Hüzünlü dizelerin hayat bulduğu bereketli topraklardayız. Ağalara karşı direnen İnce Memed şimdi de karşımıza çıkar mıydı? Ya da alyazmalı Asya ile İlyas bitmemiş türkülerini anlatır mıydı? Burası bitmemiş türkülerin, yanık aşıkların memleketi… "Bu alemde bir noktayım. Yıldızlardan uzaktayım. Bir bilinmez duraktayım. Ben bende değilim bugün" diyor Aşık Feymani... Cahit Berkay'ın Alyazmalım'ındaki notalar, Karatepeli kadınların tezgahında ilmek oluyor.
Çukurova verimli toprakların yanısıra kutsal kentiyle, tanrıları ve tanrıçalarıyla görkemli bir tarihi barındırıyor. Ceyhan Nehri yakınlarındaki kutsal şehir Kastabala (Hierapolis) Osmaniye sınırları içinde bulunuyor. Kastabala, Osmaniye şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta. Kastabala'nın yanı başında dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal'in doğduğu Hemite Köyü ve doğa harikası Kırmıtlı Kuş Cenneti yer alıyor.
RAHİBELERİN ATEŞLER ÜZERİNDE ÇIPLAK AYAKLI DANSI
Kastabala, sütunlu caddesi, büyüleyici Orta Çağ kalesi, tiyatrosu, kilisesi ve kaya mezarlarıyla Çukurova'nın en önemli antik kentlerinden biri. Tanrıça Perasia'nın kült merkezi olduğu düşünülen Kastabala'da antik dönemde, rahibelerin kor halini almış ateşler üzerinde çıplak ayaklarıyla dans ederek gösteri yaptıkları, dini törenler düzenledikleri belirtiliyor.
HAZİNE AVCILARI
Günümüzde ise kutsal şehir Kastabala sivil toplum kuruluşlarının baskısıyla çimento fabrikasına kurban olmaktan son anda kurtuldu. Ancak Kastabala kaçak kazı yapan hazine avcılarının elinden kurtulamıyor. Kastabala'da resmi olarak arkeolojik kazı çalışmalarını yürüten Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgut Hacı Zeyrek, kaçak kazıların biran önce durdurulması çağrısında bulunarak, "Ören yerinde halen kaçak kazılar sürdürülmekte. Burada güvenlik görevlisi yok. Adana Müze Müdürlüğüne bağlı görev yapan bir DÖSİM elemanı bekçilik yapmakta" açıklamasını yapıyor.
ANTİK ŞEHİRDE TARIM YAPILIYOR!
Antik şehrin bir bölümünün şahıs mülkiyetinde olduğuna işaret eden Doç. Dr. Zeyrek, "Kastabala antik kentinin sur içi bölgesi de dahil şahıs mülkiyetinde. Şahıs mülkiyetindeki bu alanda bir yandan bilimsel kazı çalışması sürdürürken bir yandan da günümüz teknolojisinin tüm imkanları kullanılarak kültür dokusunun tahrip edilmesini çaresizlikle seyretmekten başka birşey yapamamış olmanın acısını yaşamaktayız" diyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle ve Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın desteğiyle kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Zeyrek, kazı alanının en kısa sürede kamulaştırılması ve istimlak işlemlerinin tamamlanmasının önemine dikkat çekiyor. "Osmaniye'ye arkeoloji müzesi açılmalı" diyen Zeyrek, şöyle konuşuyor: "Yerel idareciler ve halk, Kastabala antik kentinin kendileri için önemli bir gelir kaynağı olduğunun farkına varmalı ve bu önemli kaynağı değerlendirmek için çok yönlü düşünüp, antik kenti sahiplenmeli."
ASLANTAŞ BARAJI'NDA RÜZGARI DİNLEMEK
Kastabala'dan ayrıldıktan sonra devasa tanrı heykelinin, sfenklerin bulunduğu Karatepe-Aslantaş'a doğru yöneliyoruz. Osmaniye'ye gidenler Karatepe-Aslantaş Milli Parkı ve buradaki Türkiye'nin ilk açık hava müzesini mutlaka ziyaret etmeliler. Müzeyi ziyaret öncesinde ise tepeden barajın turkuvaz sularının ardında yükselen çam ağaçlarıyla kaplı eşsiz manzarayı izlemenizi ve rüzgarı dinlemenizi tavsiye ederiz.
FIRTINA TANRISI BAAL'İN DEVASA HEYKELİ
M.Ö 8. yüzyılda, geç Hitit dönemindeki Hükümdar Asativata tarafından yaptırılan kalenin yanı sıra buradaki devasa Fırtına Tanrısı Baal'in heykeli ve hiyeloglifler görenleri büyülüyor. Buradaki çivi yazıları sayesinde, önceleri tam çözülememiş olan Hitit hiyerogliflerinin okunmasına imkan sağlayan bir anahtar elde edilmiş. Dünya üzerindeki Hitit hiyeroglif yazıları ilk defa burada okunmuş. Bu yazıların çözülmesiyle Anadolu'da M.Ö 2000 yılına kadar giden hiyeroglif yazıların tamamı okunabilmiş.
SELVİ BOYLUM ALYAZMALIM'IN ÇEKİLDİĞİ MEKANLAR
Başrollerinde Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın oynadığı Türk sinema tarihinin başyapıtı Selvi Boylum Al Yazmalım filminde Aslantaş Barajı ve çevresinin mekan olarak kullanıldığını öğreniyoruz.
ÂŞIKLAR KENTİ OSMANİYE
KARATEPE'NİN DÜNYACA ÜNLÜ KİLİMLERİ
Dünyaca ünlü Karatepe kilimleri, şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktaki köydeki küçük bir odada dokunduğuna tanık oluyoruz. Geleneksel Türk motifleriye el tezgahlarında dokunan kilimlerin ipleri koyun yününden ve renklendirmesi de kök boya ile yapılıyor. Dağlardan toplanan bitkilerden kazanlarda kaynatılarak geleneksel usullerle elde edilen boyalarla boyanan yün iplikler, daha sonra iplere asılarak kurutuluyor ve tezgahlarda dokumaya hazır hale geliyor.
YER FISTIĞI YEMEDEN DÖNMEYİN
Toprağın derinliklerinde yetişen en leziz tohumu belki de Osmaniye'de tadabilirsiniz. Osmaniye'de üretilen yer fıstığı Türkiye üretiminin yüzde 46'sını oluşturuyor. Uzmanlar, yüksek besin değerine sahip yer fıstığının kolestrolü düşürmeye yardımcı olduğuna ve kilo aldırmadığına dikkat çekiyorlar. Amerikan halkı, fıstık ezmesini sabah kahvaltılarının bir parçası haline getirirken, Türkiye'de tüketim henüz istenilen seviyede değil. Bölgede "Vali Çiçero" olarak namlanan Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, turizmin gelişmesi özellikle de Osmaniye fıstığı ve Karatepe kilimlerinin tanıtımının ve pazarının artması için çaba harcıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da kentin tanıtımında yer fıstığına ve Karatepe kilimlerine öncelik vereceklerini dile getiriyor.
NEREDE KONAKLANABİLİR?
Yemyeşil, bereketli toprakları, onları gözetleyen 26 büyülü kalesi, aşıkları, kutsal şehri, tanrı ve tanrıçalarıyla Osmaniye, tam da yeni yerler keşfetmek isteyenlere göre. Her şey dahilciler ya da lüks arayanlar için bu şehir pek uygun bir yer değil. Şehirde çeşitli oteller bulunmasına karşın konaklama tesisleri yetersiz. Osmaniye'ye gidenlerin konukevlerinde kalmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca Karatepe-Aslantaş Milli Parkı'nda çadır ve karavan dışında bungalovlarda konaklayabilirsiniz.
Öğretmenevi Tel. 0328 813 87 68
Polisevi Tel: 0328 825 95 95
Aslantaş-Karatepe Milli Parkı Tel 0328 719 20 73
NASIL GİDİLİR?
Osmaniye'ye karayolu veya demiryolu ile ulaşabilirsiniz. Havayoluyla gitmek istiyorsanız Adana veya Gaziantep havalimanına iniş yaptıktan sonra buradan otobüsle Osmaniye'ye ulaşmanız mümkün. Denizyolu ulaşımı ise Osmaniye'ye 75 km mesafede bulunan İskenderun limanından yapılabilir.
Otogar Tel : (+90-328 ) 814 12 26 / 117
İstasyon Tel: (+90-328 ) 814 10 49
https://uzakyakingezgin.blogspot.com