Konyalı işadamı Ali Yetgin, 1996 yılında Çumra ilçesinde 40 dekarlık alana Hollanda'dan uzun uğraşlar sonucu getirttiği 4 renkteki laleden üretime başladı. Asyalale ismiyle bir firma kuran Yetgin, her yıl çeşit sayısını artırdı ve bugün 350 dekar alanda 20 farklı türde, 50 farklı renkte, 170 farklı çeşit yaklaşık 30 milyon çiçek üretiyor.
Türkiye'nin en büyük lale tarlalarının sahibi olan Asyalale şirketinin Başkanı Ali Yetgin, ''Orta Asya'dan yola çıkan Lale, Anadolu topraklarında yeniden doğdu. Değişirken devam eden, devam ederken değişen sonsuzluğa akıp giden zaman içinde Selçuklu'nun, Osmanlı'nın elinde suya çizilen ebru oldu. Saraylarda, Camilerde çini oldu. Udun, tamburun tellerinde şarkı oldu. Kelimelerle ifadesini bulup şiir oldu. Ustasının elinde hat oldu, teshib oldu. Padişah kaftanlarına, saray eşyalarına süs oldu, motif oldu'' dedi.
Lalesiyle ünlü Hollanda'ya bu lalelerin 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'dan gönderildiğini anımsatan Yetgin, ''Kendimize ait olan bir ürünü tekrar geri getirmiş oluyoruz'' diye konuştu.
''Dünyanın en kaliteli lalesinin Konya'da yetiştiğini söylememiz doğru olur'' ifadelerini kullanan Yetgin, şunları kaydetti:
''Yapılan bazı araştırmalara göre; Türkiye'de yetişen lalelerin Hollanda lalelerine göre renklerinin daha parlak, çiçekleri daha güzel olduğu tespit edilmiş. Çünkü Hollanda'da geliştirilen çeşitler, yüksek güneşlenme süresine sahip ve daha güneyde olması nedeniyle Türkiye'de bir başka güzel açıyor. Biz de hedeflerimizi gerçekleştirmek için şu an Türkiye'nin 4 büyük üniversiteyle işbirliği yapıyoruz. Türk lalesini tekrar dünyaya tanıtacağız.''
Asyalale olarak Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere birçok ülkeye Türk lalesi gönderdiklerini anlatan Yetgin, ''ABD ve Almanya'ya da lale ihracatını gerçekleştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Yıllık 27 milyon lale soğanı üretim yapıyoruz'' diye konuştu.
Firma olarak laleyi yetiştirip soğan halinde depoladıklarını, sezonu geldiğine üretimlerinin yüzde 30'unu Türkiye'nin belediyelerine, yüzde 40'ını da süper marketlere gönderdiklerini anlatan Yetgin, ''Başta belediyeler olmak üzere ülkemizin 3 bin 500 farklı noktasına ürün veriyoruz. Ürettiğimiz laleleri, Konya, İstanbul, Ankara, Antalya, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere illerimize ve ilçelerimize gönderiyoruz'' diye konuştu.
''AMACIMIZ; MİLLİ ÇİÇEĞİMİZ LALEYİ ANADOLU'YA TEKRAR KAZANDIRMAK''
Anadolu'nun Dünyaya armağanı olan, ismini bir devre vermiş, zarafeti ve güzelliği ile insanları büyülemiş olan lale'yi tekrar Anadolu'ya kazandırmayı hedeflediklerini söyleyen Yetgin, ''Tüm belediye park ve bahçelerinde bu güzel çiçeği Anadolu halkına sunmak ve Türkiye süs bitkileri sektörüne lale çiçeğinin girmesini sağlamaktır. Milli çiçeğimizi Anadolu'ya tekrar kazandırılmasında, yerli üretimi tercih eden belediyelerimize, peyzaj ve çevre düzenlemesi yapan şirketlerimize teşekkür ederiz'' diye konuştu.
LALELERİN ÜRETİM SERÜVENİ
Nisan ayında çiçeklenen lalelerin üretim serüveni, Mayıs ayı başına doğru lale soğanlarının çiçeklerini kırmayla başlıyor. Kırımı elle yapılan lalelerin bu usülle besinlerin soğanlara inerek gelişmeleri sağlanıyor. Haziran ayının ortalarına doğru sökümü yapılan lale soğanları, küçük-büyük şeklinde renk renk ayırt ediliyor. Bu işlemde yaklaşık 1 ay sürüyor. Ekim ayına kadar soğuk hava depolarında 5 ile 15 derece sıcaklıkta bekleyen laleler, bundan sonra toprakla buluşacağı yere gönderiliyor. Kışın toprağın altında kalan lale soğanları ilkbaharla birlikte çiçek açıyor. Yaklaşık 45 gün açık kalan çiçekleriyle laleler eşsiz bir güzellik ve koku katıyor.