Eşe tecavüze yedi yıl hapis cezası veren mahkeme kararının ardından bu durumdaki erkekler "elektronik bileklikle izlenmeli mi?" konusu tartışmaya açıldı. İspanya'nın ardından Fransa elektronik bilekliği kullanmaya hazırlanırken, Türkiye'de bu uygulamalar "yararlı mı, zararlı mı" konusunda uzmanlar ikiye bölündü. İzmir'de eve alkollü gelen 37 yaşındaki V.K, ilişki isteğini reddeden 27 yaşındaki eşi Y.K.'ya döverek tecavüz ettiği için tam 7 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İşte tartışmalar bu kararın ardından başladı.
İSPANYA' DAN SONRA FRANSA
Bu durumdaki erkekler için dünya değişik önlemler alıyor. İspanya'dan sonra Fransa'da aile içi şiddet mağdurlarını korumak için 2010'da bileklik koruması getirmeye hazırlanıyor. Plastik saat büyüklüğündeki elektronik bilezikler GPS ile kontrol merkezine bağlanıyor. Bilezik bileğin hareketiyle otomatik olarak şarj oluyor. Şiddet mağduru kadına da küçük bir kutu içinde alarm sistemi veriliyor. Cinsel saldırı işleyen kocalar tehlikeli alana yaklaşınca alarm çalmaya başlıyor. Kritik durumdaki kadın kontrol merkezinden yardım alıp kocasının bulunduğu noktaya ters yere kaçabiliyor. Ayrıca bölgeye polis gönderiliyor. Fransa ilk aşamada şiddete eğilimli en az 2 bin erkeğe elektronik bileklik takmaya hazırlanıyor. İspanya'da Madrid'de denenen ve aile içi şiddet olaylarında yüzde 14 azalma yaşanmasına neden olan elektronik bilekliklerin hayat kurtarabileceği üzerinde duruluyor. Aile içi şiddetin sıkça yaşandığı Türkiye'de de bu tip önlemler tartışılıyor. Uzmanlar, psikiyatrlar hapis cezalarının, elektronik bileklik uygulamalarının ne derece önleyici olacağını tartışıyorlar. Psikiyatrlar da uygulamaların yararları ve zararları konusunda ikiye bölünüyorlar.
KARŞI ÇIKAN DA VAR DESTEKLEYEN DE
TECAVÜZÜ ÖNLEMEZ
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Türkiye'de eşe karşı tecavüz suçu çok fazla yaşanıyor. Kadın erkeğin kölesi değildir. Bu nedenle evlilikte istenmeden cinsel birliktelik suçtur, ancak kadının da erkeği cinsellikten mahrum bırakmaması gerekiyor. Bu da bir çeşit psikolojik tacizdir. Evlilik içinde tecavüz suçu işleyen erkeklere takılması düşünülen bileklik dünyada tartışılıyor. Bu bileklikler şiddet için etkili olabilir, şiddeti önleyebilir ama tecavüzü önlemez.
TERAPİYLE BİRLİKTE
Doç. Dr. Armağan Samancı (Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi): Elektronik bileklikler, kontrol altında kalması, ev hapsi için kullanılabilir. Ceza da kontrol edicidir ama önleyici olmayabilir. Bunların sadece ceza değil yardım da almaları gerekiyor. Bileklik terapiyle birlikte daha çok işe yarayabilir. Kadınlar eşlerinin böyle bir davranışına bir defa bile maruz kalırlarsa geciktirmeden bu konuda eşiyle birlikte danışmanlık almalıdırlar.
BİZDE GEÇERLİ OLMAZ
Prof. Dr. Mansur Beyazyürek: Bu ceza kadınlara bir mesaj veriyor; et parçası olmadıklarını kanıtlıyor. Kadınlar evli bile olsalar bedenlerinin sınırlarını kendilerinin koyacaklarını gösteriyor. Ancak bilekliğin bizim toplumumuz için geçerli olacağını düşünmüyorum. Ama kocasına öfkeli bir kadın da bunu kötü yönde kullanabilir.
BİR GÜVENCE
Dr. Akif Poroy: Bileklik kadın için güvencedir, faydalıdır ve tecavüzcü eşi uzak tutar. Karısına tecavüz eden bu davranışı kendini ifade edemeyip zavallılığından yapmıştır. Ancak mahkemede verilen cezalar bir çözüm olamaz. Ayrıca bazı iyi niyetli olmayan kadınlar tarafından bu sonuçlar kullanılabilecektir. Ayrıca bu tip sorunlar sevgiden yoksun ailelerin sorunlarıdır. Bu tip aileler zaten kurulmamalı.
FAYDALI OLMAZ
Dr. Cem Keçe: Bu tür çözümlerin Türk toplumunda faydalı olacağını düşünmüyorum. Ayrıca kötü niyetli kullanımlara da müsait uygulamalar. Yedi yıllık cezanın ardından her kavgada tecavüz var denilecek... Bu mahkeme kararı geçici önlemdir, geçici çözümdür. Evde zorla yaşanan bir durum varsa bunda her iki tarafın da payı vardır. Tek tarafı suçlamakla bir yere varılamaz. Bileklikle izleme çözüm olamaz.