İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle son 3 günde 1432 ev ve iş yerini su bastı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, kent genelinde etkili olan sağanak yağışın ardından bu sabah saat 08.00'e kadar itfaiyeye 1432 su baskını ihbarı yapıldı. Özellikle, Küçükçekmece, Bahçelievler Kocasinan, Gaziosmanpaşa, Silivri, Çatalca ve Pendik'te etkili olan ev ve iş yeri su baskınlarından 581'inin tahliyesi itfaiye ekiplerince gerçekleştirildi.
169 müracaat İSKİ'ye yönlendirilirken, 90 ihbara ilişkin çalışma da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerince yapıldı. 316 ev ve iş yerindeki suyun tahliyesini de vatandaşlar yaptı. Halen 276 ihbara ilişkin çalışma ise itfaiye ekiplerince sürdürülüyor.
BASIN EKSPRES YOLU KONTROLLÜ OLARAK ULAŞIMA AÇILDI
İstanbul'da dün etkili olan yağış nedeniyle su baskınına uğrayan ve trafiğe kapatılan Basın Ekspres Yolu kontrollü olarak ulaşıma açıldı.İstanbul Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, ''İlimizde 9 Eylül tarihinde görülen aşırı yağış nedeniyle ulaşıma kapanan İkitelli-Basın Ekspres Yolu kontrollü olarak ulaşıma açılmıştır'' denildi.
SARAY'DAKİ SELE KAPILAN BEŞ KİŞİLİK AİLEDEN BABA FATİH ÇAKAR'IN CESEDİ BULUNDU
Tekirdağ'ın Saray ilçesinde çiftlik evinde sele kapılan aileden baba Fatih Çakar'ın cesedine ulaşıldı. Arama kurtarma ekiplerince sabah başlatılan arama çalışmaları sonucunda baba Fatih Çakar'ın cesedi, olay yerinin yaklaşık 500 metre yakınında biriken çamurun altında bulundu. Fatih Çakar'ın cesedinin, Saray Devlet Hastanesine kaldırıldığı bildirildi.
Sele kapılan aileden Berna Çakar'ı (8) arama çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalar sonucu anne Handan (30) ile Büşra (12) ve Azra Çakır'ın (6) cesetleri bulunmuştu.
BAHÇELİEVLER VE BAKIRKÖY'DE SU BASKINLARI YAŞANDI
Yağışla birlikte Bahçelievler'e bağlı Kocasinan ve Yenibosna civarında taşkınlar yaşandı. Biriken sular yolları dereye çevirirken, birçok araç da yollarda mahsur kaldı. Yağışla birlikte evlerde de su baskınları yaşandı. Su basan evlerini tahliye etmeye çalışan vatandaşların imdadına itfaiye ekipleri yetişti. Su baskını yaşanan yerler arasında Ataköy de vardı. Ayamama Deresi'nin taşması sonucu bölgede su birikintileri oluştu. Çay bahçeleri ve dükkanların sular altında kaldığı Ataköy'de, selden nasibini alan yerler arasında Ataköy 5. kısımda bulunan Ataköy Camii'nin altındaki öğrenci yurdu da vardı. Baskın sonrası öğrenciler yuttaki suyu tahliye etmek için çaba verdi.
BİLANÇO AĞIR: 31 ÖLÜ, 9 KAYIP
Son iki gündür Trakya'yı ve İstanbul'u vuran aşırı şiddetli yağışların faturası çok ağır oldu. İki günlük afette, İstanbul'da 21 ve Tekirdağ'da 10 olmak üzere, toplam 31 kişi can verdi, kayıp 9 kişiyi
Tekirdağ, Silivri ve Çatalca´da 10 kişinin canını alarak iki gündür İstanbul'a doğru ilerleyen yağış ve sel önceki gece kenti vurdu. Önceki yıllarda da taşan ve riskli olduğu bilinen İkitelli'deki Ayamama Deresi saatte 90 kilogramlık yağışı taşıyamadı.
Göz göre göre gelen sel 21 cana maloldu. Halkalı'da sele kapılan bir servis minibüsündeki 7 kadın ve bir TIR garajında 7 kişi çamurlu suların içinde boğuldu. Selde ölenlerin sayısı 31'a yükseldi. 9 kişi ise halen kayıp.
YAĞIŞLAR SÜRDÜ
İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonrası birçok ev ve işyerini su bastı, mağdur vatandaşlar gece boyunca su tahliyesi yaptı. Bağcılar, İkitelli ve Kemerburgaz'da dereler taştı. Şişli'de 40 daireli bir apartman yıkılma riskine karşı boşaltıldı.
BAHÇELİEVLER:
Bahçelievler'e bağlı Kocasinan ve Yenibosna civarında araçlar yolda kaldı. Ataköy'de de Ayamama deresinin taşması sonucu, çay bahçeleri ve dükkanları su bastı. Ataköy Camii'nin altındaki öğrenci yurdu tahliye edildi..
BAĞCILAR-İKİTELLİ
Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Köse, Tavukçu Deresi'nin yoğun yağış nedeniyle taştığını ve polisin dere kenarından geçen yolları trafiğe kapattığını bildirdi.
Tavukçu deresi ile kağıthane'de başlayıp kemerburgaz'da biten cendere deresi yoğun yağış nedeni ile taştı. Dere kenarındaki birçok ikamet ve iş yerlerini su bastı. Evleri ve işyerleri su basan vatandaşlar kendi imkanları ile suları boşaltmaya çalıştı.
Topaç köprüsünün altında mahsur kalan araçlar oldu.
Yaşanan sel felaketi yüzünden 10 kişiye mezar olan ikitellideki TIR garajında enkaz kaldırma çalışmaları yapıldı. Arama kurtarma ekipleri ters dönen TIR'ların içini ve arasını ceset olup olmadığını kontrol etmek için tek tek aradı.
Sele kapılıp dereye uçan ve enkaza dönen araçlar vinçlerle kaldırıldı. TIR'lardan etrafa yayılan kimyasal maddeler uzmanlarca toplandı.
BAŞAKŞEHİR:
Başakşehir girişindeki TIR garajında su baskını sürerken, Bağcılar'da da Tavukçu Deresi'nin taşması nedeniyle kimi evlerin bodrum katlarına su doldu. Bölgede itfaiye ve polis ekipleri önlem alırlarken, TIR garajının yanındaki yol da çökme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. Avrupa yakasında bir çok noktada yollarda sular birikti. Araç yolda mahsur kaldı. Şirinevler alt geçitinde aracıyla biriken sularda mahsur kalan bir vatandaş çekici yardımı ile kurtadıldı.
MERTER:
Şiddetli yağışın etkisi ile Merter'de bir site sular altında kaldı. Bodrum katları tamamen sular altında sitenin su tahliyesini ise yine vatandaşlar yaptı.
ARNAVUTKÖY:
Arnavutköy'de yağış nedeniyle taşan rögar yüzünden Arnavutköy Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi'ni su bastı. Hastanedeki su çalışanlar tarafından tahliye edildi. Arnavutköy bağlı boğazköy'de de yağış nedeniyle taşan dere boğazköy camii ile birçok ev ve işyerini sular altında bıraktı. Vatandaşlar yetkililerin ilgisizliğinden şikayet etti.
ŞİŞLİ:
23:00 sıralarında etkisini arttıran yağış nedeni ile şişli ayazağa'da 8 katlı bir binada çatlaklar oluştuğu ve yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesi ile bina boşaltıldı. 40 daireli binanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu öğrenildi.
Evlerini boşaltan vatandaşlar, kendilerinin zaten daha önceden belediye tarafından evleri yıkılan kişiler olduğu belirtti. Sokakta kalanların bir kısmı akrabalarının yanına giderken bir kısmıda oturdukları apartmanın sokağında beklemeyi tercih etti. İtfaiye ekipleri incelemelerin ardından binanın bulunduğu sokağın başına şerit çekti.
ERDOĞAN AÇIKLADI: 31 ÖLÜ, 9 KAYIP
Erdoğan, 185 ile 225 kilogram arasında bir yağış rakamının söz konusu olduğunu dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Trakya bölgesinde meydana gelen yoğun yağışlar sebebiyle izahı adeta mümkün olmayan büyük felaketlerle karşı karşıya kaldık. Ve bu felaketlerin şöyle bir izahını istediğiniz zaman, karşınıza bu olsa olsa yüzyılda bir olur veya daha uzun süreci kapsayan felaketlerdir diye tanımlanır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, arama-kurtarma çalışmalarının koordine edildiği Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Muammer Güler ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Başbakan Erdoğan, "Bir Ramazan gecesinde sizlerle yaşadığımız bazı üzücü olayları değerlendirme toplantısında olmak, gerçekten bizler için de üzüntü verici. Malum dün ve bugün Trakya bölgesinde meydana gelen yoğun yağışlar sebebiyle izahı adeta mümkün olmayan büyük felaketlerle karşı karşı karşıya kaldık ve bu felaketlerin şöyle bir izahını istediğiniz zaman, karşınıza bu olsa olsa yüzyılda bir olur veya daha uzun süreci kapsayan felaketlerdir diye tanımlanır" diye konuştu.
Yağışlarla ilgili gerekli açıklamaların kendisine yapıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Son on yıllara baktığınız zaman İstanbul'da en fazla yağışın olduğu dönem metrekareye 64 kiloyu bulmuştur ki bir tanesi benim belediye başkanlığıma rastlar sene 1996'da. Şimdi ki duruma baktığınızda daha vahim. Burada da 185 ila 225 arasında bir rakam ortada. Bu tabii bambaşka bir felaket ve bu yüzyılı kapsayan bir olay" dedi.
Sel felaketinin bilançosunu açıklayan Erdoğan, "3 gündür süren yağışlarla birlikte İstanbul'umuzda Silivri, Çatalca ve merkez dahil olmak üzere 26 vatandaşımızı kaybettik. Tekirdağ'da 5 vatandaşımızı kaybettik. Şuan da 9 kaybımız var. Ölenlerimize Allahtan rahmet diliyorum, ailelerine sabırlar diliyorum" ifadelerini kullandı.
"OLANLARDAN DERS ÇIKARMALIYIZ"
Yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Bütün bu olanlardan sonra her felaketin bizlere vermesi gereken dersler var. Bunları da çıkarmamız gerekli. Biz bu vatandaşlarımızla ilgili olarak bütün bu işin; özellikle gerek Ayamama deresi gerek Tavukçu gerek Papaz deresi, bu bölgede yaşanan olaylarla ilgili olarak bir şeyi ısrarla vurgulamak istiyorum. O da şudur; yıllardır bizim bu dereler üzerinde bir ıslah çalışması ile ilgili gayretlerimiz var. Bu belediye başkanlığım dönemimde oldu ve benden sonra da takip edildi. Şimdi yine belediye başkanımın bu derelerle ilgili ciddi ıslah projeleri var. Yaşadığımız birçok engeller var. Bu engelleri öyle zannediyorum ki şu olay bundan sonra ortadan kaldırır. Eğer İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu derelerle ilgili ıslah projelerini hayata geçirmek istiyorsa ve buralarda bazı kamulaştırma çalışması yapılacaksa ve bu kamulaştırma çalışmalarını engelleme gayreti içine girenler bu günü görmeli. Bu günü görmemenin bedelini bize ağır ödetiyorlar. Bunu ben kendi dönemimde yaşadım bugün yine yaşadım" dedi.
Üzerlerine düşen görevleri yapacaklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Değerli arkadaşlar ne kadar çalışırsanız çalışın büyük bir felaket. Bunu minimize etmek de mümkün. Bu nasıl olacak. Burada biz üzerimize düşen görevi yapacağız. Örneğin derelerimizin ıslahını gerçekleştireceğiz. Dere yatağında yapılanma yapmayacağız. İmara ters adımlar atmayacağız. Ama kalkar da biz dere yatağına binalar yaparsak ve dere yatağında bu yapılanmaları yaygınlaştırırsak, şunu unutmayalım ki dere yatığında derenin intikamı ağır olur. Bunları hiç unutmayalım. Şu anda olan da budur. Ve dere yatağında akmıştır" diye konuştu.
"YÜZYILIN EN CİDDİ FELAKETİ OLAN BU HADİSEDEN SONRA ATACAĞIMIZ ADIMLAR VAR"
Daha önce yapılan projeleri örnek gösteren Başbakan Erdoğan, "Küçükköy'ü bitirdik açılışını da ben yapmıştım. Hamdolsun Alibeyköy deresinde şu an bir sıkıntı yaşamadık. Bu yaşanmayacağı anlamına da gelmesin. Daha büyük felaket de olabilir. Daha önce en basit olayda Alibeyköy deresi taştı. Ama şu anda böyle bir şey olmadı. Şimdi hedefimiz süratle bu son yüzyılın en önemli en ciddi felaketi olan bu hadiseden sonra atacağımız ve atmamız gereken adımlar var. Ben öncelikle valilik, belediye, askeri birlikler, sağlık müdürlüklerimiz, kısaca devletimizi tüm birimlerine teşekkür ediyorum. Çünkü ellerinde gelen gayreti ortaya koydular imkanlarını seferber ettiler. Bunun neticesinde yaklaşık bin 300'e yakın insanı kurtarabildiler. Tüm bunlar bu yapılanmanın bir neticesidir. Tüm birimlerimizi kutluyorum" dedi.
Selde zarar gören vatandaşları yalnız bırakmayacaklarının altını çizen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mali noktada zarar uğrayan vatandaşlarımız şüphesiz ki yanındayız yanında olacağız. İlk etapta İstanbul Valiliğimize gönderdiğimiz 2 trilyonluk bir desteğimiz oldu. Aynı şekilde Tekirdağ Valiliğimize gönderdiğimiz 250 milyarlık yardımımız oldu. Hasar tespit çalışmalarını valilikler bitirdikten sonra destekler devam edecek. Ben bu destekleri ötesine geçmek istiyorum. Diyorum ki, bir defa bu dere yataklarında ne olursa olsun; ister TIR Garajı ister fabrika, bizim bunları süratle kaldırmamız lazım. Biz valilik, belediye bu konuda adımızı atacağız. Eğer biz burada vatandaşla el ele verirsek bu işi kolay yaparız. Ama vatandaşımız burada önümüzde engel teşkil ederse başarmakta zorlanırız."
DÜNDEN BAŞLIKLAR:
* SERVİS MİNİBÜSÜNDE 7 KADIN ÖLDÜ
* İKİTELLİDE YAĞMA
* TEM NEHRİ
* İKİTELLİDE SÜRÜCÜLER KURTARILMAYI BEKLİYOR
* METEOROLOJİDEN YAĞIŞ ALARMI
* ERDOĞAN'DAN İSTANBUL'A 2 MİLYON TL
* İKİTELLİ YOLU ULAŞIMA KAPANDI
* SELDE NELER YAPILMALI
* SEL SİGORTADA EK TEMİNATTIR
* ERDEK VE BANDIRMA'YA UYARI
* SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN UYARI
* İŞTE KAPALI OLAN YOLLAR
* TUZLA'DA SU BASKINI
* İNSANOĞLU ÇARESİZ KALIYOR
* KIZILAY ALARMDA
* SEL MEZARLIKTAKİ CESETLERİ GÖTÜRDÜ
* SEL FELAKETİ BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ