Türkiye'nin yedinci büyükustası Alexander Ipatov, 13 turda 10 puan alarak Yunanistan'daki Dünya Gençler (20 yaş altı) Şampiyonası'nı kazandı ve ilk dünya gençler şampiyonumuz oldu. Eş puanla ikinci olan Macar büyükusta Rapport'u averajla geride bırakan Ipatov, hem kişisel kariyerinin en büyük başarısını elde etti hem Türkiye'ye satranç tarihinde en önemli başarılarından birini kazandırdı. Bir başka madalya adayımız Mustafa Yılmaz 8 puanla 19. olurken; Burak Fırat ve Ufuk Sezen Arat 6.5, Melih Yurtseven de 4.5 puan aldı. Ipatov, dünya gençler şampiyonu olarak satranç dünyasında aralarında Anand, Kasparov, Karpov, Spassky gibi dünya şampiyonlarının bulunduğu çok özel bir kulübe katıldı. Şampiyonanın başından sonuna kadar birincilik mücadelesi verdi ve yenilgisiz şampiyon oldu. Üstelik rakipleri arasında Çin'in büyükler şampiyonu olan Ling Diren gibi isimler de vardı. 1993'te Ukrayna'da doğan Ipatov, mayıs ayında kaybettiği babası sayesinde satranca dört yaşında başladı. Ipatov, güçlü satranç ülkesi Ukrayna ve İspanya'da aradığı desteği bulamayınca, Türkiye adına oynamayı kabul etti. Kendisiyle hem başarısını, hem de 'devşirme' konusunu konuştuk.
- Şampiyonluğu bekliyor muydun?
- Amacım madalya getirmekti. Oyun kaybetmeden +7 yapmayı (galibiyet-yenilgi farkı) hedefliyordum, başardım.
- Dokuzuncu turda Ermeni rakibin Ter-Sahakyan'a karşı antrenör Grivas'ın söylediği gibi de şanslıydın. Ne dersin?
- O oyunu kaybetmeyince anladım ki, şans da benden yanaydı ve şampiyonayı kazanacaktım.
- Haftaya Satranç Olimpiyatı başlıyor. Ne yaparız sence?
- A takımızın gelecek vaat eden bir kadrosu var. Rusya ve Ukrayna'dan herhangi bir oyuncuya sürpriz yapacak seviyede oyuncularımız var. İlk 10'u hedefleyebiliriz.
- Gerçekten mi? İlk 20-25 daha makul bir hedef olmaz mı?
- Bence ilk 20-25, ikinci takımımızın hedefi olmalı!
- Türkiye'ye gelişin nasıl oldu?
- 2011'de Türkiye İş Bankası Satranç Ligi'ne geldiğimde Ali Nihat Yazıcı ile tanıştım. Beni Türkiye'ye davet etti ve kabul ettim. Türk olmaktan onur duyuyorum.
- Sana yönelik 'devşirme' eleştirileri var. Yabancı büyükusta transferinin Türk satrancına faydası yok diyenler var. Bu eleştirileri nasıl cevaplarsın?
- Bence yabancı oyuncu transfer etmek, o oyuncu o ülkeye başarılar kazandırıyorsa doğrudur. Ayrıca gelen büyükusta ne kadar güçlü olursa olsun Türkçe konuşmalı, Türk bayrağına ve İstiklal Marşı'na, kültürüne saygı göstermeli. İnsanlara uyum sağlamalı. Türk olmaktan gurur duyuyorum. Vatandaşlığa henüz başvurmadım.
- Türkçe öğreniyor musun?
- Ukrayna'da özel dersler alıyorum. Şu anda beş zamanı biliyorum ve 800 kadar sözcük öğrendim.
- Türkiye'de yaşamayı düşünüyor musun?
- Ukrayna'da annemle yaşıyorum. Onu şu anda yalnız bırakmak istemiyorum.
OLİMPİYAT BAŞLIYOR
İstanbul'daki Satranç Olimpiyatı, 159 ülkenin katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde yarın başlıyor. Aronyan, Kramnik, Topalov, Gelfand gibi ünlü yıldızların arzı endam edeceği Olimpiyat'ın erkeklerdeki favorisi Rusya ama 2002'den beri altın alamıyorlar. Ermenistan ve Ukrayna yine Rusya'ya çelme takabilecek mi yoksa Azerbaycan, ABD ve Çin de madalya alabilecek mi? İstanbul'da öğreneceğiz...