Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldı. Daha önce Zeugma Antik Kenti ve Mozaik Müzesi nedeniyle verilen ödülü alan Güzelbey, bu kez de Tarihi Kentler Birliği Başkanı sıfatıyla büyük ödülü aldı. Güzelbey, TKB'nin belediyelerin tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmasında önemli bir işlevi olduğunu söyledi.
ÖNEMLİ BİR REHBER
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün Tarihi Kentler Birliği'ne, tarihi, doğal ve kültürel çevre konuları ile kentlerdeki kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında gösterilen yoğun çaba ve kent kültürü alanındaki toplumsal farkındalığın artmasında sergilediği başarılı çalışmalar nedeniyle verildiğini söyleyen Güzelbey, TKB'nin belediyelere önemli bir rehber olduğunu söyledi.
DENEYİM PAYLAŞIMI
2000 yılında kurulan Tarihi Kentler Birliği'nin tarihi ve kültürel dokuya sahip 52 belediyenin katılımıyla kurulduğunu anımsatan Güzelbey, "TKB'nin amacı, tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağlamak. Belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat, kaynak ve eğitime dönük çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz" dedi.
ÇALIŞMA ORTAKLARI
TKB'nin kuruluşunda belediyelerin yanı sıra İçişleri, Kültür ve Turizm, Dışişleri, Orman ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, ÇEKÜL Vakfı, Mimarlar Odası, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliğinin de yer aldığını belirten Güzelbey, birliğin önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini, Gaziantep'te de 'Tarihi Dokuyu Canlandırma Çalıştayı' düzenlediklerini anımsattı.
SİYASETTEN UZAK DURUYOR
Farklı siyasi partilerden oluşan birliğin hedef bütünlüğü içinde siyasetten uzak çalışmalar yaptığını kaydeden Güzelbey, "Yapı, mahalle ve kent ölçeğinde planlamalarının yanında, 'Bölge Ölçeğinde Planlama' gerekliliğinin hayata geçirilmesi, deneyimlerin ve bilginin paylaşılması, kaynakların doğru kullanılması, tüm kalkınma hamlelerinde kültür öncelikli projeler ve politikalar üretilmesi ve korumacılık çalışmalarının sektör haline gelmesi için farkındalık yaratıyor" şeklinde konuştu.