İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü, uzun süredir uyuşturucu ticareti yaptığı bilinen ancak aleyhinde yeterli delil bulunamayan Habib Kanat'ı 1.5 yıl önce teknik takibe aldı. Bu amansız takip, en sonunda meyvesini verdi ve polis, Kanat'ın Pendik ve Tuzla'da 3 imalathanesi ve bir deposunun olduğunu belirledi. Bu 4 adrese baskın yapan polis, uyuşturucu hammaddesi olan 3 ton amfetamin ile 30 ton kimyasal maddeyi ele geçirdi. Operasyonda Kanat'ın yanısıra yüksek kimya mühendisi Doç Dr. Hüseyin Rıza Işık'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. İmalathanelerde üretilen malın Ortadoğu'ya sevk eden işadamı Ş.H. ile oğlu Ş.M.H.'nin ise arandığı bildirildi.
'İMALATÇI' KİMYA MÜHENDİSİ
Polis, uyuşturucunun piyasa değerinin 2 milyar lirayı bulduğunu ve bu rakamın tarihi bir rekor olduğunu söyledi. Uzmanlar, 3 ton amfetamin ile 200 milyon adet Captagon hap üretilebileceğini söyledi. Ataşehir'de emlakçılık yapan ve döviz bürosu işleten Habib Kanat'ın İstanbul'un çeşitli semtlerinde 200 milyon TL'lik gayrimenkulünün bulunduğu belirlendi. Kanat'ın, Ataşehir'deki TOKİ arazisine 1 milyon TL harcayarak cami yaptırdığı ve babası Mustafa Kanat'ın adını verdiği de ortaya çıktı. Habib Kanat'ın "Ataşehir Magazin" adlı bir dergiye demeç verdiği de belirlendi. Dergide kendisini, "Döviz bürosu sahibi-yatırımcı" olarak tanıtan Kanat, döviz alanlara "zarar edebilecekleri yönünde" uyarılarda bulundu ve şöyle dedi: "Dünyada gezen sıcak bir para var. Bu para kendini kurtarmaya çalışıyor. Kendini nerede güvenceye alırsa oraya kaçacak. Bu sıcak parayı çekmeye başladığı anda Türkiye'de kriz olacak. Mali konular konuşularak değil, tedbir alınarak halledilir." Operasyon sonucunda, bugüne kadar yurtdışından getirildiği bilinen amfetaminin Türkiye'de üretildiği de anlaşılmış oldu. İmalathanelerin başında bulunduğu gerekçesi ile gözaltına alınan Yüksek Kimya Mühendisi Doç. Dr. Hüseyin Rıza Işık ise, narkotik polisinin yakından tanıdığı bir isim. Uzun yıllar İstanbul ve Beykent Üniversitesi'nde ders veren Işık, bir dönem Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde de uyuşturucu hapların içeriği ile ilgili bilirkişi olarak görev yapmıştı. Birçok polis çocuğunun üniversitelerden burs almasına yardım ettiği öğrenilen Işık, 2007'de extacy ürettiği için tutuklanmıştı. 14 ay cezaevinde kaldı. Serbest kaldıktan sonra 'imalata' devam etti.
45 GÜNDE 839 OPERASYON
İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, son 45 gün içerisinde, 839 ayrı operasyonla 492 kilo eroin, 35 kilo afyon sakızı, 34 kilo amfetamin, 324 kilo esrar, 17 kilo kokain, 137 bin adet extacy ve 12 bin adet captagon hap olmak üzere toplam 942 kilo uyuşturucu ele geçirdi. Bin 445 kişiyi de gözaltına aldı. İstanbul Valisi Muammer Güler, "Son yıllarda yapılan en büyük operasyon. Okullarda uyuşturucu satıcıları için önlemler alıyoruz" dedi.