1971 yılında Milli Park olarak ilan edilen Munzur Vadisi Milli Parkı sahası içinde 1985 yılında yapımına başlanan ve 2003 yılında tamamlanarak enerji üretmeye başlayan Mercan Regülatörü HES için herhangi bir izin başvurusu yapılmadığı ortaya çıktı. İzin alınmadan yapılan HES şirketine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik üretim lisansı verirken, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde (DSİ) su kullanım hakkı anlaşması imzaladı.
2010 yılında Mercan HES'le ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak regülatör ve HES'e ilişkin izin verilip verilmediği hakkında bilgi ve belge talep eden Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyesi Avukat Barış Yıldırım'a Genel Müdürlük "Konuya ilişkin olarak Daire Başkanlığı uzmanları tarafından yapılan değerlendirme neticesinde Mercan HES ile ilgili olarak yaptığınız idari başvuru sonrasında konu ile ilgili olarak yapım aşamasında Milli Parktan sorumlu kurum olan Orman Genel Müdürlüğünden ve yapımı üstlenen DSİ Genel Müdürlüğünden söz konusu Mercan HES'le ilgili olarak arşiv kayıtlarında bilgi ve belgelerinin olup olmadığı talep edilmiştir. Her iki kurumdan gelen yazışmalar çerçevesinde Mercan HES'e ilişkin resmi bir izin talebi ve iznin olmadığı, verilmiş olan herhangi bir resmi izin bulunmadığından Mercan HES'in hangi resmi süreç kapsamında onaylı olarak mütalaa edildiğinin anlaşılamadığı için mahallinde incelemeye gerek duyulmadığı, verilmiş olan herhangi bir resmi izin bulunmadığından mevcut olmayan belgelerin tarafınıza iletilmesinin de mümkün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır." cevabını verdi.
Bunun üzerine Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyesi Barış Yıldırım tarafından 2010 yılında Mercan HES'in kaçak olduğu yönünde Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunuldu. Milli Parklar Yasası ve Yönetmeliğine göre uzun devreli gelişme planları kesinleşmeden milli parklarda hiç bir tesise izin verilemeyeceğini belirten Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi üyesi Avukat Barış Yıldırım, "Milli Park alanlarında herhangi bir projenin hayata geçirilmesinde üstün kamu yararı olması ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) etüdü yapılması gerekiyor. Tüm bunlara rağmen maalesef Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde HES var. Bu HES 2003 yılından beri enerji üretiyor." dedi.
Konuya ilişkin suç duyurularında bulunduklarını ve Danıştay'da dava açtıklarını ifade eden Yıldırım, "2010 yılından beri yaptığımız yazışmalarda devlet de buranın kaçak olduğunu kabul ediyor olmasına rağmen HES faaliyetlerine devam ediyor. Bu tam bir skandal. Mercan HES inşa edildikten sonra pek çok endemik tür ciddi şekilde zarar gördü. Sadece bu alanda bulunan Huş ağacı zamanla kayboldu. Can suyunun yeterince verilmemesi nedeniyle pek çok flora ve fauna türler zarar görmüş durumda. Doğal peyzaj değeri kaybolmak üzere." diye konuştu.
Yıldırım, izinsiz HES'e devletçe müdahale edilmemesi durumunda konuyu Avrupa Konseyi ile UNESCO gibi uluslararası mekanizmalara da başvuruda bulunacaklarını söyledi.