27 Mart Tiyatrolar Günü için Haldun Dormen ile konuştuğumuz zaman "Türk tiyatrosu en parlak dönemini yaşıyor" demişti. Bir günde 200'e yakın oyunun sahnelendiği, yeni mekanların açıldığı, yeni gruplar, yazarlar, yönetmenlerin ortaya çıktığı bir dönemden geçiyor tiyatromuz. Bu canlanmaya katkısı azımsanmayacak derecede olan İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl Türk tiyatrosunun bu en parlak döneminin fotoğrafını çekebileceğiniz bir seçki sunuyor. Çünkü, yerli oyunlara her zaman kucak açan, 3 Mayıs'ta başlayacak festival, bu yıl çok ciddi anlamda tiyatrodaki değişimi ve canlılığı gösteren bir programla karşımızda. 23 yerli oyun sunuyor festival bu yıl. İstanbul'un dört bir yanında seyirciyle buluşacak oyunların 21'nin prömiyeri de festivalde yapılacak. Ayrıca dokuz da yabancı oyun var programda. SABAH'ın basın sponsoru olduğu festivalde Shakespeare'den Beckett'a, Çehov'dan Jean Genet'a, Ferit Edgü'den Orhan Pamuk'a pek çok isme rastlıyorsunuz. Festivaldeki bu yerli yapımlardan 10 oyunluk bir seçki yaptık. Bir de kaçırmamanız gerektiğini düşündüğümüz üç yabancı oyunu önerdik.
Bekle bekle nereye kadar?
GODOT'YU BEKLERKEN: Yönetmenliğini Şahika Tekand'ın yaptığı Studio Oyuncuları'nın sahnelediği, Samuel Beckett klasiği Godot'yu Beklerken festivalin açılış oyunu. Melis Avçil, Cem Bender, Nesli Kayalı, Nilgün Kurtar, Mehmet Okuroğlu, Yiğit Özşener ve Ahmet Sarıcan'ın rol aldığı oyun, 3-4 Mayıs'ta Uniq Hall Uniq İstanbul'da.
Öğütleri hâlâ kulağımıza küpe
ŞİZO ŞEYKS: Ölümünün üzerinden 400 yıl geçti ama Shakespeare'in insana ait tespitlerinde zerre eskime yok. Yiğit Sertdemir onun yapıtlarından yola çıkıp sahnelediği Şizo Şeyks'te onun aşka, iktidara, hırsa, ihanete, kadere, zamana dair öğütlerinden feyz alarak, bir adamın deliliğin sınırında dolaşan hikayesini anlatıyor. Oyun 8 Mayıs saat 15.00, 9 Mayıs saat 20.30, 14-15 Mayıs saat 18.00'de Kumbaracı50'de; 21 Mayıs saat 18.00 ile 22 Mayıs saat 15.00'te Üsküdar Tekel Sahnesi'nde.
Mültecilerin yolu sa hneye düştü
E-MÜLTECİ.COM: Dünyayı sarsan mülteci meselesi sanatın her alanında karşımıza epey bir süre daha çıkacak. Festivaldeki e-mülteci.com oyunu bu meseleyi sahneye taşıyor. İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcıları arasında olduğu oyun, Guatemala, Vietnam ve Türkiye'den yola çıkan ve internette bıraktıkları ayak izlerinden takip edilen üç kadının öyküsüne odaklanıyor. Sedef Ecer'in yönettiği oyunda Meltem Cumbul ve Fehmi Karaaslan'ın yanı sıra sahnedeki ekranda Ahu Türkpençe, Ece Dizdar, Gizem Soysaldı, Mathilda May, Okan Bayülgen ve Tilbe Saran'ın performansları yer alıyor. Oyun 9-10 Mayıs'ta saat 20.30'da Stüyo Sahne'de.
Gecenin öteki yüzü
KIYAMETE KADAR KAPATTIM KALBİMİ:
Melis Tezkan ve Okan Urun'un yazıp yönettiği Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi oyununda Meral Çetinkaya, Defne Halman, Can Kulan, Efecan Senolsun ve Okan Urun rol alıyor. Bir grup insan acaba aralarındaki kavganın, korkunun ve aşksızlığın ilacını gecenin karanlığında bulabilir mi? Cevabı oyunda. Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi 11-12 Mayıs saat 20.30'da Moda Sahnesi'nde...
Erkek kahraman mı ?
KAHRAMANIN EL KİTABI: İlhami Algör'ün Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku romanı sinemaya uyarlanmıştı. Şule Ateş, bu kitapla birlikte yine yazarın Albayım Beni Nezahat ile Evlendir romanlarından Kahramanın El Kitabı oyununu ortaya koyuyor. Deniz Celiloğlu'nun rol aldığı oyun zihinlerdeki kahraman erkek algısını eğlenceli bir şekilde sorguluyor. Oyun 15 Mayıs saat 18.00'de, 16-17 Mayıs saat 20.30'da Talimhane Tiyatrosu'nda.
Bu sefer orta sınıfın çaresizliği
EV'VEL ZAMAN: Gülce Uğurlu ve Firuze Engin'in yazıp yönettiği Ev'vel Zaman'ın odağında kentsel dönüşümün mağdur ettiği bir orta sınıf aile var. 20. İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcısı olduğu oyunda Bedir Bedir, Funda Eryiğit ve Esme Madra rol alıyor. Ev'vel Zaman 20-22-23 Mayıs saat 20.30'da ve 21 Mayıs 18.00'de Salon'da izleyicisini bekliyor.
Klasiğe yeni yorum
ÜÇ KIZ KARDEŞ: Makedon yönetmen Aleksandar Popovski, yenilikçi bir yorumla Çehov'un Üç Kız Kardeş'ini sahneye taşıyor. Özge Özder, Selin İşcan ve Tuba Karabey'in rol aldığı oyun, 11-12 Mayıs saat 20.30'da Üsküdar Tekel Sahnesi, 22 Mayıs saat 15.00'te Caddebostan Kültür Merkezi'nde.
Hastane de bir yolculuk
AN: Özen Yula'nın yönettiği An, yoğun bakım ünitesindeki ağır durumdaki hastalar ile onların iyileşmeleri için çaba gösterenlerin hayatlarında 60 dakikalık bir yolculuğa çıkarıyor seyirciyi. Aralarında Alper Onay, Bilge Arkaç, Can Girgin, Canan Demirli, Deniz Akgündüz'ün olduğu kalabalık bir oyuncu kadrosunun yer aldığı oyun, 19-21 Mayıs'ta saat 18.30 ve 20.30'da, 22 Mayıs'ta saat 15.00 ve saat 18.00'de Yeldeğirmeni Sanat Merkezi'nde.
Çehov ruhu ABD'de!
VANYA, SONYA, MAŞA VE SPIKE: Çehov oyunlarına referanslar sunan Christopher Durang'in yazdığı Vanya, Sonya, Maşa ve Spike'ı, yönetmen Yücel Erten sahneye koyuyor. ABD'de küçük bir kasabada geçen oyun, taşra yaşamının umutsuzluğu ve modern insanın yalnızlığı üzerine. Şerif Erol, Tilbe Saran, Nesrin Kazankaya, Doğan Akdoğan, Başak Meşe ve Gamze İpek'in rol aldığı oyun, 19-20-21 Mayıs saat 20.30'da, 22 Mayıs saat 15.00'te Tiyatro Pera ve 24 Mayıs saat 20.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde.
Edgü, sinemadan sonra tiyatroda
O/HAKKARİ'DE BİR MEVSİM: Ferit Edgü'nün Hakkari'de Bir Mevsim romanından Erden Kıral'ın uyarladığı film sinemamızın klasikleri arasındadır. Festivalde romanın tiyatro uyarlaması karşımıza gelecek. Sarı Sandalye ekibinin sahnelediği oyunda, kendini Hakkari'nin Pirkanis Köyü'nde bulan O'nun düş ile gerçek arasında yaşadıkları anlatıyor. Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman'ın yönettiği oyun 5 ve 6 Mayıs'ta saat 20.30'da Talimhane Tiyatrosu'nda sahnelenecek.
Festivalin yabancıları
Johathan Littel'ın Les Bienveillantes romanı 2. Dünya Savaşı'nı ve Yahudi Soykırımı'nı bir SS subayının gözünden anlatıyordu. Fransa'da yayımlandığı zaman tartışmalara neden olan roman, tiyatro dünyasının gözde yönetmenlerinden Guy Cassiers tarafından Merhametliler adıyla sahneye taşınıyor. Festivalin merakla beklenen prodüksiyonlarından olan, 190 dakikalık oyun, 6 Mayıs saat 19.30'da, 7-8 Mayıs'ta ise saat 18.00'de Uniq Hall, Uniq İstanbul'da.
Irkçılık nasıl yayılır? Nefret Tiyatrosu oyunu bunu anlatıyor. Oyun, 1994'te Ruanda'da Tutsilere yönelik soykırımın kışkırtıcısı olan radyo kanalı RTLM'deki bir program üzerine. Radikal görüşlü üç Hutu ile İtalyan-Belçikalı beyaz olan Georges Ruggiu'nun sunduğu programın canlandırıldığı oyunu Milo Rau yazıp yönettiyor. Nefret Tiyatrosu 14-15 Mayıs saat 20.30'da Zorlu PSM Stüdyo'da.
Tim Crouch'ın yönettiği Shakespeare'in Bütün Ölümleri William Shakespeare'in oyunlarında sahne üzerinde yaşamı yitiren karakterleri eğlenceli bir şekilde anlatıyor. Oyun 24-25-26 Mayıs saat 20.30'da Moda Sahnesi'nde.