Petrol aramaları için 2013'te 952 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Türkiye, 2015'te bu rakamın üzerine yüzde 10 daha koymayı planlıyor. Aramalarda yurtdışına da açılan Enerji Bakanlığı, Türkiye sınırları içerisinde 7 milyar 122 milyon varillik petrol rezervi olduğunu tespit etti. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın soru önergesini cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol aramalarına 2011'de 1.02 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını 2013'te ise bu rakamın yerli ve yabancı petrol hakkı sahibi şirketler tarafından 952 milyona çıkarıldığını belirtti.
7 MİLYAR VARİL PETROL VAR
Doğalgazdaki tabloyu da paylaşan Yıldız, Türkiye'nin 24 milyar 366 milyon metreküplük rezerve sahip olduğuna dikkat çekti. Bu rakamın değer karşılığının ise petrolde 620 milyar, doğalgazda da 9.7 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl ise petrol arama yatırımlarının bir önceki yıla göre artışa geçtiğini vurguladı. Yıldız, "2014'te petrol arama faaliyet programlarına göre sektörde bir önceki yıla göre yüzde 15 artış olmasını planlıyoruz" diye konuştu.
YÜZDE 10 ARTIŞ BEKLENİYOR
Bu alanda 2015 hedeflerinin de belirlendiğini vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Enerji şirketlerinin bakanlığımıza sunduğu '2014 yılı petrol arama faaliyet programları'na göre sektörde bir önceki yılda gerçekleştirilen faaliyetlerin yüzde 15 üzerinde bir performans bekleniyor. Bu, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım demek. 2015 için de bu yıla oranla yüzde 10 artış hedefleniyor." Bakan Yıldız, petrol aramalarını artırmaya yönelik atılan adımlar hakkında da bilgi verdi. Yıldız, yasada bir değişiklik yapılarak Türk Petrol Kanunu ve aynı kanunun uygulama yönetmeliğinin yürürlüğe alındığını belirtti.
RUHSAT SÜRELERİ UZUN TUTULUYOR
Taner
Yıldız'ın verdiği bilgilere göre yeni yapılacak düzenlemeler kapsamında, yatırımların zorluğu dikkate alınarak arama ruhsatı süreleri daha uzun tutuldu. Deniz alanlarında yapılacak arama faaliyetleri için şirketlerden alınacak yatırım teminatı karaya göre yüzde 50 oranında azaltıldı. Denizlerdeki arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılacak yabancı gemi ve personel için istisnalar da getirildi. Şirketlerin müteahhitlik sözleşmeleri damga vergisinden muaf tutuldu. Üretim faaliyetlerinin artırılması için şirketler teşvik edildi, yasa ve yönetmelikte bu amaca yönelik düzenlemeler yapıldı. Başta vergi muafiyeti olmak üzere KDV istisnasında kolaylık sağlandı.