ABD öncülüğündeki koalisyonun ağustos ayından bu yana süren hava saldırıları ve Irak ordusunun Şii milislerle birlikte giriştiği operasyonlara rağmen terör örgütü IŞİD'in ilerleyişi bir türlü durdurulamıyor. Son olarak 17 Mayıs'ta Irak'ın Ramadi şehrini ve önceki gün Suriye'deki antik kent Palmira'yı ele geçiren IŞİD, dün de Tanaf Sınır Kapısı'nı ele geçirdi. Böylelikle Suriye ile Irak arasındaki sınır kapılarının tümü, terör örgütünün kontrolü altına girmiş oldu. İki ülkenin kara sınırları arasında, sadece kuzeydeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinden IŞİD'den bağımsız geçiş sağlanabiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı bağımsız kuruluşun aktardığına göre; Şam ve Bağdat yönetimine bağlı askerler, militanların saldırdığı Tanaf kapısını IŞİD'e bırakarak geri çekildi.
100 YIL SONRA DEĞİŞTİ
IŞİD'in bu hamlesinin ardından siyasi analistler "IŞİD, 100 yıl önce imzalanan ve bölgenin kaderini belirleyen Sykes-Picot Anlaşmasını yıktı" yorumunda bulundu. Örgütün, kendisini halife ilan eden lideri Ebubekir El Bağdadi, geçtiğimiz yıl temmuz ayında Musul Camisi'nde yaptığı konuşmasında "İlerleyişimiz, Sykes-Picot tabutuna son çiviyi çakana dek durmayacak" demişti. Irak'ta Musul ve Ramadi gibi önemli şehir merkezlerini elinde bulunduran örgüt, Suriye topraklarının da yarısından fazlasına hükmediyor.
GİZLİ ANLAŞMAYI BOLŞEVİKLER DUYURDU
Osmanlı Devleti'nin 29 Nisan 1916'da Kut'ül Amare'de İngilizleri bozguna uğratmasının ardından, İngiltere ve Fransa masaya oturarak Osmanlı topraklarını paylaştı. İki ülkenin temsilcileri François Georges-Picot ve Sir Mark Sykes'ın isimleriyle anılan gizli antlaşmaya göre Doğu Akdeniz bölgesi, Musul ve Suriye kıyıları Fransa'ya; Bağdat, Basra ve Güney Mezopotamya İngiltere'ye bırakıldı. Sykes- Picot'da Kuzey Anadolu bölgesi Rusya'ya bırakılmıştı, fakat 1917'de devrim yapan Bolşevikler gizli anlaşmayı dünyaya ifşa etmişti.
PALMİRA'DA 280
Hafta başında Suriye'nin Palmira şehrini ele geçiren IŞİD'in, kent sakinlerinin gözleri önünde 280 kişiyi infaz ettiği öne sürüldü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, kafası kesilen ya da kurşuna dizilen kişiler arasında 'rejim için çalışanlar ve halka zarar verenler' vardı.
'KAÇIŞ UTANÇ VERİCİ'
Irak Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak, ordu mensuplarının Ramadi'deki geri çekilişi hakkında "10 yıllık tecrübesi bulunan askerlerin, militanlardan kaçması utanç vericidir. Görev yerini terk eden askerler cezalandırılacak" dedi. IŞİD militanlarının Suriye ve Irak'taki ilerleyişlerinin ardından ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin atacağı adımlar merak ediliyor. Guardian gazetesindeki yorumda "IŞİD'in ilerleyişi, ABD stratejindeki boşluğu ortaya koydu" yorumu yapıldı.