Tekkeköy Belediyesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alarak Samsun Müze Müdürlüğü'nün gözetiminde çevre düzenleme çalışmasıyla gün yüzüne çıkarmasının ardından, Taş Devri'nden kaldığı belirtilen mağaraları çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmeye başladı. Turistlerin dinlenmesi için mağaraların ön tarafında bulunan fındık bahçesi de piknik alanına çevrildi. Mağaralar, turistlerin yanı sıra tarihi yönüyle arkeologların da ilgisini çekiyor.
Fransızların, Türk arkeologlarla mağaraların bulunduğu alanda kazı çalışması yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yaptığı
bildirildi. Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, yaptığı açıklamada, Tekkeköy mağaralarının 1941 yılında yapılan bilimsel çalışma sonucunda, milattan önce 60 bin ile 10 bin yılları arasında Taş Devri insanlarının yaşadığı mağaralar olduklarının belirlendiğini söyledi.
Mağaraların turizme kazandırılması için bir yıl önce başlattıkları bitki örtüsünü temizleme çalışmasının tamamlandığını belirten Tekin, sözlerini
şöyle sürdürdü: "Mağaraların bulunduğu alan viraneydi ama bu virane alan dünya için çok önemliydi. 1941'de yapılan kazı çalışmasında ilk insanların yaşadığı tespit edilmiş, 3 bin 60 metrekare bir alan. Temizleme çalışmasının ardından çok sayıda mağara da ortaya çıktı. Mağaraların etrafında daha önce ev olarak kullanılan 3 bina vardı, bunlar da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca tescillendi. Bu evlerde ilk çağ, yakın çağ, orta çağ gibi müzeler yaptık. Yolun alt tarafında vadi var, onu da ören yeri olarak düzenledik."
Fransızlar kazı çalışmasına başlayacak
Taş Devri'nde yaşayan insanları sembolize eden heykeller yaptırdıklarını ve mağaraların etrafına yerleştireceklerini vurgulayan Tekin, arkeologların da alana ilgili gösterdiklerini anlattı. Tekin, şunları kaydetti: "Burası birinci derecede arkeolojik sit alanıdır. Burada mağaraların yanı sıra Hitit Yolu, Frig Kalesi bulunmakta. Fransızların Türk arkeologlarla burada kazı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza müracaatı var.
Bakanlığımızın onay vermesinin ardından kazı çalışması başlayacak.
Çok eski tarihi yapı olması ve alanının 3 bin 60 metrekare olması nedeniyle arkeologlar bize kazı çalışmasının 30 ile 50 yıl sürebileceğini söyledi. İnsanlık tarihine buranın ışık tutacağı ifade ediliyor. Tekkeköy mağaraları bilimsel dökümanlar neticelendikten sonra tüm dünyanın ilgisini çeken bir mekan haline dönüşecek."