Türkiye'nin 2023 hedefleri için eğitimin niteliğini artırmayı amaçlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu kez müfredatı değil öğretme metodunu değiştirecek. ABD, Finlandiya ve gelişmiş ülkelerde uygulanan STEM modeli ile öğrenciler, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiği aynı anda öğrenecek. Yeni yöntemin en belirleyici özelliği ise soruyu öğretmenin değil öğrencinin soracak olması. STEM metodunun geliştirilmesi için MEB'in başlattığı Araştırmaya-Sorgulamaya Dayalı Bilim Öğreniminde Değerlendirme Stratejileri (SAİLS) projesi kapsamında bilim öğretmenleri yetiştirilecek.
AMAÇ HAYATA HAZIRLAMAK
Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin İngilizce kısaltması olan STEM modelinde öğrencilere bir soruyu çözerken bu dört alana yönelik bilgiler öğretilmesi hedefleniyor. Öğrenciye gündelik sorunlarla başa çıkabilme yeteneği kazandırılıyor. Yeni metotta öğrencinin amacı sadece sınavları kazanmak değil hayata hazırlanmak olacak.
1200 ÖĞRETMEN EĞİTİLDİ
Hacetepe
Üniversitesi'nin katkısıyla gerçekleşen STEM eğitimi için Türkiye çapında gönüllü olan 1200 öğretmene yeni öğretme metotları anlatıldı. 1200 öğretmenin okullarında dersine girdiği 100 binden fazla öğrenciye STEM kapsamında eğitim vermesi planlanıyor. Ayrıca STEM'in yaygınlaştırılması için fen bilimleri öğretmenlerinin sınıflarında kullanabilecekleri bir kitap basıldı ve elektronik ortamda tüm öğretmenlerin kullanımına açıldı. MEB Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, projeyle eğitim müfredatını değiştirmeyi değil, öğretme tekniğini değiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Her çocuğun kapasitesinin en iyisini ortaya çıkarmalıyız" dedi.