Los Angeles Çocuk Kanser Araştırmaları Merkezi ilk kez bir gendeki değişimin çocukluk dönemi lösemisine neden olduğunu kanıtladı. Bu araştırma tedavi edilemeyen vakalar için büyük umut anlamına geliyor. Bu sayede riskli gruplar belirlenerek, lösemiden arındırılmış bebeklerin doğması mümkün olabilecek. Araştırmanın başkanlığını, Türk doktor Prof. Dr. Fatih Uçkun yaptı. Bölünerek şekil değiştiren CD22 adlı genin, çocukluk dönemi lösemisinde etkili olduğu kanıtlandı. Bu önemli araştırmanın sonucu Amerikan Bilimler Akademisi Dergisi'nde yayınlandı ve tüm dünyaya duyuruldu. Akut Lenfositik Lösemi (ALL) diye adlandırılan kan kanseri, çocukluk çağında en sık rastlanan kanser türü olarak biliniyor. Altı aylık olmadan önce bu hastalığa yakalanan ALL vakalarının yüzde 80'i kaybediliyor. Bunun üzerine yapılan araştırmada azgın ALL tipinin nedenleri araştırıldı. Bu hastalığa yakalananların, lösemide kanser hücresinin çok hızlı büyümesini ve çok uzun süre yaşamasını engelleyen CD22 geninde bir bozukluk olduğu saptandı.
RİSK GRUBU SAPTANACAK
Prof. Dr. Fatih Uçkun ve ekibi 71 çocuk üzerinde yaptıkları araştırma ile değişime uğrayan CD22 adlı genin bu hastalığın gelişiminde etkili olduğunu buldu. Bu gendeki değişimin hastalık üzerindeki etkisi ilk kez saptanıyor. İlaçla iyileşemeyen hastaların kurtulması için bu araştırmaya büyük umut olarak bakılıyor. Bu araştırma riskli grupların belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Hangi ailelerin risk altında bulunduğu belirlenerek hastalığa karşı yeni tedaviler bulunabilecek.
'TEDAVİ GELİŞTİRECEĞİZ'
Prof. Dr. Fatih Uçkun: "Bulduğumuz genetik bozukluğa yönelik yeni tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışacağız. Amacımız bozuk mekanizmanın tahribatı ile löseminin tedaviye direncini ortadan kaldırmak. Genetik bozukluğu lösemi gelişmeden tespit ederek buna karşı önlemler alıp löseminin gelişmesini engellemek istiyoruz."