Başlarken
Sabah Ekonomi Servisi, Anadolu yollarında... Amacımız, Türkiye'nin 2002'de ateşlenen Anadolu İhtilali'nin ülkeyi getirdiği noktayı, yerinde görmek... Seçim öncesi Türkiye'nin performansı hakkında konuşurken ya abartıyor veya küçümsüyoruz. Oysa gerçek, farklı bir yerde; Anadolu'da... Dünün Anadolu Kaplanları bugün Türkiye'nin gelecek projesinin temelini oluşturuyor. Dönüşen Türkiye'nin gerçek performansını, ekonomik kazanımlarını ve sosyal hayattaki dinamiklerini okurlarımıza aktarmak için sahadayız. Kentin siyasi liderleri, ekonominin aktörleri ve yerel kanaat önderlerinin vizyonlarını sizlerle paylaşacağız.
Ortadoğu'nun sanayi başkenti unvanını çoktan elde eden Gaziantep, gözünü İzmir'in koltuğuna dikti. Türkiye'nin üçüncü büyük ili olmak isteyen şehir, gösterdiği performans ile bu hedefin çok da uzak olmadığını ispatlıyor. Sanayileşme, ihracat, istihdam ve yatırım gibi alanlarda İzmir'i neredeyse yakalayan Antep, büyüme hızı göstergelerinin tamamında ise İzmir'e açık ara fark atıyor. 2010'da Türkiye ortalamasının 3 kat üzerinde büyüyen il ihracatını ise son 10 yılda 8 kat artırarak 5 milyar dolar sınırına dayandırdı.
'LOGARİTMİK BÜYÜYORUZ'
Gaziantep'in önde gelenleri de ilin yeni hedefini Türkiye'nin üçüncü büyük ili olmak olarak açıklıyor. Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu bu hedefe birçok veri ve altyapıda ulaşıldığını belirterek, Gaziantep'in pozitif enerjisinin de rüzgârıyla logaritmik büyüme gösterdiğini söylüyor. Markalaşma ve Ortadoğu'nun sanayi üssü olma konusunda elde edilen başarının da katlanarak pekiştiğini belirten Nakıboğlu sözlerini şöyle sürdürüyor. "Gaziantep katlanarak büyüme potasına girdi. Bunun için limanından sanayi ve şehirleşme altyapısına kadar her şey hazır. Hatta artık kendi zenginliğini çevresindeki illere ve bölgelere de yayıyor. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin gelişmişlik sıralamasında önemli değişiklikler olacağını düşünüyorum"
MARKA-PATNETTE BİR NUMARA
Gaziantep marka ve patent başvuruları ile de dikkat çekiyor. Şehir bu alandaki başvurularda Türkiye rekoru kırdı. İlde yılda ortalama 2 bine yakın marka başvurusu yapılıyor. Endüstriyel tasarım başvuru sayısı 200'e yaklaşırken patent tescil sayısında şehir Türkiye genelinde 12. sıraya yükseldi.
AKILLI SANAYİYE GEÇİŞ DÖNEMİ
Gaziantep ekonomisinde göze çarpan bir diğer konu ise Akıllı Sanayi projesi. Gaziantep Sanayi Odası öncülüğünde gerçekleşen il sanayisi için bir yol haritası niteliği taşıyor. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, bugünün şartlarında ayakta kalmak ve rekabet gücünü korumak isteyen firmaların ihracat gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Konukoğlu, "Firmaların kaliteye önem vermesi, markalaşmaya ve farklılaşmaya açık olması, Ar-Ge ve inovasyona bütçe ayırması ve projeler üretmesi gerekiyor. Bunların sonucunda ortaya çıkacak olan akıllı sanayi ürünleri, firmalarımızın rekabet gücünü en üst seviyede tutacak" diyor. Gaziantep'te, 24 milyon metrekarelik 4 organize sanayi bölgesine ek olarak 11 milyon metrekarelik 5. organize sanayi bölgesi ekleniyor. 2012 yılında 30- 40 bin kişiye istihdam sağlayacak yatırım çalışmalarına hız verildi.
İSİTİHDAMDA YÜZDE 145'LİK ARTIŞ VAR
Gaziantep'te işsizlik ortalaması Türkiye genelinde göre oldukça düşük seviyelerde. Hatta İş-Kur İl Müdürü İlyas Bulduk'a göre ilde işsizlik değil iş beğenmeme durumu yaşanıyor. İstihdam hedeflerini aşarak, sadece 2010'da 5 bin 211 kişiyi işe yerleştirdiklerini anlatan Bulduk, geçen yıl bir önceki yıla oranla istihdamda yüzde 145'lik artış sağladıklarını da sözlerine ekliyor.
ORTADOĞU'NUN FUAR MERKEZİ
Gaziantep sanayileşmenin yanı sıra fuarcılık alanında da zirveye oturdu. 2007'de kurulan Ortadoğu Fuar Merkezi, Türkiye'nin en önemli sanayi metropollerinden biri haline gelen şehrin bacasız sanayide de ne kadar başarılı olduğunun göstergesi. 20'den fazla fuarın düzenlediği şehre her yıl 70 ülkeden işadamı geliyor.
Gaziantep neden yükseliyor?
Şehrin üst düzey yöneticileri ortak akılda buluşmuş durumda.
Yenilikçi projelere hızlı adapte oluyorlar.
Sanayi ve ticaret sektörlerinde gelişmiş bir altyapıya sahip ve kalifiye eleman eksikliği yok.
Serbest Bölge, Organize Besi Bölgesi ve 5 OSB'leri var.
Mersin ve İskenderun limanlarına 1 saat uzaklıkta bulunuyor.
Taşımaya yönelik olarak önemli miktarda TIR filolarına sahipler.
Demiryolu ve havayolu taşımacılığı gelişmiş.
Doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyor.
Adana, Mersin ve İskenderun bölgelerine otoyol bağlantısı bulunuyor.
Bu bağlantı yakın zamanda Irak sınırına kadar ulaşacak.
Yerleşik köklü bir ticaret kültürü ve altyapısı bulunuyor.
Dış ticaret yapan firmaların ihtiyaç duyduğu, bankacılık, gümrükleme, lojistik, depolama, müteahhitlik, altyapısı tamamlamış durumda.
GAP'tan sonraki en büyük proje
Gaziantep'te zenginlik lüks konut projelerini de patlattı. Sinpaş Yapı ve Nakıboğlu ailesinden Taner Nakıboğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Paralel Yapı GAP'tan sonraki en büyük projeyi hayata geçiriyor. 1.2 milyar dolarlık emlak yatırımı bölgenin en büyük ve ilk temalı konut projesi olacak. Taner Nakıboğlu'na göre proje, kamuoyunda bilinen Gaziantep cemiyet hayatının da tanınmış simaları tarafından büyük ilgi gördü. Aralık 2010'da satışına başlanan ve 614 konutun yer aldığı ikinci etabın yüzde 90'ına yakınının satışı tamamlandı. Bölgenin gelişmeye açık yapısı ve özellikle bölgede bulunan Zirve Üniversitesi sayesinde önümüzdeki yıllar içinde projenin büyük değer artışı elde edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla projenin yatırım değeri de oldukça yüksek olacak. Gaziantep ili Güneydoğu'nun ekonomik merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bölgenin ekonomik yönden kalkınmış olması, halkın birikim ve yatırım oranlarını da olumlu yönden etkiliyor
Devler liginin en hızlısı
Gaziantep geçen yıl Türkiye'nin İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında bir önceki yıla göre firma sayısını en çok artıran il olmayı başardı. Firma sayısı bir önceki yıla göre 10'dan 16'ya yükseldi. Gaziantep'ten listeye giren sanayi kuruluşlarının toplam üretimden satışı, 3 milyar 587 milyon lira oldu.
YARIN: SAMSUN