ROGUE ONE: BİR STAR WARS HİKAYESİ
ROGUE ONE: A STAR WARS STORY
Star Wars söz konusu olunca insan içindeki çocuğa ister istemez teslim oluyor. Çünkü belli bir kuşak için, George Lucas'ın oluşturduğu bu devasa evren, (özellikle ilk üç film düşünüldüğünde), çocukluk günlerinin çok özel oyun alanı gibi. Dolayısıyla Star Wars evreniyle ilgili her türlü hamle birçok Star Wars hayranını tedirgin ediyor. Tedirginlik sebebi de o özel alana dokunulup büyünün bozulacağı duygusu... Lucas'ın, Star Wars evreninden emekliye ayrılması sonrasında malum sinema tarihinin çok özel bu serisi için yeni bir yol haritası çizildi. Bu, yeni hamlelerin peş peşe geleceği anlamına geliyordu. Plan da şöyleydi: Bir yandan J.J Abrams öncülüğünde seriye yeni halkalar eklenecek, diğer yandan da 'ara hikayeler' anlatılacaktı. Abrams'ın çektiği Star Wars Güç Uyanır'la yeni halkaların serinin ruhuna halel getirmeyeceğini geçen yıl görmüştük. Sırada ara hikayeler vardı.
HASSASİYETLER GÖZETİLMİŞ
Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi, bu yol haritasındaki ara hikayelerden ilki olarak gösterime girdi. Filmde serinin gün yüzüne çıktığı ilk film Yıldız Savaşları: Bölüm IV-Yeni Bir Umut'un hemen öncesinde geçen bir kahramanlık öyküsü, o meşhur Ölüm Yıldızı'nın planlarının Asiler tarafından nasıl ele geçirildiğinin hikayesi anlatılıyor. Yönetmen koltuğunda oturan ve İstila, Godzilla gibi filmleriyle tanınan Gareth Edwards, baştan söyleyelim serinin hayranlarını hayal kırıklığına uğratmayacak bir film çekmiş. Açıkçası bu hüzünlü kahramanlık hikayesinde ilk film Yıldız Savaşları: Bölüm IV-Yeni Bir Umut'un hemen öncesindeki dünya iyi tasarlanmış. Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi'nin hem görsel hem de anlatı olarak bu filmin izinden giden bir yapısı var. Sonuçta Jedi'ysız, esas kahramanların (Darth Vader hariç) macerada aktif olarak görünmediği bir hikayeyi anlatmanın zorluğunun üstesinden Edwards bu şekilde gelmiş. Ve aslında iyi de etmiş. Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi'nde şaşırtıcı olan 1994'te yaşamını yitiren, Yeni Bir Umut'taki General Tarkin'i canlandıran Peter Cushing'inle karşılaşmak. Bilgisayarla yeniden yaratılan Tarkin tüm gaddarlığı ile karşımızda. Tabii, birkaç saniye de olsa Prenses Leia'nın o eski halini görmek de filmi özel kılan unsurlardan. Yeni Bir Umut'a fikir olarak iyi yaslanan filmin, kimi sahnelerde o filmden feyz aldığı da açık. Kişisel olarak, serinin üçüncü ve dördüncü filmi arasında duran güçlü ve özel bir parantez olduğunu söyleyebilirim Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi'nin. Star Wars hayranlarının her türlü hassasiyetini gözetip, hani şu bahsettiğim tedirginliği boşa çıkarıyor. Bir yandan da bu evrenin içine yeni kahramanları hakkıyla yediriyor. Mesela robot K-2SO gibi!
Tereddütsüz yılın en iyisi
TEREDDÜT
Gönül rahatlığı ile yılın en iyi Türk filmi denilebilir Yeşim Ustaoğlu'nun Tereddüt'ü için. Çocuk gelin Elmas (Ecem Uzun) ile onun psikiyatrı Şehnaz (Funda Eryiğit) arasındaki ilişkiden kadının dünyasına bakan Ustaoğlu, bu dünyaya öyle bir neşter vuruyor ki, önce birikmiş irinler dökülüyor, arkasından kadının içinde bulunduğu çaresizlik tüm çıplaklığı ile ortaya çıkıyor. Aslında böylesi güçlü bir film bekleniyordu Ustaoğlu'ndan. Araf'ta sinemasında yeni bir yola girdiğinin sinyallerini vermişti. İşte bu yolun güçlü bir filmi Tereddüt. Kadının kendi ayakları üzerde durma noktasında, toplumun her kesiminde zorluk yaşadığını anlatan Tereddüt, Atıf Yılmaz'ın Mine'sinden sonra da kadının cinselliği üzerine net cümleler söyleyebilen bir film. Karakter odaklı senaryosu, Ustaoğlu'nun üst düzey yönetimi, Ecem Uzun ve Funda Eryiğit'in alkışlanası performansı bir araya gelince çok etkili, izleyenleri yerinde mıh gibi çivileyen, sert bir film ortaya çıkıyor. Yılın eni iyisi olduğu için elbet kaçırmamanızı umuyoruz.
DİKKAT ÇEKELİM
Kaptan Amerika yılı kazançlı kapattı
Forbes dergisi, geleneksel Hollywood'un en çok kazanan oyuncular listesini açıkladı. Listede bir numara 'Kaptan Amerika' Chris Evans oldu. Oyuncuların film başına elde ettikleri kazanç ile bu yapımın gişede elde ettiği hasılat baz alınarak hazırlanan listede Evans aldığı 1 dolara karşılık yapımcısına 135.80 dolar kazandırdı. Kadınlardan ise en çok kazanan oyuncu, listenin üçüncü sırasında yer alan Scarlett Johansson oldu. Johansson aldığı 1 dolara karşılık yapımcısına 88.60 dolar kazandırdı.
1) Chris Evans
2) Chris Pratt
3) Scarlett Johansson
4) Mila Kunis
5) Vin Diesel
6) Jennifer Aniston
7) Ben Affleck
8) Robert Downey Jr.
9) Jennifer Lawrence
10) Matt Damon