UEFA'nın uzun yıllardır gündemde tuttuğu Finansal Fair-Play (FFP) kurallarının ilk denetleme dönemi yaklaşırken, son yıllarda maliyeti yüksek transferlere imza atan Galatasaray'ın denetlemeden geçip geçemeyeceği merak konusu. Geçen hafta İtalyan basınına Avrupa'nın önde gelen kulüplerinin durumlarını değerlendiren ve Finansal Fair-Play üzerine bir kitap yazan uzman Paolo Ciabattini, Galatasaray'ın ve Türkiye futbolunun durumunu
SABAH için analiz etti.
CİMBOM İLK DENETLEMEYİ GEÇER
Nisan ayında gerçekleştirilecek ilk denetlemede Galatasaray'ın herhangi bir yaptırıma ya da uyarıya uğrayacağını öngörmediğini belirten Ciabattini,
"Galatasaray'ın verilerine baktığımızda 2012 ve 2013 dönemlerinde zarar ettiğini görüyoruz. 53 milyon Euro'luk zararla 45 milyon Euro'luk maksimum zarar sınırını geçse de kural gereği 1 Haziran 2010 öncesi imzalanan kontratlar hesaptan düşülünce (15 milyon Euro) Galatasaray'ın büyük bir problem yaşamayacağını sanıyorum" diyor. İtalyan ekonomist ayrıca UEFA'nın ilk denetlemede daha esnek olmasının beklendiğini söylüyor.
İKİNCİ DÖNEMDE CEZA TEHLİKESİ
Öte yandan Ciabattini, Galatasaray'ın bu sefer yaptırım almasa da ikinci denetleme döneminde problem yaşayabileceği görüşünde... İtalyan ekonomist, "
İkinci denetleme döneminde 31 Mayıs 2014 sonuna kadar olan maaş giderleri de dahil olacak, bu da Didier Drogba ile Wesley Sneijder'in yüksek maliyetli kontratlarını hesaba katacak. Eğer giderler daha da artarsa Galatasaray'ın UEFA gelirlerine kısmen bloke koyulması veya Avrupa kupalarında transfer yasağı gelmesi gibi yaptırımlar söz konusu olabilir" yorumunu yapıyor.
G.SARAY MAAŞ GİDERLERİNİ KISMALI
Finansal Fair-Play kurallarının ciddiye alınmasında Paris SG meselesinin nasıl ele alınacağının hayati olduğunu dile getiren uzman, mevcut kurallar devam ederse Galatasaray'ın özellikle yüksek maaş giderlerini kısmak için çaba göstermesi gerektiğini söylüyor. Ciabattini, "Galatasaray'ın gelir düzeyi için Drogba, Sneijder ve Mancini'nin sözleşmeleri çok büyük.
Bence Türk takımları yüksek maaşlar alan, yaşlı yıldızlar yerine potansiyelli genç oyunculara yönelmeli ve scouting sistemlerini geliştirmeli. Bu şekilde hem başarıyı koruyup hem de finansal problem yaşamadan devam edebilirler" dedi.
PAOLO CİABATTİNİ KİMDİR?
Finansal Fair-Play üzerine bir kitap yazmış olan Paolo Ciabattini, başta İtalya olmak üzere Avrupa'da saygı gören bir ekonomist. 1965 doğumlu Ciabattini, 18 senedir Pioneer Italia'da Finans Direktörü olarak çalışıyor. Ciabattini'nin geçen hafta yayınladığı analiz Avrupa'da büyük yankı yaratmıştı.