PARABOL VE HİPERBOL
Parabol ve hiperbol tabirlerini ilk defa kullanan Apollonius, matematiğin yanı sıra astronomi ve fizikle de ilgilenmiştir. Kaleme aldığı 13 eser bulunduğu bilinmekle birlikte bunların çoğu bugüne ulaşamamıştır. Apollonius eserleri daha çok İskenderiyeli Pappos gibi daha sonraki yazarların verdikleri bilgilerden tanınmaktadır.
KAYIP SON CİLT
Apollonius'un İ.Ö 250 yıllarında yazdığı Konika adlı eseri sekiz ciltten oluşur ve son cildi kayıptır. İlk dört cilt Yunanca kopyalarından günümüze kalmıştır. Diğer üç cilt ise Musa Oğullarının 9. yüzyıldaki çalışmalarıyla Arapça olarak günümüze kalmıştır. Bu kitaplar Eskiçağ'ın en büyük ilmî kaynaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Kayıp olan son ciltte neler olacağı konusunda ilk yedi cilde bakarak tahminlerde bulunmak yakın zamana kadar bilim dünyasında rağbet görmüş bir uğraştı. Bu konudaki ilk bilinen çalışma Heysem'e aittir. Bugün Musa Oğullarının Kitab-ı Mahrutat adını taşıyan Konika kopyasının Heysem'in el yazısıyla çoğaltılmış kopyası Süleymaniye Kütüphanesi'ndedir. İlk dört kitabın Grekçe asılları, üçünün de Arapça tercümeleri ele geçmiş, sonuncu kitap ise bulunamamıştır. Ancak bu kitap hakkında, Arap yazarların eserin bütünü üzerinde yaptıkları çalışmalardan bazı bilgiler elde etmek mümkün olmuştur. Apollonius'un kitabında bugün kullanılan koordinat sistemlerine benzer bir referans sistemini 2000 yıl öncesinde kullanması, bugün günümüz bilim adamlarını hayrete düşürmektedir.
BİLİM ADAMLARI HAKKINDA NE DİYOR?
Günümüz bilim adamları onun hakkındaki düşüncelerini şöyle açıklıyorlar: "Apollonius'un başarılarını takdir edebilmek için herhalde kendisinden aşağı yukarı 60 yaş büyük Öklid'le (MÖ 325-265) karşılaştırmak yeterlidir. Öklid, 'Elemanlar' adlı ünlü yapıtında üç noktadan geçen bir çemberin pergel ve cetvelle nasıl çizileceğini göstermiştir. Bunlar, oldukça kolay şeyler. Bugün ortalama bir lise öğrencisi Öklid'in bu yaptıklarını yapar. Ama Apollonius, örneğin üç çembere ya da iki çember ve bir doğruya teğet çember çizmeyi başarmıştır. Apollonius'un eseri öylesine muhteşemdi ki çağlar boyunca matematikçilere bu konuda araştıracak pek bir şey bırakmamıştı.. Öklid'in Elemanlar'yla birlikte Yunan matematiğinin ulaştığı düzeyi ve güzelliği mükemmel bir biçimde yansıtırlar."
OLMASAYDI
1600 yıllarında Johannes Kepler'in fark ettiği ama otuz yıl boyunca açıklayamadığı gezegenlerin hareketlerini Apollonius'un konikleriyle açıklayabilmiştir. Solomon Bochner der ki "Kepler, Apollonius'un doğrudan varisiydi, ama Kepler olmasaydı Newton da olamazdı!" Newton olmasaydı, belki bugünkü teknoloji bu kadar gelişemeyecekti. Bütün bunlar da gösteriyor ki bugünkü uygarlığımız, Antalyamızın Aksu ilçesi içinde yer alan Perge kentinde yaşayan Apollonius'a çok şey borçludur.