Türk Telekom Arena stadını Varyap ile birlikte yapan Uzunlar İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı Numan Uzun, imkanı olanlara konut almalarını tavsiye etti.
Bankaların faizleri artırmasıyla daire fiyatlarının ikiye katlanmayacağını ifade eden Uzun, konut kredisi (mortgage) uygulamalarında tüketicilerin faiz bakımından gözetildiğine de dikkat çekti. Konutta stok birikiminin, kentsel dönüşüm göz önüne alındığında 'çok olmadığını' kaydeden Uzun, "Konut kredilerinde faiz düşüşleri bakiyeye yansıtılırken, artışlar yansıtılmıyor. 10 milyon konut fazlalığı kentsel dönüşüm dikkate alındığında büyük bir rakam değil. İmkanı olan konut alsın" diyor.
İnşaat sektörünün bu yıl yüzde 10 büyümesi öngörülüyor. Sektörün Türkiye'de yürüttüğü projelerin yanı sıra Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya açılması bekleniyor. Sektörün önemli oyuncularından Varyap ile birlikte inşa ettiği Türk Telekom Arena stadı ile dikkatleri üzerine çeken Uzunlar İnşaat, Bursa'da yapılacak Timsah Arena'ya da talip. TOKİ'ye konut ve villalar üreten şirketin Manisa'da Kızılay'a ait bir arsaya kat karşılığı projesi var. Ayrıca İSKİ ve İller Bankası gibi kurumlar için altyapı faaliyetlerinde görev alıyor. Mahalli idarelerden gelen talepler çerçevesinde eski binaları yenileyen şirketin yurtdışında da önemli işleri bulunuyor. Rusya'da kat karşılığı ev yapan Uzunlar, Libya'da altyapı projeleri üstlenmiş durumda. Yine Libya'da 20 milyon dolarlık bir konut işi aldı. Irak'ta girdikleri stadyum ihalesinde 11 şirket arasından finale kalan 4'ü arasında bulunuyor.
Müteahhitlik sektörüyle ilgili Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Uzunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Numan Uzun, Merkez Bankası'nın Türkiye'nin ekonomik durumuna göre aldığı faiz kararlarının sektörü çok etkilemeyeceğini düşünüyor. "Faiz oranlarının hafif dalgalı bir görünümü var. Ama faizlerin artma eğilimine girmesi ile konut fiyatları iki misline çıkmaz." diyen Uzun, imkanı olanlara konut almalarını tavsiye ediyor. Bir taraftan konut açığı var denirken diğer taraftan stok fazlalığı oluştuğu yönündeki söylemlere karşı şu değerlendirmeyi yapıyor:
"İstanbul gibi büyük bir şehirde 10 bin konutun boşta olması çok da önemli değil. Çünkü belediyenin ve iktidarın bir anlayışı olarak kentsel dönüşüme gidilecek. Bakın burada büyük yerler ve mahalleler söz konusu. Bunların kentsel dönüşümünde burada ikamet eden nüfusu taşıyabileceğiniz toplu bir alan yok. Bu noktada 10 bin boşta konut az bile kalacaktır. Bana göre çok daha fazla konuta ihtiyaç var. Bu kentsel dönüşümü yaparken bu insanların bir yerlerde ikamet etmesi gerekiyor. Onlar için uygun. Konuta ilginin artıyor, artmaya da devam edecek. Stoklar eritilebilir."
BANKALAR BİZE DESTEK VERMELİ
Bankalardan kredi konusunda vatandaş kadar kendilerine destek çıkmasını isteyen Numan Uzun, teminat mektubu konusunda yaşadıkları sıkıntıya da değindi. Finans kurumlarının gereken katkıyı sunması halinde müteahhitlik sektörünün yıllık 100 milyar dolar iş kapasitesiyle çevre ülkelerde önemli projelere imza atabileceğini belirtti. Bankaların konut ya da konut alanları için müteahitten garanti istediğine işaret eden Uzun, şöyle konuşuyor:
"Bankalar bizden garanti istiyor. Bizim, garantimiz yaptığımız işlerdir. Ben, diyelim ki 1 milyar dolarlık iş alacağım 150 milyon dolarlık teminat mektubu gerekiyor. 150 milyon dolarlık bir mülkü teminat ya da ipotek göstermem mümkün değil. Kimse gösteremez. Önemli olan taahhüt ya da müteahhit firmaların bu işi hakikatte yapıp yapamayacağıdır. Bankalar bunu irdelesin, kendi de işin içinde bulunsun. Projeyi yakından izlesin. Çünkü teminat bir anda kullanılıp yok olan bir şey değil. Peyder pey yapılan işlerde sakatlık veya noksan varsa o zaman destek durdurulur. Müteahhitlikte; Türkiye'nin Çin'in ardından geliyor. Finans kurumları önümüzü açtığı takdirde 100 milyar dolarlık iş kapasitesiyle dünyada önemli bir rol oynarız."