Konuyu kapatacağız... Fakat... Konu kendisini kapattırmıyor. "Olay" yurtdışındaki seçmenin Çankaya seçiminde oy kullanması.
Daha doğrusu "Kullanamaması."
Konuyu araştırdık, yazdık... Yağmur gibi mesaj yağdı.
Yine yazdık... Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven mesaj yolladı.
Onu da yazdık... Artık konuyu kapatacaktık.
Bu defa da... Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'dan uzun bir mektup aldık.
Mesaj yağmuru ise... Artarak sürüyor.
Naci Koru'nun mektubunu -Özüne dokunmadanbiraz kısaltarak sunuyoruz.
Naci Koru'nun mektubu
Değerli Yavuz Bey ,
Yurtdışındaki seçimler konusunda yazdığınız yazıları dikkatle okudum. Konunun kamuoyu açısından daha iyi anlaşılması bakımından Dışişleri Bakanlığı bakışıyla bazı hususları dikkatinize getirmekte fayda görüyorum.
50 yıldır gurbette olan vatandaşımız ilk defa bulunduğu ülkede oy kullanmıştır. Bakanlık olarak biz Temsilciliklerimizde ilk defa sandık kurarak vatandaşlarımızla bir araya geldiğimiz bu seçimi, katılım yüksek olmasa da bir demokrasi şenliği olarak görüyoruz.
Bu ilk seçim tecrübesinde, seçimlere katılım oranının düşüklüğü konusu kamuoyunun dikkatini çekmiş ve sebep olarak da randevu sistemi gösterilmiştir.
Bakanlık olarak vatandaşlarımıza sunduğumuz konsolosluk hizmetlerinde de randevu sistemini uyguluyoruz. Ancak, Bakanlığımızdaki temel anlayış yurtdışındaki zorlukları dikkate alarak, tüm uygulamalarda vatandaş lehine esneklik, kolaylık sağlanması şeklindedir.
Aynı anlayışla, seçimlere ilişkin randevu sisteminin daha esnek uygulanması gerektiğini Yüksek Seçim Kurulu'nun dikkatine çeşitli kereler getirdik. Randevu tarihinde gelmeyen seçmenin de, geri gönderilmesi yerine bekleyerek oyunu kullanması gerektiğini savunduk ve bu konuda ayrıntılı bir çalışmayı YSK'ya ilettik.
Daha önce belirttiğimiz görüşlere ilave olarak, 26 Mayıs'ta doğrudan Sayın Başkanı ekibimle beraber ziyaret ettim. Görüşmemizde randevu sisteminin esnek uygulanması gerektiğini, sistemin bu haliyle yurtdışında seçmenin katılımını zorlaştıracağını, Kurul'un esnek uygulama konusunda alacağı tüm kararları altyapı açısından Bakanlık olarak uygulamaya hazır olduğumuzu bizzat açıkladım.
Buna rağmen, YSK, randevu sisteminin olduğu gibi uygulanmasına ilişkin kararını 7 Haziran' da 2920 Sayılı Kararı ile vermiştir.
14-15 Haziran tarihlerinde Köln'de Avrupa'da vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu ülkelerdeki Büyükelçilerimiz ve Başkonsoloslarımızın katılımıyla, YSK üyeleriyle bir araya geldik. Seçim hazırlıklarını tüm ayrıntılarıyla ele aldık.
Keza bu toplantıda da yurtdışındaki vatandaşımızı yakından tanıyan Büyükelçililerimiz ve Başkonsoloslarımız, randevu sisteminin katı şekilde uygulanmasının katılımı düşüreceğini önemle belirtmişlerdir. Ancak, YSK bu yöndeki kararını değiştirmemiştir.
Başta Almanya olmak üzere, tüm ülkelerden seçim düzenlenmesine ilişkin izinler bu karardan önce alınmıştır. Esnek bir randevu sistemi öngörülmesi halinde ilgili ülkelerden izin alınamayacağı yönündeki bakış açısı bu çerçevede yanıltıcı olmaktadır.
Birçok ülkede seçmenlerin oy kullanmak için en az 300-400 km gitmelerinin gerekmesi, seçmen açısından caydırıcı bir unsur olmuştur.
Sonuç olarak Cumhurbaşkanlığı seçimi yurtdışında düzenlenen ilk seçimdir ve demokratik hakların kullanılması açısından önemli bir adımdır.
Bakanlığımız da dâhil olmak üzere ilgili tüm taraflar, bu süreci iyi analiz ederek ve gerekli dersleri çıkararak sonraki seçime daha iyi hazırlanacaktır.
Bu vesileyle, en iyi dileklerimi sunarım.
Naci Koru