Biri (Nicolas Sarkozy) 57 yaşında gitti. Biri (François Hollande) 57 yaşında geldi. Ve ben 57 rakamından nefret ediyorum.
Çünkü babam 57 yaşında öldü. Hem de 1957'de. Hem de bir seçim zamanı: Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti'nin üçüncü seçim zaferini kazandığı 27 Ekim 1957 Pazar günü.
***
Fransa İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun kesin sonuçlarını açıkladı. Tablo Fransız bayrağının tıpa tıp aynısı:
Kırmızı-Mavi-Beyaz.
Hollande (Kırmızı): 18 milyon oy. Yüzde 51.62.
Sarkozy (Mavi): 16.9 milyon oy. Yüzde 48.38.
Boş ve geçersiz (Beyaz): 2.1 milyon oy. Yüzde 7.
"Beyaz"ları tam sayısıyla belirtmek gerekirse: 2.147.173 oy.
Hollande ile Sarkozy arasındaki fark 1.1 milyon oy. Boş ve geçersizler 2.1 milyon oy.
Sarkozy'yi aslında Hollande değil, onu sevmeyen ama elleri sosyalist adaya oy vermeye de gitmeyen 2.1 milyon öfkeli Fransız devirdi.
Bir ayrıntı daha: Sarkozy'nin oylarına boş ve geçersiz oylar eklendiğinde, Hollande azınlığın oyuyla cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.
***
Boş oylar üstüne bir tespit daha: 1958'de General Charles de Gaulle ile başlayan 5'inci Cumhuriyet döneminin hiçbir cumhurbaşkanlığı seçiminde böylesine yüksek bir boş ve geçersiz oy oranıyla karşılaşılmadı. Sadece ikinci turların sonuçlarıyla dökümü vereyim:
1974: Yüzde 1.34, 1981: Yüzde 2.88, 1988: Yüzde 3.62, 1995: Yüzde 5.97, 2002: Yüzde 5.39, 2007: Yüzde 4.2.
***
Kampanyanın son günlerine Sarkozy'nin 2007 seçimlerini Kaddafi'nin gönderdiği 50 milyon avro ile finanse ettiği iddiaları damgasını vurdu.
Kanıtlanır mı, kanıtlanmaz mı, göreceğiz ama
Sarkozy'nin yenilgisi, Kaddafi'nin "Posthum" intikamı oldu. Biliyorsunuz; Kaddafi'nin linç edilmesiyle noktalanan NATO'nun Libya seferine Sarkozy öncülük etti.
***
Bir de rövanş seçimi oldu bu. 2007'de Sarkozy'nin karşısında Sosyalist Parti'nin adayı olarak Segolene Royal vardı. Hollande ile uzun yıllar aynı evi ve aynı yastığı paylaşan, ona 4 evlat veren Royal.
Ve Royal, bir başka kadınla, gazeteci Valerie Trierweiler ile ilişki kuran Hollande'ın önünü kesmek için 5 yıl önce aday olmuştu.
Hollande bugün de Valerie Trierweiler (boşandığı eşinin soyadını kullanıyor) ile beraber. Pazar gecesi sonuçların açıklanmasından sonra Bastille Meydanı'nda düzenlenen zafer partisinde taraftarlarının önüne Trierweiler'le birlikte çıktı. Ve sahnede çevresini kuşatan beyin takımı arasında Segolene Royal de vardı. Hollande gidip eski hayat arkadaşını da yanaklarından öptü. "Öcünü aldım" anlamında göz kırparak.
***
Ve son bir not: Sarkozy, ekonomik kriz kurbanı liderler zincirinin şimdilik son halkasını oluşturdu: Yunanistan, İtalya, İspanya, İrlanda, İzlanda, Slovakya, Fransa...
Sırada kimler ve hangi ülkeler mi var? Avrupa seçim takvimine bakın, anlarsınız...