Virunga
Volkanik Sıradağları'nın Ruanda bölümünde goril safari yapmak niyetiyle sabah erkenden Kigali'den yola çıkıyoruz. Yol boyunca gün doğumunu, güneşin kızıllığının üzerini kapladığı sisli ovaları ve etrafındaki ulu dağları fotoğraflıyorum. Saat 06.30'da sırt çantalarımız ve fotoğraf makinelerimizle Volkanlar Milli Parkı, Kinigi Merkez Bürosu'ndayız. Parkın en yüksek noktası 4 bin 507 metre rakımıyla Karisimbi Dağı. Hemen onun sağında, tepesinde bir krater gölü bulunan ve trekking destinasyonu olan 3 bin 711 metrelik Visoke, onun da sağında 3 bin 645 metrelik Sabyinyo ve 3 bin 474 metrelik Gahinga Dağları sıralanıyor. Ruanda'daki ulusal parklar Ruanda Turizm ve Ulusal Parklar Ofisi'ne bağlı. Gorilleri kendi habitatlarında 18 yıl gözlemleyen ve koruyan ABD'li primatolog Dian Fossey vasıtasıyla Ruanda, doğaseverlerin belleklerine kazılı. Yaşamını bu emel uğruna yitiren Fossey'in, hayatının Ruanda kesitini anlattığı Sisteki Goriller adlı romanı, beyaz perdeye aktarılmıştı. Turistlerin amacı dünyada sadece 600 adet kalan gorillerle bir saat geçirebilmek.
AİLE HALİNDE YAŞIYORLAR
40-50 yıl yaşam süreleri olan goriller Uganda, Kongo ve Ruanda sınırları dahilindeki Kinigi Ulusal Volkanik Park alanında yaşıyor. Bunlardan 280'i Ruanda sınırları içinde. Erkekleri olgunluğa 16, dişileri ise dokuz yaşında ulaşıyor. Olgunluğa erişen erkek gorillerin sırtları beyazlıyor ve gümüşsırt olarak anılıyor. Ailelerin çoğu bir gümüşsırt, birden fazla dişi ve bebek gorilden oluşuyor. Birden fazla erkek olan gruplarda lider en güçlü gümüşsırt. Dişi goriller 100, gümüşsırtlar ise 160 kilonun üstünde. Dağlık bölgelerde 2 bin 500-4 bin metre arası rakımda yaşayan goriller, ot ve meyveyle besleniyor. Üç ayrı zorluk seviyesinde goril safari yapılabiliyor. Biz orta zorluktaki parkuru seçiyoruz. Rehberimiz Olivie grubumuza konuyla ilgili brifing veriyor.
DNA'SI İNSANLARA BENZİYOR
DNA'sı insanlarla yüzde 90 benzerlik gösteren gorillere 7 metreden fazla yaklaşılamıyor, aynı ortamda bir saatten fazla kalınamıyor. Gorillerden ters istikamete dönüp ağız kapalı olarak öksürülebilir, hapşırılabilir. Ziyaret edeceğimiz ailenin adı Titus. 40 yaşındaki Titus'un babasını kaçak goril avcıları öldürmüş. Turizmin Ruanda için öneminin anlaşılmasından sonra goriller sıkı koruma altına alınmış. Yetim kalan Titus, ergenlik çağına geldiğinde yaşlanan gümüşsırt Beetsme'nin ailesinin reisliğini devralmış. Titus rahatsızlanınca oğlu Kuryama aileye dönmüş. Hemen akabinde de Titus 35 yaşında ölmüş. Kuryama o gün bugündür 10 kişiden oluşan ailenin reisi... Sabah 08.45'te tırmanmaya başlıyoruz. Köyün içinden geçerken çocuklar yolun kenarına dizilip el sallıyor. Saat 10.00'da parka ulaşıyoruz. Orman sınırında bizi elleri silahlı gorilleri ve turistleri korumakla görevli askerler karşılıyor. Görevliler sık ağaçların dallarını ellerindeki büyük palalarla keserek bize yol açıyor. 3 bin metreye çıktığımızda ağaçların arasında karaltılar beliriyor. Olivie elindeki palayı sağa, sola savuruyor ve Titus Ailesi'nin reisi, gümüşsırt Kuryama karşımızda sabah kahvaltısını yaparken beliriyor. Minik bir goril ağaçta sallanıyor. Anne goril, ayağının dibinde yavrusuyla oturuyor.
Aktivitelerin kişi başı fiyatları
Goril safari:
500 dolar.
Dian Fossey'in mezarını ziyaret:
100 dolar.
Altın maymun safari:
80 dolar.
En uygun sezon
Kısa kurak sezon, aralık ayının ikinci yarısıyla şubatın ilk yarısı... Uzun kurak sezon ise haziran ile eylül ayları arası yürüyüş açısından en uygun, sıtma açısından en az riskli dönem.
Otel önerileri
Kinigi Guest House: Volkanlar Milli Parkı toplanma noktasına 300 metre uzaklıkta, fazla konforu yok.
Volcanoes Virunga Lodge: İkiz göller Bulera ve Ruhondo Gölleri manzaralı sekiz bungalovlu lodge konforlu ama hayli pahalı bir seçenek.