Gün içinde elimizden telefon düşmüyor ve ciddi radyasyona maruz kalıyoruz. Bunun dışında sigara gibi çevresel faktörlerle oluşan serbest radikallerin vücutta neden olduğu hücre hasarı kanser, kalp ve damar hastalıkları, katarakt ve artrit gibi önemli hastalıklara yakalanmamızı da kolaylaştırıyor. Araştırmalar mevsimine uygun sebzenin yanı sıra günde en az 2-3 porsiyon meyve tüketiminin kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğunu vurguluyor. Peki, bu kadar sebze ve meyve yiyemiyorsak ne yapacağız? İşte bu sorunuza bilimin ışığında, kalp ve kanser gibi hastalıklardan korunabilmenin yolunun sadece elma suyundan geçtiğini söyleyebilirim. Elma yılın her mevsiminde kolayca bulunabilen bir meyvedir. Ve beslenme bilimi taze elma suyu tüketmenin sadece kalp ve kanser değil yüksek tansiyon ve ritim bozukluklarına karşı da yararlı olduğuna işaret ediyor.
KUVVETLİ ANTİOKSİDANLARDAN ZENGİN:
Besin kimyası çalışmaları elma suyunun içerdiği hepsi kuvvetli bir antioksidan olan bileşenlerin, hücresel hasarı önleyici potansiyel bir etkinlik gösterdiğini söylüyor. Yüksek antioksidanlara sahip taze elma suyu kötü kolesterolün etkisini önleyici, yüksek tansiyonu düşürücü ve kalpteki ritim bozukluğunu önleyici bir etkiye de sahip. 40 bin kadın üzerinde yapılan bir çalışmada elmanın içerdiği flavonoidler ve kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilinti irdelendi. Araştırma sonucunda elma tüketen kadınlarda söz konusu hastalık riskinin yüzde 13-22 oranında azaldığı bulundu. Yüksek miktarda elma tüketen bireylerde düşük miktarda elma tüketenlere kıyasla inme riskinin daha az olduğu da gözlemlendi.
KÖTÜ HUYLU KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR:
Farklı araştırmalar, 1'e 1 oranında elma suyu ve siyah üzüm suyu karışımı tüketildiğinde, kan antioksidan düzeyinin arttığını, LDL-kolesterolün oksidasyon ürünlerinin azaldığını saptadı. LDL kolesterolün oksidasyon ürünleri arttıkça damarlarda plaklar birikmeye başlıyor, kan akışı yavaşlıyor ve kan basıncı da artıyor. Elma ile üzüm suyu birleştiğinde bomba etkisi yaratarak damarlar korunuyor.
İÇERDİĞİ BESİN BİLEŞENLERİ ATOM ETKİSİ YARATIYOR:
Elma içinde bulunan vitamin ve antioksidanlar çok az miktarlarda bile büyük etki yaratabiliyor. Araştırmalar, C vitamini içeriği 5.7 mg/100 gram olan elmanın, kuersetin, kateşin, floridzin ve klorojenik asit gibi kuvvetli antioksidan özelliğe sahip başka bileşenler içerdiğini gösteriyor.
VÜCUDU KİMYASALLARDAN ARINDIRIYOR:
Gün içinde maruz kalınan kimyasallardan korunmak için sabah uyandığınızda ya da ara öğünlerde taze sıkılmış elma suyu tükettiğinizde vücut etkin bir şekilde kullanabiliyor. Elma suyu hazırlanırken 2-3 taze elmadan 1 bardak elma suyu çıktığı için daha fazla antioksidanı daha kolay bir şekilde almak mümkün oluyor. Elma suyu hazırlandıktan sonra eğer oda ısısında bekletilip içilirse besin değeri azaldığı için maalesef vücutta etkisi olmuyor. Elma suyunun rengi karardıysa oksidasyona maruz kalmış demektir. O nedenle ya taze sıkıp hemen içmek ya da kabuğunu soymadan tüketmek besleyici değeri açısından en önemli kural. Her gün en az 1 büyük su bardağı elma suyu içmenizi ya da 2-3 adet taze elma yemenizi öneririm.
3 GÜNDE, 1KG KAYBETTİREN ELMA SUYU DİYETİ
Bazı zamanlar şişkinlikler nedeniyle ya da hafta sonu kaçamakları ile tartıda gördüğünüz fazladan 1-2 kg moralinizi bozmasın. Yaşamınızın her döneminde rahatlıkla uygulayacağınız bu diyetle 3 günde sadece yağ kaybederek kalıcı kilo verebilirsiniz. Limonlu elma suyu tarifimle vücudun metabolik dengesini koruyarak, kilo kaybı sağlamak bu diyetin en önemli özelliği.
BU KURALLARA MUTLAKA UYUN
Her ana ve ara öğün öncesinde 1 su bardağı oda ısısında su içmeli.
Gün içinde sadece 2 fincan siyah, yeşil veya bitkisel çay tüketilmeli, gün içinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesine müsaade var.
Her gün sabah akşam 2 antrenman olacak şekilde 30 dakika yürüyüş, dans veya eliptik egzersiz yapmalısınız.
Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin yanında taze nane, taze maydanoz, taze dereotu, taze fesleğen ve salatalık tüketebilirsiniz.
Öğün atlamıyorsunuz, öğünler arasında en az 4 saat bırakmaya özen gösteriyorsunuz, her lokmanızı en az 20 kere çiğnemeyi unutmuyorsunuz.
Yapay tatlandırıcı bu 3 günde kesinlikle kullanmıyorsunuz, salatalara nar ekşisi veya sirke, et çeşitlerinizin yanına tat vermesi açısından hardal kullanabilirsiniz.
KAHVALTI
1 su bardağı limonlu taze elma suyu 1 dilim peynir 1 ince dilim tam buğday ekmeği Nar ekşili taze yeşillik
ARA
1 su bardağı limonlu taze elma suyu
ÖĞLE
1 kase sebze çorbası (kremasız) 1 ince dilim tam buğday ekmeği Nar ekşili taze yeşillik
ARA
1 çay bardağı yoğurda, 1 çay kaşığı zerdeçal karıştırıp tüketin
AKŞAM
1 küçük tabak kuşbaşı şeklinde kesilmiş yağsız kırmızı et veya hindi ya da tavuktan hazırlanmış sebzelerle sote edilmiş yemek 2 top elmalı sorbe Nar ekşili taze yeşillik
ARA
1 su bardağı limonlu taze elma suyu
SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ KULLANIN
Beslenme alışkanlıkları ile kronik hastalıklar arasında ciddi bir bağ olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sağlıklı pişirme yöntemlerini bilmemiz oldukça önemli. Beslenmenin kalp ve karaciğer gibi dokulardaki olumsuz etkisi ya da kanser gibi tedavisi oldukça zor olan hastalıklarda kullandığımız ürünlerde oluşan fiziksel ve kimyasal değişiklikler büyük rol oynuyor. Bu konuda en riskli besin grubu olarak yağlar karşımıza çıkıyor. Yüksek ısı derecesinde kızartma veya ısıtma sonucu yağın kendi dokusunda pişirmeye bağlı olarak peroksitler, aldehitler, ketonlar ve polimerler gibi oksidasyon ürünleri oluşur. Özellikle mısır özü yağı ve ayçiçeği yağının daha çok toksik etki yarattığı belirlenmiştir. Bu toksik maddelerin karaciğer ve böbrekte doku hasarına neden olduğu, hücrelere zarar verdiği biliniyor. Bu toksik maddelerin kalbe giden damarlarda bozulmaların en önemli sorumlusu olduğu da tespit edildi. Deneysel araştırmaların en önemlisi Oxford Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma laboratuvarlarında yapılan çalışmada derin yağda kızartma yöntemiyle zeytinyağı ile ayçiçeği yağında kızartılmış kabak 100 gönüllü erkeğe her gün yedirilmiş, denekler 3 ay boyunca takip edilmiş. Her iki yağın derin kızartılması sonucu toksik bileşikler oluşmuş fakat ayçiçeği yağında iki kat daha fazla bulunmuş bu maddeler. Her iki yağda kızartılan yiyeceklerle beslenen erkeklerin her ay alınan karaciğer doku örneklerinde hücresel bozulma, yağlanma ve karaciğer hasarı görülmüş. Tüm gönüllü deneklerin kandaki iyi huylu kolesterol düzeyleri çok düşmüş ve kalp hastalıkları riski ortaya çıkmış. Böbreklerde ise 3 aylık kısa bir sürede dokusal değişiklikler ve normal ağırlığın arttığı gözlenmiş. Araştırmacılar yağların kızartma süresi ve ısı derecesi arttıkça bu olumsuz sağlık risklerinin de artacağını bildirmiş. Genelde kanser ve kızartma yöntemiyle pişirilen sebze arasında da bir bağlantının olabileceği söylenmekte. Ancak araştırmalar kanser ile derin yağda kızartma arasında tam netlik kazanacak bir bağ bulamadı.
ELMALI SORBE
Sorbe; yumurta ve süt olmadan sadece taze meyvelerle yapılan bir tatlı çeşididir. Birçok meyve ile evinizde yapabileceğiniz bu tatlıyı ben size şeker koymadan yeşil elma ile hazırlanmış formunu paylaşmak istiyorum. Tatlı ihtiyacını azaltan ve insülin direnci olan kişilerin de rahatlıkla tüketilebileceği bu hafif tarifi yemek sonrasında tüketirseniz hazmı da kolaylaştırırsınız.
MALZEMELER:
4 büyük boy yeşil elma 1 adet limondan hazırlanmış taze limon suyu
YAPILIŞI:
Elmaları yıkadıktan sonra dört eşit parçaya kabuk ve çekirdekleri ile bölüp üzerine her 1 elma için 1 yemek kaşığı kadar olacak şekilde su koyarak pişirin. Kaynamaya ve elmalar iyice yumuşamaya başladığı sırada limon suyunu koyup kısa bir süre daha pişirip ocaktan alın ve ince bir elekten geçirin. Kabuk ve çekirdeklerinden ayrılan altta kalan kısmı mutfak robotuna koyun. Mutfak robotunda homojen kıvama gelinceye kadar çekip derin dondurucuda dondurun. Donmuş karışımdan dondurma kaşığı ile şekil vererek servis edin.
LİMONLU TAZE ELMA SUYU HAZIRLANIŞI:
1 adet büyük boy yeşil elmayı katı meyve sıkacağından geçirin. Elma suyuna 1 çay kaşığı vanilya koyup karıştırın. Vanilya elmanın midede yanma ve mide kazıntısı yapmasını engelleyecek. Bu karışıma 1/2 adet misket limonu sıkın.