Mutsuz kişilerin şeker hastalığına daha kolay yakalandığını öğrendim. Şeker hastalığı genetik değil mi? Böyle bir şey olabilir mi? E.T./İstanbul
Son dönemde yayınlanan ve Harvard Üniversitesi'nde 55 bin kişi üzerinde 10 yıl boyunca devam eden bir çalışma depresif kişilerde şeker hastalığı riskinin arttığını gösterdi.
ENERJİ KAYBI VARSA...
Depresyonun kortisol gibi bazı hormonları arttırarak kilo fazlalığı, yanlış yemek alışkanlıkları ve kan şekeri dengesizliğine yol açtığı belirtiliyor. Ancak aynı zamanda şeker hastalarında da depresyon riski artıyor. Kısacası bu iki sorun birbirini ateşliyor. Bu nedenle şeker hastalığınız varsa, duygusal durumunuzu dikkatle takip edin
. Üzüntü, eskiden zevk aldığınız aktivitelerden uzaklaşma, enerji kaybı, çaresizlik, konsantrasyon ve karar verme güçlüğü, uykusuzluk veya aşırı uyuma, sindirim sistemi problemleri, cinsel sorunlar, baş ve kas ağrıları, iştahta artış veya azalma, intihar düşünceleri gibi şikayetleriniz varsa siz de depresyonda olabilirsiniz. Bu durumda bir uzmandan yardım almanız doğru olacaktır.
***
Emeklilikte 'ayak altı sendromu'
Emekli olmayı düşünüyorum ama eşim istemiyor. Evde ona ayak bağı olacağımı söylüyor. Artık dinlenmek istiyorum. Eşime bunu nasıl anlatmalıyım? Ş.T./Bolu
İş hayatından ayrılmayı temsil eden emeklilik, pek çok insan için zorlayıcı hatta mutsuz bir sürece dönüşebiliyor. Emeklilikle ilgili bir başka konu da eşinizle olan ilişkinizde yaşayacağınız değişimlerdir.
EŞİN DÜZENİ BOZULUR
Birçok ev kadını eşinin emekliliği sonrasında alıştıkları ev düzeninin bozulmasından, arkadaş ve akraba ziyareti gibi yıllardır oluşturdukları gündüz alışkanlıklarının değişime uğramasından rahatsızlık duyar.
Buna yaşlanma bilimiyle uğraşan uzmanlar 'ayak altı sendromu' adını verir. Aynı şekilde emekli olan birçok erkek de yıllardır devam ettirdikleri iş meşguliyetinin eksikliğini fark eder ve eşlerinin oluşturdukları düzende kendilerini önemsiz hissedebilir.
Bu durumda eşlerin arasında çatışmaların oluşması hatta cinsel hayatın olumsuz etkilenmesi mümkündür. Bu nedenle eşinizle mutlaka konuşun, gerekirse destek almaktan kaçınmayın. Birlikte yeni bir düzen ve yeni gündüz alışkanlıkları oluşturun. Unutmayın, emeklilik bir süreçtir ve bu sürece alışmanız biraz zaman alsa da sonunda denge kurulur.
***
Romatizma için kilo verin
Romatizmalarım özellikle havalar soğuduğu zaman bana rahat vermiyor. Bu konuda birçok şey söyleniyor. Siz ne yapmamı tavsiye edersiniz? H.Ş./İzmit
Yaşlılık romatizması olarak da bilinen '
osteoartrit' eklemlerde ağrı, şişlik ve tutukluk yaratan oldukça can sıkıcı bir problemdir. Bu sorun özellikle kilo fazlalığı yaşayan kişilerde daha sık görülür. Yapılan araştırmalar, kilo kaybının osteoartrit riskini yüzde 30'a kadar azalttığını gösterdi.
Eğer osteoartritten kaçınmak istiyorsanız ilaç tedavisinin yanı sıra doğru bir beslenme planı ve egzersiz programıyla fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışmalısınız. Su egzersizleri özellikle iyi bir çözümdür.