Not: Yazı film hakkında bilgi içermektedir.
Şimşek McQueen, yetenekli olduğu kadar ukala, az biraz kibirli bir çaylak yarış arabasıyken, yanlışlıkla yolu Radyatör Kasabası'na düşmeseydi, pistlerin eski yıldızlarından Doc Hudson ile tanışmasaydı bu kadar sevilmezdi herhalde. Çünkü o kasabada Doc Hudson'dan esas meselenin kazanmak değil yarışmak olduğunu öğrenecekti.
2006 yapımı Arabalar, hayatın hoyrat bir yarışa dönüştüğü ve kazanmanın esas akçe olduğu dayatmasını reddetmesiyle değerliydi.
Hayatta asıl geçerli olanın değerler olduğunu, bu değerlerin de kuşaktan kuşağa aktarılması gerektiği anlatıyordu.
Arabalar 2'de artık uluslararası bir yıldız haline gelen Şimşek McQueen, Aralabar 3'te artık usta bir yarış arabası olarak karşımıza çıkıyor. Zirvede ama arkasından da yeni bir nesil geliyor. Ustalara çok da saygısı olmayan, teknolojik imkanları sonuna kadar kullanan, kazanmak için her şeyi yapabilen bu nesilden Jackson Storm, McQueen'in tahtını sallamaya başlıyor. Kahramanımız 'oyunun gereği böyle' diye gözden bir anda çıkarılıyor.
Herkes ona artık bırakma zamanın geldi derken McQueen bu kararı kendi istediği zaman vermek istediğini söylüyor. Yani Arabalar 3, bir ustanın zamane gerçekleriyle yüzleşme ve kendince bu gerçeklere karşı çözümler üretmesinin filmi.
HEM KÜÇÜKLERE HEM BÜYÜKLERE
Yüzleşme kısmında çok da sorun yok. Her güzel şeyin bir sonunun olduğunu biliyor Şimşek McQueen ama ya çözüm? Yolunu tekrar ustasıyla tanıştığı Radyatör Kasabası'na düşüren McQueen burada geçirdiği zaman sonunda o sihirli çözümü de buluyor. Onu tekrar eski günlerine kavuşturmak için görevlendirilen, genç eğitmen Cruz Ramirez'in içindeki yarışçıyı açığa çıkarıyor.
Arabalar filminin ekibinden Brian Fee'nin yönettiği film, her türlü istatistik verileri yarışın önüne koyan, sponsorluk, marka değeri ve ürün satışları denilerek yaratılan ekonomik çark nedeniyle sporcuları birer nesneye dönüştüren, kazanmanın asıl amaç olduğu günümüz spor anlayışını biraz da ti'ye alarak doya doya eleştiriyor. Tıpkı ilk filmde olduğu gibi değerlerin ve gelenek yaratmanın altını çiziyor.
Genel olarak kazanma, en iyi olma ahlakını filmlerde inşa etmeyi seven Hollywood'a yine Hollywood içinden iyi bir itiraz filmi Arabalar 3. Özellikle çocuklara hitap eden bir seri olarak bu itirazını yükseltmesi, değerlerin ve geleneğin önemini vurgulaması önemli.
Ama Arabalar 3'ün büyüklere de sözü var. Değişim ve dönüşüm karşısında bocalayan, bulunduğu konumu bırakmama konusunda ısrarcı olan ve gençlerin önünü kapatanlara da birkaç kelam ediyor. "Değişime direnmek yerine el vermenin, yeni nesle tecrübe aktarmanın yollarını bulun" diyor Şimşek McQueen. Araba haklı beyler!
Arabalar 3 'ün yeni karakterlerinden biri de Jackson Storm.
SİNE-TORTU
Sinemaya ilgi var ama Hollywood yükselişte
Yılın ilk altı aylık gişe rakamlarıyla ilgili bir iyi bir de kötü haberimiz var. Önce iyi olan: 2017'de şimdiye kadar 36.7 milyon seyirci sinema gitti. 2016'da bütün bir yıl 58.2 milyon seyircinin sinemaya gittiği düşünülürse, 2017'de 2016'ya göre daha fazla insanın sinemaya gideceği söylenebilir. Kötü habere gelince. Geçen yıl en çok izlenen ilk 10 film arasında yabancı film olarak sadece Batman v Superman: Adaletin Şafağı vardı. Bu yılın ilk altı ayı içerisinde en çok izlenen 10 film listesinde dört yabancı film (Hızlı ve Öfkeli 8, Moana, Karayip Korsanları: Salazar'ın İntikamı ve Logan: Wolverine) var.
Saylak Daha ile Karlovy Vary'de
30 Haziran'da başlayacak olan Çek Cumhuriyeti'ndeki Uluslararası Karlovy Vary Film Festivali'nin programında üç Türk filmi yer alıyor. Festivalin ana yarışmasında oyuncu Onur Saylak'ın yönettiği, Hakan Günday'ın aynı adlı romanından uyarlanan Daha bulunuyor. Filmde Ahmet Mümtaz Taylan, Tuba Büyüküstün gibi oyuncular rol alıyor. Orhan Eskiköy'ün yönettiği Jale Arıkanlı ile Muhammet Uzuner'in rol aldığı Taş ve Bülent Öztürk'ün yönettiği Teoman Kumbaracıbaşı'nın oynadığı Mavi Sessizlik ise festivalde East of West ödülü için yarışacak.