73 yaşındaki emekli gurbetçi İsmail Zorlu, Almanya'da gördüğü sığınaktan Eskişehir'deki evinin altına yaptırdı. Zorlu'nun 19 yıl önce 100 bin mark (200 bin Türk lirası) harcayarak Alman mühendislere yaptırdığı sığınağın 5'er tonluk özel çelik kapıları bulunuyor. Duvarlarının kalınlığı 1.5 metre olan sığınakta 70 kişi 6 gün barınabiliyor. Sığınakta, içerdekiler için oksijen ve elektrik sağlayan manüel jeneratör, torbalı özel tuvalet ve acil çıkış kapısı var.
Bir benzerinin olmadığı belirtilen sığınak, Körfez Savaşı sırasında devlet ve askeri yetkililerce incelendi. Yıllar önce yapılan sığınak, 17 Ağustos'ta meydana gelen Marmara depreminde İsmail Zorlu'nun ailesinin ve komşularının imdadına yetişti.
Zorlu, 1990 yıllarında çıkan Körfez Savaşı Türkiye'ye de sıçrar düşüncesiyle ailesini korumak için bu sığınağı yaptırdığını belirterek, "Nükleer bomba saldırısında bile sığınağa hiçbir şey olmaz. Hiroşima'ya atılan atom bombası 100 kilometrelik bir alanı yakıp yıktı. Ancak benim sığınağımın 300 metre yakınına bir atom bombası düşmüş olsa bize bir şey olmaz. Sığınağın kapıları yaklaşık 5 ton. İçinde özel maddeler ve kapı etrafında 400 dereceye dayanıklı contalar var. Nükleer bomba saldırısında bile kapılar özel olarak sıkışır ve sızıntıyı içeri almaz. Muhtemel bir tehlike esnasında acil çıkış penceresi ile yine dışarıya çıkılır. Sığınakta hiçbir tehlike yaşanmaz. Oksijen bitse, elektrik kesilse yaptırdığım özel aletle bunu da hallederiz" dedi.
BANKALAR İÇİN ÖZEL KASA, KURUMLARA ARŞİV DEPOSU OLUR
Sığınağın kapılarına 3 farklı kilit takılabileceğini anlatan Zorlu, "Bu kilidi 3 farklı kişi açabiliyor. Onlar istemediği sürece buraya başkasının girmesi imkansızdır. Ayrıca, kurumların içini organize etmeleri halinde güzel bir arşiv deposu olabilir. Bankalar için özel kasa olabilir. Teklif gelirse sığınağın bu şekilde kullanılmasını değerlendiririm" diye konuştu. Bir hayvansever olan Zorlu, bahçesinde ve sığınakta beslediği kedileri ile oynamayı da çok seviyor.