Karaçi limanına 2 yıl önce gelen Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu'na ait Karadeniz Powership Kaya Bey ve Karadeniz Powership Ali Can Bey gemilerinin, Pakistan Yüksek Federal Mahkemesi'nin "ülkedeki tüm enerji kiralama anlaşmalarını geçersiz sayması" nedeniyle Pakistan'dan ayrılacağı bildirildi.
Pakistan'da son yıllarda baş gösteren büyük enerji açığının bir kısmını karşılamak amacıyla uluslararası ihale yoluyla beş yıllığına Pakistan'a gelen Karadeniz Powership Kaya Bey ve Karadeniz Powership Ali Can Bey gemilerinin; Pakistan hükümetinden aldığı 80 milyon dolar tutarındaki avansın projede kullanılmayan 17,2 milyon dolarını geri ödeyip ülkeden ayrılması kararlaştırıldı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Pakistan'da hükümet adına denetleme görevi yapan Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB), Federal Mahkeme'nin kararından sonra Türk enerji gemileri hakkında başlattığı soruşturmayı sonuçlandırarak, hükümet tarafından Karadeniz Enerji Grubu'na önceden ödenen avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verdi.
NAB Sözcüsü Cafer İkbal, gazetecilere verdiği demeçte, uluslararası anlaşmalar gereği Pakistan hükümeti ile Karadeniz Enerji Grubu arasındaki beş yıl süreli anlaşmanın üç yıl önce bozulması nedeniyle tarafların haklarını uluslararası tahkime götürebileceğini belirtti.
İkbal, Türk enerji gemilerinin anlaşma gereği 232 megavat enerji üretmeyi taahhüt ettiğini, ancak gemilerde üretilen enerji miktarının 60 megavat olduğunun belirlendiğini söyledi.
FİRMA TAHKİME GİTMEYİ BU AŞAMADA DÜŞÜNMÜYOR
AA muhabirine konuşan Karkey Enerji Grubu'ndan bir yetkili ise anlaşma gereği enerji üretiminde kullanılacak yakıtın tamamının Pakistan hükümeti tarafından tedarik edileceğini, fakat söz konusu tedarikin zamanında ve istenilen miktarda karşılanamaması nedeniyle enerji üretiminin yetersiz kaldığını doğruladı.
Firma yetkilisi, tarafların karşılıklı alacaklarının uzlaşma yoluyla çözüme kavuşturulacağını, bu aşamada uluslararası tahkime gitmeyi düşünmediklerini belirtti.
Karkey Enerji Grubu'ndan yapılan açıklamada ise, uluslararası ihale sonucu Pakistan devlet şirketine enerji gemileri kiralama işinin kazanıldığı, sözleşmeye uygun olarak 2 adet Türk bayraklı enerji gemisiyle Pakistan'da elektrik üretimi yapıldığı, şirketin sözleşme şartlarını eksiksiz yerine getirmesine karşın, Pakistan tarafından anlaşmanın feshedildiği bildirildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu ile şirketimiz gerekli çalışmaları yaparak mutabakata varmış, Pakistan'ın içinde bulunduğu şartlar, iki ülke arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkileri de dikkate alınarak, uluslararası mahkeme yolu ile uzun bir sürece girmek yerine, şirketimizin tahakkuk etmiş tüm alacakları tarafımıza ödendikten sonra anlaşma kapsamında ödenmiş olan avansın artan ve kullanılmayan kısmının iadesi çerçevesinde hesap mutabakatına varılmıştır.
Ayrıca NAB'in yaptığı araştırmada, şirketimizin herhangi bir kusuru olmadığı da tespit edilmiştir. Gerekli izinlerin alınması ve evrak işlemlerinin tamamlanması sonrası gemilerimiz seyir hazırlığı kapsamında Korangi, Karachi sahasından ayrılmış olup, işlemlerin tamamlanmasının ardından Pakistan karasularından da ayrılacaktır."
Türk mühendisler tarafından projelendirilen Karadeniz Powership Kaya Bey ve Karadeniz Powership Ali Can Bey gemileri, Pakistan'daki en büyük Türk yatırımı olma özelliğini taşıyordu.
Türk enerji gemileri tam kapasiteyle çalıştığında, Pakistan'ın 18 milyon nüfuslu Karaçi kentinin enerji ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabilme kapasitesine sahipti.