Ankara
Üniversitesi'nde (AÜ) yapılan bilimsel bir araştırma, ülkemizde yetiştirilen mısırların genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içermediğini, küf toksinlerinden aflatoksin açısından ise güvenli sınırlar içerisinde olduğunu ortaya koydu. İki yıllık bir süre içerisinde Türkiye'deki mısır üretiminin tamamını temsil edecek şekilde farklı illerdeki tarlalardan toplanan numunelerin analiz edildiği araştırmada, mısır tarımındaki iyi üretim uygulamaları ile aflatoksin düzeyinin azalış gösterdiği belirlendi. Aynı araştırmada ülke çapında yapılan GDO analizi sonucunda ülkemizde yetiştirilen mısırlarda GDO bulunmadığı da saptandı. AÜ Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Nevzat Artık liderliğinde yapılan "Türkiye'de Üretilen Mısırlarda Aflatoksin ve GDO Analizi" başlıklı araştırmada, Türkiye'de mısırın kalitesi ele alınarak tarımla ilgili söylentilere de cevap arandı.
"AFLATOKSİN DÜŞÜYOR "
Bilim dergisi "Food and Nutrition Sciences"ta (Gıda ve Beslenme Bilimleri) yayınlanan araştırmada, 2013'te mısır numunelerin yüzde 7'sinde aflatoksin tespit edilirken, 2014'te bu oranın yüzde 1'in altında olduğu görüldü. Prof. Dr. Artık, bu düşüşte iyi tarım uygulamalarının da etkisi olduğunu ifade etti.