Kozyatağı'nda bir apartman dairesinin kapısı... Zilin üzerinde mavi alevler içinde kükreyen beyaz bir kaplan resmi var. Logo, League of Legends Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil etmek için yarışan Dark Passage'a ait. Daire de kamp yaptıkları oyun evi. Evin duvarları takımın renkleri olan mavi-beyaza boyanmış. Raflar takımın kazandığı kupalarla dolu. Erken bir saat olduğu için sabaha kadar antrenman yapan sporcular kırmızı gözlerle bizi karşılıyor. Onlar Türkiye'deki 749 takımın en iyisinde mücadele eden profesyoneller. Beraber uyuyor, yemek yiyor hatta ev dışında da beraber zaman geçiriyorlar. Mücadele kıran kırana, kamp dönemi zorlu ama sohbet ettikçe bu kadar genç yaşta nasıl böyle bir başarı kazandıklarını anlıyoruz: Onlar ciddi ve disiplinli genç adamlar.
HEM ÇALIŞIP HEM EĞLENİYORLAR
Takımın en genç oyuncusu 17, en büyüğü de 21 yaşında. Kaptan Koray Bıçak 'DP Naru', Antalyalı. 19 yaşında. İki buçuk yıldır oynuyor. "Samimi olduğun dört kişiyle aynı evde yaşamak güzel" diyen Koray'ın tek bir şikayeti var: "Kız arkadaşımla görüşemiyoruz. O da bu oyunu oynuyor ama başka şehirde olduğu için kamp dönemi zorlanıyoruz." Anıl Işık en gençleri, 17 yaşında. Takma adı 'DP HolyPhoenix'. İstanbullu. Henüz lise öğrencisi. O da iki buçuk senedir bu oyunu oynuyor. Turnuvaya eğlenceli olduğu için katılan Anıl ilk ödülünü ilkokulda kazanmış. Bir günlerinin nasıl geçtiğini şöyle anlatıyor: "Gece antrenman yapıp gündüz geç kalkıyoruz. Yoğun çalışıyoruz ama güzel." Asım Cihat Karakaya 18 yaşında. Takma adı 'DP fabFabulous'. Ankaralı. Kamptayken en çok ailesini ve arkadaşlarını özlüyor. Atakan Aydın, 21 yaşında. Takma adı 'DP Crystal M'. Dört yıldır oynuyor. En belirgin özelliği gülmeyi sevmemesi. Onunla özdeşleşen cümle: "No smiles, just kills" (Gülümsemez sadece öldürür)
NORVEÇ'TEN TRANSFER
Omid Rosander 'Touch' ise 19 yaşında. Takımın Norveç'ten transferi. Anıl'la bir oyunda tanışan Omid takımda onun gibi bir oyuncuya ihtiyaç duyulduğu için transfer edilmiş. Türkiye'de olmanın değişik ve güzel bir deneyim olduğunu anlatıyor: "Ailemi özlüyorum ama burada olmak eğlenceli. Türk mutfağına bayıldım. Özellikle de İskender kebaba. Biraz Türkçe öğrendim. Zor bir dil ama çalışıyorum." Sporcuların aileleri de onlara destek. Kaptan anlatıyor: "Eskiden ailelerimiz bizi internet kafelerden toplar ve bilgisayar başında vakit geçirdiğimiz için kızardı. Ama artık bunun profesyonel bir spor olduğunun farkına vardılar." Türkiye şampiyonu olarak katıldıkları International Wildcard'da büyük bir başarıya imza atan Dark Passage, League of Legends'ın Güney Kore'deki dev finalinde yer almak için dünyanın en iyi 16 takımı arasında mücadele veriyor. Grup elemeleri 18 Eylül'de Tayvan'da başladı. Rakip takımlar zorlu. Özellikle Çinli ve Koreliler. Finale çıkarsanız ne olur diye soruyorum. Hep bir ağızdan bağırıyorlar: "Düşer bayılırız herhalde."
SPORCU BURSU ALABİLİYORLAR
eSpor, sporun dijital rekabete aktarılmış hali. eSpor takımları da antrenman yapıyor, strateji geliştiriyor ve takım halinde çalışıyor. Genç nüfusun yoğun olduğu Türkiye, 22,8 milyon kişi ile PC oyunlarına harcanan zamanda dünya üçüncüsü. Turnuvaları internet üzerinden canlı olarak yayınlanıyor. Şu anda isteyen sporcular eSpor için lisans çıkarabiliyor. Profesyonel oyuncular üniversitelerden sporcu bursu alabiliyor. Amerika'ya resmi atlet statüsünde vize başvurusu yapabiliyor.
RAKAMLARLA LOL
Riot Games, League of Legends'ı (LoL) 2009'da piyasaya sürdü. Oyun, tempolu, rekabete dayalı, strateji oyunlarının heyecanını rol yapma oyunlarının öğeleriyle bir araya getiren çevrimiçi bir PC oyunu. Amaç karşı takımın kalesini yıkmak. Oyunun dünyada 70 milyonun üzerinde aylık oyuncusu bulunuyor. Türkiye'de ise 3 milyondan fazla kayıtlı oyuncu ve 12 bin 492 kayıtlı takım var. Bu takımların 749'u yükselme liginde yani profesyonel. Bugüne kadar yapılan 905 turnuvada 160 lisanslı oyuncu yarıştı.