Baharın müjdecisi olarak adlandırılan İstanbul 8. Lale Festivali'nde 14 milyon 420 bin laleyle renk cümbüşü başlıyor. 1-30 Nisan arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak festival için üretilen 270 farklı renk ve türde lale, Gülhane Parkı, Sultanahmet, Emirgan, Yıldız, Beykoz, Büyük Çamlıca Korusu'nun yanı sıra birçok merkeze dikildi.
14 MİLYON LALE SOĞANI
Pazartesi başlayacak festivalle birlikte Emirgan Korusu'na 270 farklı türde 2 milyon 500 bin, Göztepe Gül Bahçesi'ne 115 farklı türün boy göstereceği lalelerle ilgili olarak SABAH'a konuşan İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Lale tekrar evine döndü. Bu kapsamda başlattığımız çalışmalar bugün hem Türkiye'de hem de birçok ülkede gıpta ile izleniyor. İstanbul'da 14 milyonun üzerinde lale soğanı nisan ayı ile birlikte görsel bir ahenk yaratacak. İstanbul'u lale ile buluşturan çalışma büyük bir ekonomik güç de yarattı. Orta Asya'da Semerkant ve Buhara'ya, oradan da İstanbul'a taşınan lale, 150 yıl önce Hollanda'ya gitmiş. Hollanda'da sadece ekonomik olarak değerlendiriliyor. Ancak artık lale evine, İstanbul'a dönmüştür. 2005 yılında 'Lale Evine Dönüyor' kampanyasıyla 600 bin dikim yaptık. Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, İran, Irak, Lübnan gibi ülkelere ihracat yapar noktaya geldik..."
"İLHAM KAYNAĞI OLUYOR"
Çiçek sektörünün ciddi anlamda kendisini hissettirir hale geldiğine dikkat çeken Topbaş, "Üç ilde üretim hızla devam etmekte. 2007'de 9 aileyle başlayan yerli lale üretimi, 2012'de 15 milyon 677 bine çıkmıştır. 142 aile bu işten ekmeğini kazanıyor" dedi. Lale dikimlerinin İstanbul'un turizmine de büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Topbaş, lale yapraklarından organik gıda ve kumaş boyası ürettiklerine dikkat çekerek, lalenin şairlere, edebiyatçılara, sanatçılara ilham kaynağı olduğunu söyledi.