27
Temmuz'da başlayacak olan 2012 Londra Olimpiyatları için geri sayım başladı. Tüm dünya gözünü Londra'ya çevirmiş durumda. Hazırlıklar tamamlandı, yarışacak sporcular belirlendi. Türkiye olarak biz de bu yıl ayrı bir heyecan yaşıyoruz. Çünkü ilk kez 16 spor dalında, 100'ün üzerinde sporcuyla Olimpiyat Oyunları'na katılıyoruz. Bayan voleybol ve bayan basketbol takımlarının da katılımıyla, bu yıl kadın sporcu sayısı erkekleri geride bırakmış durumda. 114 sporcunun yüzde 60'ı kadın sporculardan oluşuyor. Katılımcı sayımız geçen yılın iki katına çıktı. Hal böyle olunca madalya beklentisi ve 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma şansımız da arttı. Olimpiyatlar'ı, bu yılki katılımcı sayısını ve 2020'deki şansımızı Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr Uğur Erdener'le konuştuk... Erdener, Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı sıfatının yanı sıra Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 110 üyesinden biri. Yani Olimpiyat Oyunları'nın gerçekleşeceği şehri seçmek için oy kullanacak isimlerden. Ancak İstanbul için oy kullanma hakkı yok. Ataköy'deki Olimpiyat Evi'nde görüştüğümüz Erdener, bu yıl için çok umutlu olduğunu söylüyor: "Eskiden 60-70 sporcuyla olimpiyatlarda yer alıyorduk. İlk defa 100'ün üzerine çıktık. Olimpiyat Oyunları'nda 100 rakamıyla ilgili farklı kategoriler var. Her 100 kat sayısı yeni bir kategoriye girmenizi sağlıyor. Bu da kafilenin organizasyon esnasında farklı haklara sahip olması anlamına geliyor."
2020'DE OLİMPİYATLAR MI FUTBOL MU?
Kadın sporculardan bu yıl daha fazla başarı beklediklerini anlatan Erdener'e göre bu durum, 2020 için İstanbul'un elini güçlendiriyor. Erdener, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kadının spordaki etkinliğini artırmaya yönelik uyguladığı özel teşvikler var. Örneğin spor yönetimlerinde yüzde 20 kadın olmasını istiyorlar. Yönetiminde hiç kadın olmayan organizasyonlar da var. Bizim bir İslam ülkesi olarak daha fazla kadın sporcuyla katılıyor olmamız bir örnek teşkil ediyor," diyor. 2020'de Türkiye hem Olimpiyatlar Oyunları hem de Avrupa Futbol Şampiyonası'nı düzenlemek için aday. Oysa hem IOC hem de UEFA yaptıkları açıklamalarda ikisinin birden mümkün olmadığını açıkça ifade etti. Erdener'e hangisinin şansının daha yüksek olduğunu soruyorum: "Ben Olimpiyat için konuşabilirim. İstanbul 2020'nin en güçlü adaylarından biri ve temennimiz Olimpiyatlar'ın İstanbul'da gerçekleşmesi. Futbolda Türkiye tek aday değil. Bu değerlendirmeyi en doğru spor kamuoyu ve halkımız yapacaktır. Ama İstanbul halkının olimpiyatlara verdiği destek ortada. Yapılan anketlere göre halkın yüzde 80'i Olimpiyatlar'ın İstanbul'da gerçekleşmesini istiyor," yanıtını veriyor.
GENÇ NÜFUS ŞANSIMIZI ARTIRIYOR
2020 Olimpiyatları için üç aday ülke var; Tokyo, Madrid ve İstanbul. Uğur Erdener ülkemizdeki genç nüfusun bizi bir adım öteye çıkardığı görüşünde: "75 milyona yakın nüfusumuzun yarısı genç nüfus. Yani 25 yaş altı. Bu da İstanbul'un şansını artıran unsurlardan biri. Çünkü Olimpiyat Oyunları'nın önemli öğelerinden biri de miras. Oyunlar o kente nasıl bir miras bırakacak, bu çok önemsenen bir konu. Olimpiyatlar yapıldığı ülkedeki genç nüfusun spora yönlenmesinde etkili bir organizasyon."
HAZIR MIYIZ?
Peki ama İstanbul altyapı sorunlarını çözmeyi başararak Olimpiyat Oyunları'na hazır olabilecek mi? Erdener bu konuda net konuşuyor: "Olimpiyat Oyunları alındıktan sonra yedi yıllık bir süre var. Bu, hazırlanmak için yeterli bir süre. Oyunlar düzenlendiği kenti tümden değiştiren, o kentin altyapısına ciddi katkıda bulunan, insan yaşamına iyileştirici etkisi olan bir organizasyon. Ayrıca çevreyle ilgili bir organizasyon; 2008 Pekin'in çok güzel bir sloganı vardı: 'Gökyüzü için mavi geri döndü'. Pekin hava kirliliğinin çok yoğun olduğu bir yerdi. Çevreyi kirleten tüm yapılar şehrin dışına çıkarıldı. Bizde de büyükşehir belediyesinin her yıl, ulaşım için 1.5 milyar dolarlık yatırımı var. 2020'ye kadar Boğaz altı tüp geçidi açılacak, üçüncü köprü devreye girebilir, kent içi ulaşımı rahatlatacak tünellerin yapımı bitmiş olacak. Olimpiyat Köyü inşa edilecek. Havalimanına yakın bir yerde olacak. Açılış ve kapanış seremonileri Boğaziçi'nde tarihi yarımadayı fon alan bir yerde olacak. Kısacası 2020 için hazır bir konuma gelmiş olacağız."
EN ÇOK MADALYAYI GÜREŞTE KAZANDIK
Olimpiyatlar'a en çok sporcu ABD'den katılıyor. Amerika bu yıl 550'nin üzerinde sporcuyla Olimpiyat Oyunları'nda yarışacak. Ev sahibi olduğu için her dalda yarışma hakkı kazanan İngiltere'den de katılımcı sayısı yüksek. 114 sporcu, Türkiye için bir rekor olsa da Erdener sayının yeterli olmadığı görüşünde. Ukranya gibi nüfusu bizden çok daha az olan bir ülkenin 260 sporcuyla oyunlara katıldığını söylüyor. Bugüne kadar en çok madalyayı güreş dalında kazandığımız bilgisini de veren Uğur Erdener, "Daha çok güreş, tekvando, halter, boks dallarında madalya kazandık. Ama bu yıl atletlerimizden, bayan voleybol ve basketbol takımımızdan da madalya bekliyoruz," diyor.
5O MİLYON DOLARLIK GETİRİSİ VAR
Olimpiyatlar'ın düzenlendiği kente katkısı da göz ardı edilemez bir gerçek. Yaklaşık 100 bin kişiyi içeren organizasyonun kente getirisinin en az 40-50 milyar dolar olduğunu söylüyor Erdener ve ekliyor: "Milyonlarca izleyici ve canlı yayın kanallarıyla dünyaya gösterilen yarışmaları da hesaba katarsak, getirisi çok önemli bir organizasyondan bahsediyoruz.
KITALAR ARASI YÜZME YARIŞI
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bu yıl 24. kez 'Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nı düzenliyor. Bugün Kanlıca'dan start alacak yarış Kuruçeşme'de sona erecek. Yurtdışından 300'ün üzerinde sporcu sırf bu müsabakada mücadele edebilmek için geldi. Toplam 1000'in üzerinde sporcunun katılacağı yarış için Boğaz, yarım gün trafiğe kapatılacak. Yarışmaya, Amerikalı efsanevi yüzücü Mark Spitz de davetli olarak katılacak.