GİZLİ SAYILAR/HIDDEN FIGURES
Theodore Melfi'nin yönettiği Gizli Sayılar/Hidden Figures rekabetin çok sıcak yaşandığı 60'ların başında NASA'nın içinden bilinmeyen, farklı ve düşündürücü bir kesit sunuyor. NASA'da çalışan başarılı ve uzay yarışında ABD lehine hayati dokunuşlar yapan üç siyahi matematikçinin yaşadıkları ayrımcılığı anlatıyor.
Katherine G. Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) ve Mary Jackson (Janelle Monae)... 'Siyah bilgisayar' ekibinden. Matematikçiler ve onların da dahil olduğu siyahi çalışanlar her türlü işlemi yapıyor. Fakat NASA'da yerin altında, gözden ırakta çalışıyorlar. İşlerini ne kadar iyi yaparlarsa yapsınlar yükselemiyorlar. Ta ki uzay yarışında Sovyetler Yuri Gagarin'i uzaya gönderene kadar.
Sonrasında NASA'nın yöneticileri uzay yarışında öne çıkmak için en yetenekli insanlardan faydalanmanın zorunlu olduğunu anlıyor. IBM'den gelen bilgisayarı beyazların kullanmayı becerememesi siyahi matematikçileri öne çıkarıyor.
Matematikçiler de bu noktada başarılarıyla direne direne NASA'da çalışanların önyargılarını kırıyorlar. Tabii bu noktada film, Sovyetler karşısında yenilmek mi yoksa siyahilerden destek almak mı konusunda bu matematikçi guruba güvenmek zorunda kalan beyaz yönetici Al Harrison (Kevin Costner) ile astronot John Glenn'in (Glen Powell) katkısını es geçmiyor.
Gerçek hikayeden yolan çıkan yönetmen Melfi'nin filmi belki düz ve yer yer duygusal anlatımı ile sinematografik olarak çok çarpıcı olmayabilir ama açtığı parantez çok önemli. (Galiba bunun için En İyi Film dalında Oscar'a aday gösterilip vitrine konuldu)
Çünkü şunu görüyorsunuz, insanlık yüzünü uzaya çevirdiği zamanda bile bir şekilde kimi kötü reflekslerinden yani ırkçılıktan, ayrımcılıktan, ötekileştirmeden vazgeçemiyor. Trajik bir tezat yani... En İyi Film kategorisinde Oscar'a aday olan filmde matematikçi kadınları oynayan Henson, Monae ve Spencer gayet iyiler. Zaten Spencer En İyi Yardımcı kadın kategorisinde Oscar'a da aday. Ama iyi olan biri daha var o da Kevin Costner...
Peki NASA zaman içinde bu ırkçı tavrını aşabildi mi? Biraz zor olmuş ve bu konuda da Sovyetlerden sıkı bir gol yemişler. Nasıl mı? ABD'li Bernard A. Harris Jr. ilk siyahi astronot olarak 1994'te uzaya gitti. Oysa Kübalı siyahi astronotun Sovyetlerle birlikte uzaya çıkış tarihi 1980. Yıllar sonra NASA günah çıkartıp hem bu matematikçilere haklarını teslim etti hem de NASA'nın başına, bir siyahi astronot olan Charles Bolden'ı getirdi ve ırkçılık tartışmalarına son verdi ama o zaman da ne Sovyetler vardı ne de uzay yarışı.
Uzmanından bir mülteci filmi
Oyuncu olarak bilirdik Derya Durmaz'ı sonra kısa filmler çekmeye başladı. Ziazan ve Gri Bölge ile uluslararası alanda pek çok ödül aldı. O aynı zamanda sivil toplum örgütleriyle mülteciler üzerine çalışmalar yapan da biri. Hatta bu konuda uzman sayılır. Batman'da atölye çalışması sırasında tanıştığı bir mültecinin yaşadıklarını Amerikan Otobüsü adıyla filmleştirmek istiyor. Film projesi Berlin Film Festivali'nde Ortak Yapım Marketi'nde ödül aldı. Önemli bir destek. Proje hayata geçirilince, işin uzmanından ve kumaşı iyi olan bir sinemacıdan bir mülteci hikayesini izlemiş olacağız.
İşte yeni Han Solo
Star Wars evrenindeki en hınzır karakter olduğu için mi bilinmez ama Han Solo'nun yeri ayrıdır bizde. Harrison Ford'un canlandırdığı karakterin gençliğine odaklanan özel bir film hazırlığı yapılıyordu. Filmde Han Solo'yu da Alden Ehrenreich'in canlandıracağı açıklanmıştı. Filmden ilk kare yayınlandı. Siz karar verin Han Solo emin ellerde mi?