Sosis, salam gibi şarküteri ürünlerinde kullanılan kücükbaş hayvan bağırsağının dünya çapında yaklaşık 30 milyar dolarlık hacme ulaşması İzmirli deri üreticisi MNA'yı harekete geçirdi. Menemen Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde 6 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrika kuran şirket, 350 kişiye istihdam yarattı. İlk etapta 50 milyon euroluk ihracat hedeflediklerini belirten MNA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nezir Aktaş, fabrikanın tamamen hijyenik şartlarda üretim yaptığını ifade etti.
MEVZUAT SIKINTISI
Aktaş, "Dünya standartlarında bir tesis kurduk. Yurtiçi ve dışından getirilen içi temizlenmiş bağırsaklar burada sadece suyla kalibre edilip ihracata hazır hale getiriliyor" dedi. Sağlık Bakanlığı'ndan tüm izinlerin alındığını ancak serbest bölge kurallarına göre, buralardaki tesislerde et ürünleri üretimine izin verilmediğini anlatan Aktaş, şöyle konuştu: "Almanya her yıl 7 milyar dolarlık bağırsak ithal ediyor, 6 milyarlık kısmını iyi bir ambalajla dünyaya satıyor. Bu işten 10 milyar dolar kazanıyor. Bunu biz de yapabiliriz. Umarız bu yanlışlık düzeltilir."
ÇİN'E KAPTIRDIK
1980'lere kadar gelişmiş ülkelerin doğal bağırsağı Türkiye'den aldığını anlatan Aktaş, zamanla bu gücün Çin'e kaptırıldığını anlattı. Aktaş, "Çin, Türkiye'den tüm ustaları topladı. Şu an Çin'de yüzlerce işletme var. Her birinde 2 bin kişi çalışıyor. Avrupa'ya milyar dolarlık bağırsak satıyorlar" diye konuştu.
10 FİRMADAN 45 MİLYON $'LIK İHRACAT
Türkiye'de
bağırsak işleyen yaklaşık 10 oyuncu var. Bunların 2'si toplam 45 milyon dolarlık ihracatın yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin toplam üretimi Çinli bir firmanın yüzde 10'u bile değil. İlkel koşullarda, merdiven altı tesislerde yapılan üretim, Avrupalı alıcıların hijyen konusundaki eleştirilerine neden oluyor. Mehmet Nezir Aktaş, Türkiye'nin eski günlerine dönerek Çin'i kalite ve zaman silahıyla vurabileceğini belirtti.