Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Başkan Obama niye kaybetti?

Amerikan ara seçimlerini Cumhuriyetçiler kazandı. Henüz kesinleşmemiş ara seçim sonuçlarına göre Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler 239, Demokratlar 183 sandalye kazandılar. Senato'da ise Demokratlar 51, Cumhuriyetçiler 46 sandalyeye sahip oldu.
Peki Başkan Barack Obama'nın Demokrat Partisi niye ara seçimleri kaybetti? Hemen belirtelim, Obama'nın politikalarını zenginler beğenmedi.
Düşük gelir gruplarının sağlık hizmetlerini artıran sağlık reformu zenginlerin hoşuna gitmedi. Çünkü Obama, reform uyarınca düşük gelirlilerin sağlık giderlerini karşılayabilmek için hem yılda 250 bin dolar üzerinde gelir elde edenlerin, hem de kurumların vergilerini yükseltti. Krizleri önlemek amacıyla finans kesimine sıkı bir denetim getirmeye çalıştı. Çevre dostu ekonomi politikası tasarladı. Tabii bütün bunlar zenginlerin hoşuna gitmedi. Parayla oluşturdukları güçlü lobilerle Başkan Obama'nın ilk ismi Hüseyin'e sürekli vurgu yaparak onun Müslüman değerlere sahip bir anarşist olduğunu kamuoyuna yaydılar.
Çay Partisi hareketinin en önemli görevi böyle bir kara propagandayla Obama'yı yıpratmaktı ve bunu ara seçimlerde başardılar.
Gelelim Obama'nın en çok kimleri rahatsız ettiğine... Obama'nın barışçıl söyleminden en çok silah tüccarları ve spekülatörler rahatsız oldu. Çünkü çevre dostu ve savaşa karşı politikalar silah tüccarlarının işine gelmedi. Obama'nın barışa dönük durması küresel piyasaları germediği için emtia spekülatörleri de ondan pek hoşlanmadı.
Peki silah tüccarları niye bu kadar karşı?
ABD firmalarının silah satışları azaldığı için mi Obama'dan bu kadar rahatsız oldular? Yoksa silah harcamalarının azalacağını sezdikleri için mi böyle yükleniyorlar?
ABD'nin yıllık silah ihracatı 230 milyar doları buluyor. Bu tutar dünya toplam silah satışlarının yıllık tutarı olan 384 milyar doların % 60'ını oluşturuyor. ABD'nin toplam savunma harcamalarıysa yıllık 663 milyar dolar civarında. Kendi politikasını uygulayabilmek için askeri harcamaları azaltmak zorunda olan, sağlık, eğitim ve çevreye yatırım yapan, barış isteyen bir başkanın görevde kalması silah tüccarlarını rahatsız ediyor. İşte bu nedenle Obama ara seçimleri kaybetti.
Seçim sonuçlarına bakarak Obama, politikasını değiştirir mi, sorusu akıllara gelebilir.
Son günlerde ABD'nin silah satışları hızlandı.
Körfez'e 123 milyar, Hindistan'a 11 milyar dolarlık silah satış anlaşmaları yapıldı. Görünen o ki, Obama, başkan seçilirken verdiği sözleri pek tutamayacak. Anlayacağınız ABD'liler barışa değil yine savaşa dönük duruyor. Dünya için kötü bir haber bu...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA