracatını yükseltmek için kolları sıvadı. Bakan Yıldız, Türkiye'nin Irak ile enerji faaliyetlerini uluslararası hukuk ve bu ülkenin iç hukuk düzenine uygun yürütüldüğünü belirtti. Kuzey Irak'ta ABD, Güney Kore, İspanya dâhil 20'yi aşkın ülkeden 40'dan fazla büyük şirketin faaliyet gösterdiğini anımsatan Yıldız, "Özel hukuk hükümlerine tabi kamu ve özel şirketler tarafından ticari sözleşmeler yapılıyor. Bu bağlamda, uluslararası hukuk ve Irak Anayasası kapsamında diğer tüm ülkelerin Bölgesel Kürt Yönetimi ile kurduğu ilişkilerin çerçevesi de aynı niteliğe sahiptir " dedi.
KERKÜKYUMURTALIK FAALİYETTE
Türkiye
ve Irak arasında 19 Eylül 2010 tarihinde imzalanan Ham Petrol Boru Hattı (ITP) anlaşmasını anımsatan Yıldız, "Irak'ın kuzeyi ya da güneyinden geldiğine bakılmadan 'Irak menşeli petrolün' Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'ndan (Kerkük- Yumurtalık) sevkiyatına yönelik faaliyetler sürüyor. ITP Anlaşması bir taşıma anlaşması olup, ülkemizin gelen petrolün alım-satımı konusunda hiçbir yükümlülüğü bulunmuyor" değerlendirmesini yaptı.
İLK ÇEYREK REKOR KIRILACAK
Bölgesel
Kürt Yönetimi, 2015'in ilk çeyreğinde itibaren Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından Türkiye'ye günde 800 bin varil ham petrol akıtacak. Yılın ilk 6 ayında da 1 milyon varil petrol ihraç edilmesi hedefleniyor. TÜPRAŞ da, Irak'tan gelen petrolden alım yapmaya başlarken, gelecek yıldan itibaren Kuzey Irak'ta üretilecek gaz da Türkiye pazarına akmaya başlayacak.