Dünyadan izole bir şekilde yaşayan Kuzey Kore ile ilk temas... Başbakanlığa bağlı TİKA (Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı), geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız Kuzey Kore'ye giderek 2 bin yetime yardım dağıttı. Türk heyeti başkentte saygı duruşu ve resmi törenle karşılandı. Yardım, Kuzey Kore'den gelen talep üzerine gerçekleşti. Kuzey Kore Hükümeti, Bulgaristan'da bulunan elçilikleri yoluyla ülkelerinde bulunan fakir bölge Kangwon'da bulunan yetimhane ve çocuk yurtları için Ankara'dan insani yardım istedi. Ayrıca tarım ve kalkınma çalışmaları için "bize yol gösterin" dedi.
"BİZ DAĞITACAĞIZ" ŞARTI
Sözkonusu yetimler olunca Ankara, Kuzey Kore'nin siyasi yapısını bir kenara koyarak talebi kabul etti ancak "yardımı size vermeyiz, gelip bizzat biz dağıtacağız" mesajı iletildi. Kore'nin bu şartı kabul etmesi üzerine hazırlıklar tamamlandı. Kore'de bankacılık sistemi olmadığı için yardım parasını transferde sorun çıktı. Bu sorun bavul yöntemiyle aşıldı. 2 bin çocuğa gıda yardımı yapmaya yetecek kadar meblağ çantalara konularak yola çıkıldı.
PARA ÇANTAYLA GÖTÜRÜLDÜ
Başbakanlık yetkililerinin Kore'li yetimler için yaklaşık 200 bin dolarlık gıda malzemesi aldığı öğrenildi. TİKA heyeti Kuzey Kore'nin Kangwon bölgesinde yetim ve çocuklara gıda yardımını bizzat dağıttı, Kore'nin istediği tarımsal kapasiteyi artıracak projeyi de gerçekleştirmek için alt yapı çalışmaları yapıldı. TİKA'nın yanı sıra geçtiğimiz aylarda Kızılay da Kuzey Kore'ye giderek çeşitli yardım faaliyetlerinde bulunmuştu.
EL TURCO'LAR UNUTULMADI
TİKA diğer bir adımı Brezilya'da attı. Latin Amerika'da El Turco olarak anılan, Osmanlı bakiyesi Müslümanlara yardım eli uzatıldı. Osmanlı pasaportuyla Ortadoğu'dan Latin Amerika'ya göçen ve El Turco olarak anılan Brezilyalı Müslümanlar çeşitli ihtiyaçları için TİKA'ya başvururken, TİKA 600 bin TL'lik hibe ile Rio De Jenario'da bir kültür merkezi yapma kararı aldı.
ZENGİNLER KULÜBÜNE GİRİYORUZ
Ankara, zenginler kulübü olarak bilinen OECD'nin Kalkınma Yardımları Komitesi (DAC) üyelik teklifini kabul etme kararı aldı. Dünyanın çeşitli yerlerine yardım yapan donör ülkelerden oluşan DAC komitesi, Türkiye'nin dünya genelinde yaptığı yardımlar nedeniyle Ankara'yla işbirliği yapma kararı almış ve Erdoğan'a "bize üye olun" teklifinde bulunmuştu. Konuyla ilgili bir süredir i nceleme yapan hükümetin DAC üyeliğini kabul etme kararı aldığı öğrenildi. Dünyadaki yardımların koordinasyonuyla görevli olan OECD Kalkınma Yardımları Komitesi DAC'ın üyeleri arasında ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Kanada, Kore, Hollanda gibi ülkeler ve AB de yer alıyor. DAC'ın Türkiye'yi istemesinin arka planında, Ankara'nın kalkınma yardımlarda geliştirdiği yeni modelite olduğu vurgulanıyor. TİKA üzerinden yürütülen kalkınma çalışmalarında ülkelere sadece yardım götürülmüyor, kalkınmanın sürekliliği için aralarında üretim tesislerinin ve çeşitli tarım projelerinin de olduğu geniş çaplı çalışmalara imza atılıyor.