Ejder meyvesi bulunduğu ortamda tüm dikkatleri üzerine çekmek konusunda uzman. Pitaya veya pitahaya olarak da bilinen bu meyve, bir gruba gösterildiği zaman insanların şaşkınl ıktan nefeslerini tutması artık doğal karşılanıyor. Dışarıdan bakıldığı zaman bu meyve, yeşil bir taç giymiş pembe bir top gibi görünüyor. Kestiğinizde ise karşınıza küçük siyah tohumlarla beneklenmiş beyaz renkte (veya nadiren kırmızı) et kıvamında bir meyve çıkıyor. Meyve, bilim kurgu filmlerinde insanların yiyebileceği bir gıda gibi görünüyor. Las Vegas Cosmopolitan Otel'deki China Poblano restoranının mönüsünde yer alan bir yemekte kızarmış bıldırcını ejder meyvesi sosuyla servis eden İspanyol doğumlu şef José Andrés, "Meyve çok güzel ve aynı zamanda çok da tuhaf görünüyor. Adeta bir Tim Burton filminden fırlamış gibi" diyor. Kaktüs familyasına ait olan bu garip meyve bir anda her yerde karşımıza çıkar oldu. Skyy ilkbahar aylarında ejder meyveli votkayı piyasaya sürdü. Bitki esaslı içeceklerin Colorado merkezli devi Celestial Seasonings geçenlerde yeşil çayın yanında toz hale getirilmiş ejder meyvesi satmaya başladı. Kahve bitkisinin kavrulmamış meyvesinden üretilen bir içecek olan Bai'nin bir Sumatra ejder meyvesi versiyonu var. Ayrıca Lite Pom da ejderha meyvesini nar suyuyla harmanlayan bir ürün çıkardı. Manhat tan'ı n Aşağı Doğu Yakası'ndaki Alias barının sahibi Dennis Cooleen, bir süre önce Meksika temalı bir davet için ejder meyvesi kullanarak bir margarita yarattı. O kadar popüler oldu ki 5 Mayıs'ta Meksika'da kutlanan Cinco de Mayo bayramı için tekrar hazırladı. Cooleen, "'Ölülerin Günü'ne uygun bir içecek olduğunu düşündüm. İçinde siyah noktalar olan beyaz bir meyve. Bana insan gözünü hatırlattı" diyor. Bayram olsun olmasın, ejder meyvesi nerede görülürse görülsün dikkat çekmeyi başarıyor. ABD'de "Ejder Öpücüğü" adı altında pitaya bazlı bir kremalı likör satan Kevin Gardner, "Çoğu insan bu meyvenin varlığından bile haberdar değil. Ancak şunu söyleyebilirim: Onu gören herkes etkileniyor" diyor. Genelde Vietnam ile Orta ve Güney Amerika'da yetiştirilen ejder meyvesi bir kaktüsten çıkan hayal ürünü bir süs gibi görünüyor. Ancak pitayanın yetiştirilmesi son derece hassas bir süreç. Pitaya sadece kaktüsün çiçeği doğru bir şekilde tohumlanırsa ve bu tohumlanma güneş batınca gerçekleşirse ortaya çıkıyor. Ejder meyvesi ilgi çekici görünüyor ama tadı çelişkili tepkiler yaratıyor. Pitaya dağıtımcısı Melissa's'tan Robert Schueller, "Ejder meyvesi çok güzel göründüğü için ısırmadan önce farklı bir kanaat oluşturuyorsunuz. İlk ısırıktan önce, 'Muhteşem bir şey yiyeceğim' diye düşünüyorsunuz. Ama ısırınca tadının çok hafif olduğunu fark ediyorsunuz" diyor. Ejder meyvesinin tadını tanımlama çabaları son derece farklı sonuçlar veriyor. Bazıları kiviye benzetirken çilek, armut, kavun ve litchi'ye benzeten de var. Bu yüzden meyve için genel bir kafa karışıklığı mevcut. Belki de zamanımızın en sükse yaratan meyvesinin pek bir tadı yoktur. Ne olursa olsun ejder meyvesi hayranları ortaya çıkan bu popülariteyi değerlendirmeli çünkü her zaman arzı endam etmeyi bekleyen yeni bir yıldız vardır.