Kuzey Irak'tan Ceyhan'a petrol akışının sürdüğünü belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, şu ana kadar 26 tankerle toplam 19.2 milyon varil petrolün uluslararası piyasalara sevk edildiğini söyledi. Bu ticaretten dolayı Halkbank'a 700 milyon dolar yattığını kaydeden Yıldız, "Bu para, peyderpey Bölgesel Kürt Yönetimi ve Irak Merkezi Hükümeti'ne aktarılıyor" dedi.
TEMELİ MART 2015'TE
Yıldız, Ceyhan üzerinden uluslararası piyasalara sevk edilen petrolle ilgili olarak, "Bu yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret demek" diye konuştu. Akkuyu'da nükleer santralı inşa edecek Rus şirketin şu ana kadar 800 milyon dolarlık harcama yaptığına işaret eden Yıldız, "Toplamda ülkemize 2 milyar dolarlık para getirdiler. Mart 2015'te liman ve lojistik birimlerin temelini atarız" dedi. Aliağa ve Ereğli LNG tesislerinin tam kapasite çalıştırılması için spot bağlantıların yapıldığını kaydeden Yıldız, Cezayir'le süresi dolan 4.4 milyar metreküplük LNG anlaşmasını 10 yıllığına yenilediklerini de söyledi.
'TRAKYA'DAKİ ARZI RİSKE ATAMAYIZ'
Türkiye'nin
elektriğinin yarısını doğalgazdan sağladığına işaret eden Yıldız, "Bunun yarısı Rusya'dan, onun da yarısı Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'ndan karşılanıyor. Yani elektriğimizin yüzde 12.5'i bu hattan sağlanıyor. Bu hat, Trakya bölgesindeki doğalgaz santrallarının gaz ihtiyacının tamamını karşılıyor" şeklinde konuştu. Elektrikte toplam tüketimin yüzde 34'ünün Marmara Bölgesi'de gerçekleştiğine vurgu yapan Yıldız, "Ukrayna-Rusya gerginliği nedeniyle bu hattaki gaz akışında sorun olursa elbette bu bizi de etkiler. Ama Trakya'nın arz güvenliğini riske atamayız, önlemleri alıyoruz" dedi.
ARZ GÜVENLİĞİ SAĞLANIYOR
Bakan Yıldız, arz güvenliğiyle ilgili olarak, "Katar'dan 9 kargoda toplam 1.2 milyar metreküp LNG alacağız. Mavi Akım hattının Samsun girişinde Rusya yatırımlarına başlandı. Bunlar bittiğinde 3 milyar metreküp ilave gaz gelecek. Silivri'deki deponun kapasitesi 2.6 milyardan 2.8 milyar metreküpe çıkacak. BOTAŞ'ın Tuzgölü depolama tesisinde 1 milyar metreküplük kapasite olacak" dedi.