Malumu ilam edelim: Sanatsız "dünya kenti" olunamaz. Dünya kentinde canlı bir çağdaş sanat ortamı vardır ve küresel çağdaş sanat piyasasında adı sıkça geçer.
Yukarıda saydığım kriterlerin somut örneklerinden birini fuarlar oluşturur. Ekonomide olduğu gibi, sanatta da piyasayı oluşturan en önemli kurumlardandır fuarlar.
İşte bu saydığım nedenlerden dolayı, Haliç Kongre Merkezi'nde bugün (cuma) açılıp, pazar akşamına kadar sürecek an ArtInternational adlı çağdaş sanat fuarı önemli bir yere sahip.
Bu yıl ikincisi yapılacak olan etkinlikte 24 ülkeden 80 galeri, 400'ü aşkın sanatçının eserlerini; koleksiyonculara, sanat simsarlarına, uzmanlara, sanat kurumu yöneticilerine ve medyaya sunacak.
Çağdaş sanat ilginç bir piyasadır. Gördüğüm kadarıyla riski yüksektir: Mesela 10 eser alırsınız. Dokuzu değer kaybeder. Ama işte o "bir"i yakalarsanız, değil diğer dokuzun, 99 eserin parasını çıkarırsınız.
Tabii sadece zevk için de eser alınabilir... Ama öyle dahi olsa piyasayı takip etmek gerekir. ArtInternational bu bakımdan da önemli. Çünkü ABD'den Hong Kong'a, çağdaş sanata yön veren birçok kalburüstü galeri katılıyor.
Konuya değinen yorumlara bakarsanız... Kendini sanat eseri haline getiren Marina Abramovic'ten; sanatı da, fiyatı da, kilosu da gayet ağır heykeller yapan Anish Kapoor'dan veya duvar sanatının gizemli ustası Banksy'den söz ettiklerini göreceksiniz.
Bunlar fuarın yıldızları... Sanatseverlere "gelsene" diyen cazibe odakları... Fuar onlar sayesinde renk ve prestij kazanıyor.
Eğer çağdaş sanata ilginiz varsa... Mecbursunuz: ArtInternational'a giderek prömiyer ligin bu starlarını hayranlıkla inceleyeceksiniz.
Öte yandan zevkinize biraz da "maddiyat" katmayı düşünüyorsanız... Henüz ikinci ligde top koşturan ama gelecek vaat eden bir sanatçıyı "keşfetmeniz" gerekiyor.
Eskiden fuarlar sadece ticaret yapılan değil, hoşça vakit geçirilen yerlermiş. Bu özellikleri değişmedi.